Április 17-én készült egy most kipusztult, de még nedvekkel teli sárgabarack fa koronaelágazási részéből.
Jancsibá észrevétele volt: A göcsöknél fog megrepedni, kár érte.
Amikor elkészült u.n. dánolajjal kezeltem le, de a sok nedvességtől ebből nem sokat vett be.
Saját forgácsa alatt tartottam, de aztán gondoltam egyet ha nem csinálok semmit, bizonyára úgy lesz, ahogy Jancsibá jósolta, én is erre számítottam. Nos kísérletezzünk, be vele a mikrosütőbe. Tehát 4 nappal később ide jutott:
Látjátok, a max mikroerő alatt eggyel. Ebből egy percet adtam neki, kivettem, még éppen meg tudtam fogni a melegtől. Ide-oda lóbáltam, hogy lehűljön, majd megint egy perc a mikróban, lóbálás, stb. vagy 4-5-ször, aztán be a forgácsa alá. Mielőtt a forgács alá került, így nézett ki a feneke:
(Tanulójárat: A fenék gyártási hibás, a leszúrásnál kiszakadt a közepe. Már sejtem hogyan kellett volna, majd legközelebb jobban igyekszem.)
Nos, a fenti mikrózgatást néhány napon keresztül ismételgettem, mindig visszatéve forgácsa alá, majd mikor végül tapintásra úgy éreztem, hogy száraz (ez aztán a nedvességmérő műszer!), még frissensülve, tehát a mikrótól melegen jó alaposan beeresztettem kívül-belül parafinolajjal. (Valahol olvastam, hogy a meleg száraz fa erősebben felveszi az olajat, mint a hideg, hát ezt is kipróbáltam.)
Utána már nem a forgácsa alá, hanem a polcra tettem, ott van most is mintegy 10 nappal ezen kezelés után.
A szárítástól persze erősen deformálódott:
Nos, ez eddig bejött, kíváncsi vagyok, hogy további 2 hét, egy hónap múlva is így marad-e.
Hozzá kell tegyem: a falvastagság egyenletesen 4 mm, tehát nem vastag anyagot mikróztam.
Kíváncsi vagyok, kipróbálja-e ezt más is és neki is beválik-e.