Paraffinos felületkezelés!

Minden amit e nemes szakmáról tudni akarunk.
Lezárt
tomcsifajatek

Paraffinos felületkezelés!

Hozzászólás Szerző: tomcsifajatek »

sziasztok

Leírnátok a parafinban való kifőzés gyakorlati módszerét. Értem ez alatt a befolyásoló tényezőket is. Nedvességtartalom, fafaj, ídőtartam, mire kell ügyelni stb.

köszönettel :

B.T
Avatar
kovi
Hozzászólások: 289
Csatlakozott: 2012.01.11. 20:04

Re: Paraffinos felületkezelés!

Hozzászólás Szerző: kovi »

Szia Tamás!

Röviden leírom, én hogyan csinálom a paraffinozást. Egyébként ezt az ötletet még a régi Mafk idejében Jancsibától kaptam.

Szóval ehhez nem olajra, hanem szilárd paraffinra van szükség. Van egy jó nagy lábasom amiben egy rezsó segítségével felolvasztom a paraffint. majd amikor már jó forró az anyag akkor beleteszem a poharat. Jól megforgatom benne, hagyom, hogy szívja magába az anyagot majd lecsöpögtetem és kiveszem.

A poháron lévő és közben megszilárdult (fölösleges) anyagot hőlégfúvóval felolvasztom és letörlöm.

A tapasztalataim vegyesek. A borospoharak elég jól bírják a kiképzést. A pálinkásak viszont már kevésbé. A múlt héten készítettem egy kis pálinkás poharat egy jó ismerősömnek (körtefából), aki rögtön ki is próbálta jóféle házipálinkával. A második pohár után már látszott, hogy ahol az alkohol érintkezett a pohárral ott kifehéredett, vagyis eltűnt a paraffin.

Ez azért furcsa, mert én tettem egy kísérletet, 50 fokos pálinkába tettem bele egy kis paraffint. Benne volt kb. 5-6 napot de semmilyen oldódást nem lehetett látni.

Ha beteszed a fát a forró paraffinba, akkor arra ügyelj, hogy ne tartsd sokáig egy helyben, mert ott igen nagy lesz a pezsgés és sok apró repedés keletkezik az anyagban.

Én ennyit tudok erről neked mondani. Jó lenne, ha Jancsibá is leírná mégegyszer, ő hogyan csinálja, hátha én elbénázok valamit!

Üdv

Kovi
Avatar
Jancsibá
Hozzászólások: 190
Csatlakozott: 2012.01.11. 13:47

Re: Paraffinos felületkezelés!

Hozzászólás Szerző: Jancsibá »

Szervusztok!
A parafínos kezelés részemről úgy történik,hogy parafin masszával vastagon bekenem a kivánt kehely,pohár belsőrészét,majd forró légfúvóval beleolvasztom lassú forgatás mellett,mikor beleolvadt megismételem,ezt addíg folytatom amíg kívűl megjelenik,ezutánn kívűlről is bekenem ráolvasztom majd polírozom.Sok sikert!
Kovi,szerintem nálad azért fehéredett ki,mert a rostok nem itták be a parafint,a felületen parafin réteg maradt.
Mások segítése,erkölcsi nagyságod növeli!
Üdv.:Jancsibá
Avatar
Mikapu3
Hozzászólások: 578
Csatlakozott: 2012.01.16. 07:58

Re: Paraffinos felületkezelés!

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Kovi: Amit leírtál, annak továbbfejlesztésére elméletet gyártok itt, mert kipróbálni nem tudom: Mikor a pát forró paraffin-fürdőbe teszed, akkor a hideg fa az olvadt paraffin alatt kezd melegedni, tehát a benne lévő levegő kitágulva kifelé igyekszik, tehát pezseg. Próbáltad-e, hogy először felmelegíted a kezelendő tárgyat pl hőlégfúvóval vagy mikrosütőben?
http://hu.wikipedia.org/wiki/Paraffin szerint a paraffin olvadáspontja 47-64 C°
http://hu.wikipedia.org/wiki/Fa_%28anyag%29 : A felmelegített fa 100 °C fölött gázokat kezd kibocsátani, és ezek 220–290 °C között nyílt láng hatására lángra lobbannak, de az anyag tartósan még nem ég. 350–470 °C között a távozó gázok már külső láng nélkül is meggyulladnak: ez a gyulladási pont.
Tehát ha a fát 60-80 fokra sikerül melegíteni, akkor még nagyon messze van a gyulladási hőtől, viszont az olvadt paraffin hidegebb lesz nála, tehát abba betéve hűlni fog, azaz a fában lévő levegő nem kifele pezseg, hanem összemenve maga után szívja a paraffint.
.
Jancsibá módszere, amikor hőlégfúvóval olvasztja a fába a paraffint hasonló hatású lehet, hiszen a meleg levegő a fát is melegíti, tehát abba könnyebben beivódik a paraffin.
(Újabban divat az olajozott parketta. A gyári, gépsoron olajkezeléskor is a jobb beszívódás érdekében előmelegítik a fát.)
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
tomcsifajatek

Re: Paraffinos felületkezelés!

Hozzászólás Szerző: tomcsifajatek »

sziasztok

Nagyon köszönöm a hozzászólásokat a témához. Elgondolkodtató az eljárás. Szerintem itt nagyon-nagyon fontos lehet a faanyag nedvességtartalma, illetve fajtája.
Első ráérzésre a leírtak alapján arra következtetek, Kovi technikája az élőnedves alapanyagnál, Jancsibáé száraz alapanyagnál lehet hatékony.

Van egy videó, amelyen egy német családi vállalkozás abroncsesztergálásos módszerrel, élőnedves fenyő rönkökből falovacskákat készít.
A videó végig bemutatja az egész folyamatot. Az abroncs felcikkejezése után a figurákat egy üstben kifőzik. Én eddig úgy gondoltam ( csak a képanyagot figyeltem) vízben. Egyre gyanusabb azonban hogy parafinban. Ezután történik a figurák kifaragása, festése. Kicsit elkalandoztam de kapcsolódhat a témához.

Köszönettel: B.T
Avatar
Mikapu3
Hozzászólások: 578
Csatlakozott: 2012.01.16. 07:58

Re: Paraffinos felületkezelés!

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

tomcsifajatek: Emlékszem erre az abroncsesztergálásos falovacska manufaktúra filmre. Szerintem vízben főzik a lucfenyőt, hogy minél lágyabb legyen és nagyon könnyen, haladósan lehessen kifaragni a figurákat. Ha jól emlékszem erre még a film szövege is utalt, mármint arra, hogy a főzés célja a lágyítás. A készrefaragott figurákat aztán festik, amit gyanúm szerint a paraffinban főzés közel lehetetlenné tenne.
Az biztos: ha azt akarjuk, hogy a paraffin a fába minél mélyebben beivódjon, ahhoz a fa nevességét és a rostokból a levegőt minél erősebben ki kell kergetni, hogy aztán a paraffin ezek helyére behatolhasson.
(Az ipari vákuumos vegyszeres fatelítésnél a nyomástartó edénybe zárt faanyagból vákuummal kiszívják a levegőt, hogy aztán telítőfolyadékot a létrejött vákuum a fába szívja, amire még nagynyomással aztán rá is segítenek. A lényeg itt is azonos: a behatoló anyagnak a korábban ott volt másik helyére kell kerülnie.)
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
Lezárt

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég