Most készült!
- Cilu
Re: Most készült!
Sziasztok.Szia Mikapu szerintem alul van összekapcsolva a gömb és jobbra mellette a tölcsér formánál.A tölcsér forma tudja elrejteni a kapcsot.Nagyon szép munka, sokat sokat dolgozhattál vele!Gratulálok.Szia Kovi nem az a lényeg hogy miként hívják hanem annak tetszen akinek készítetted.Mind a kettő szép.Üdvözlettel :Laci.
Üdv Laci.
- Pozsi
- Adminisztrátor
Sziasztok!
Mikapu nagyon tetszik a nyakláncod. Találgatni nem fogok, remélem leírod a megoldást. Részletesen, mert én is szeretnék készíteni, de a kapocsra és a damil csomózása megakasztott.
Ritkán szoktam feltenni a Most készültbe képeket, most viszont felteszek
Ma készítettem. Mérete átm 325x 40 mm.
Mikapu nagyon tetszik a nyakláncod. Találgatni nem fogok, remélem leírod a megoldást. Részletesen, mert én is szeretnék készíteni, de a kapocsra és a damil csomózása megakasztott.
Ritkán szoktam feltenni a Most készültbe képeket, most viszont felteszek
Ma készítettem. Mérete átm 325x 40 mm.
Üdv. Pozsi
- Mikapu3
Cilu: nem talált. Valóban volt vele pepecselés.
Pozsi: nagyon szép lett a dió tálad, és a kép alapján tökéletes a felület kidolgozása.
Ám legyen, ne találgass, íme a megoldás:
A képet állóban kellett volna feltenni, mert a bal szélén van az összekapcsolás. Ez a beugratás, de így nagyobb méretben lehetett a képet feltölteni.
A felfűző zsinór nem damil, hanem az annál sokkal lágyabban hajlékony kitűző, avagy kőműves zsinór. Barkácsáruházakban kapható, a 3 mm-es lukba könnyen befűzhető. Mivel műanyag zsinór, így öngyújtóval, gázgyújtóval a vége összeolvasztható és ha jókor kapod el, már nem éget meg, de még a két ujjad között teljesen szabályosra, keményre "sodorható", alakítható. Lehetne ugyanilyen méretű hegymászózsinór is, de abból azt hiszem a 4-es a legvékonyabb.
Mikor az egészet felfűzted, nem tetszett, valahányszor újrafűzted, elkészíted a két kapcsolószemet, amely két félgömb vagy hasonló, célszerűen kis nyéllel, fogantyúval. A lényeg, hogy a kapcsolást mágnes adja. Lehet kapni mindenféle apró mágnest. (Van olyan is, amelyikhez fémből a nyaklánchoz a zsinórkötő szem is hozzátartozik, de gondoltam mégiscsak elkészítem ezt fából.) Itt átmérő 10 mm, 2 mm vastag mágneskorongocskákat használtam. Íme:
A mágneskorong helye nagyon pontosra elkészíthető egy 10-es fafúróval. Utána 6-os fúróval még 3-4 mm mélyre fúrtam, majd a 3-as fúróval átfúrtam a kapcsolószemet. A 6-ossal készített kis mélyítés ahhoz kellett, hogy a zsineg végén egy hurkot vetve, felesleg levágva, majd a gázgyújtóval melegítgetve, alakítgatva, bicskával faragva pont akkora műanyaggumó legyen a végén, ami a 3-as furaton nem megy át, a 6-osba beül és a 10-es fenéksíkján nem ér feljebb.
Utána a mágneskorongot valamilyen erősragasztóval (ami a fémet a fához ragasztani képes) beragasztottam.
Ezzel kész az egyik fele.
A másik vége kicsit macerásabb. A lényeg ugyanaz, csak most úgy kell a zsinórra a csomót kötni, hogy azzal a nyakláncszemek minél szorosabban összefogottak legyenek. Két szemöldökcsipesszel sikerült megoldanom. Utána melegítgetés, olvadt madzag faragcsálása, hogy a mágnes a süllyesztékbe teljesen beülhessen.
Eztán már csak be kell ragasztani a másik mágnest is. Vigyázat előtte próbáld ki a mágnest, mert az egyik felével vonz, a másikkal meg taszít! (Elsőre persze hogy fordítva tettem be, szerencsére a ragasztó nem volt olyan gyors, hogy ne tudtam volna kivenni és javítani.)
Ragasztás előtt célszerű a mágnest az összefogdosás zsírjától pl. benzinnel lepucolni.
Ha szerencséd van, akkor a ragasztás sokáig tart. Ha a nyaklánc boldog leendő tulajdonosan nem széthúzza a mágneseket oldáskor, hanem elcsúsztatja egymás fölött, akkor ennek több az esélye.
Nos, ez volt a nyaklánckapcsoló.
Pozsi: nagyon szép lett a dió tálad, és a kép alapján tökéletes a felület kidolgozása.
Ám legyen, ne találgass, íme a megoldás:
A képet állóban kellett volna feltenni, mert a bal szélén van az összekapcsolás. Ez a beugratás, de így nagyobb méretben lehetett a képet feltölteni.
A felfűző zsinór nem damil, hanem az annál sokkal lágyabban hajlékony kitűző, avagy kőműves zsinór. Barkácsáruházakban kapható, a 3 mm-es lukba könnyen befűzhető. Mivel műanyag zsinór, így öngyújtóval, gázgyújtóval a vége összeolvasztható és ha jókor kapod el, már nem éget meg, de még a két ujjad között teljesen szabályosra, keményre "sodorható", alakítható. Lehetne ugyanilyen méretű hegymászózsinór is, de abból azt hiszem a 4-es a legvékonyabb.
Mikor az egészet felfűzted, nem tetszett, valahányszor újrafűzted, elkészíted a két kapcsolószemet, amely két félgömb vagy hasonló, célszerűen kis nyéllel, fogantyúval. A lényeg, hogy a kapcsolást mágnes adja. Lehet kapni mindenféle apró mágnest. (Van olyan is, amelyikhez fémből a nyaklánchoz a zsinórkötő szem is hozzátartozik, de gondoltam mégiscsak elkészítem ezt fából.) Itt átmérő 10 mm, 2 mm vastag mágneskorongocskákat használtam. Íme:
A mágneskorong helye nagyon pontosra elkészíthető egy 10-es fafúróval. Utána 6-os fúróval még 3-4 mm mélyre fúrtam, majd a 3-as fúróval átfúrtam a kapcsolószemet. A 6-ossal készített kis mélyítés ahhoz kellett, hogy a zsineg végén egy hurkot vetve, felesleg levágva, majd a gázgyújtóval melegítgetve, alakítgatva, bicskával faragva pont akkora műanyaggumó legyen a végén, ami a 3-as furaton nem megy át, a 6-osba beül és a 10-es fenéksíkján nem ér feljebb.
Utána a mágneskorongot valamilyen erősragasztóval (ami a fémet a fához ragasztani képes) beragasztottam.
Ezzel kész az egyik fele.
A másik vége kicsit macerásabb. A lényeg ugyanaz, csak most úgy kell a zsinórra a csomót kötni, hogy azzal a nyakláncszemek minél szorosabban összefogottak legyenek. Két szemöldökcsipesszel sikerült megoldanom. Utána melegítgetés, olvadt madzag faragcsálása, hogy a mágnes a süllyesztékbe teljesen beülhessen.
Eztán már csak be kell ragasztani a másik mágnest is. Vigyázat előtte próbáld ki a mágnest, mert az egyik felével vonz, a másikkal meg taszít! (Elsőre persze hogy fordítva tettem be, szerencsére a ragasztó nem volt olyan gyors, hogy ne tudtam volna kivenni és javítani.)
Ragasztás előtt célszerű a mágnest az összefogdosás zsírjától pl. benzinnel lepucolni.
Ha szerencséd van, akkor a ragasztás sokáig tart. Ha a nyaklánc boldog leendő tulajdonosan nem széthúzza a mágneseket oldáskor, hanem elcsúsztatja egymás fölött, akkor ennek több az esélye.
Nos, ez volt a nyaklánckapcsoló.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
- Sandor
Szia Pozsi!
Itt is leírom a diótálad nagyon tetszik.
Remek alkotás! gratulálok!
Tegnap készítettem ezt a kis tányért.
Mérete 150x40mm.
Felülete olajozva.
Anyagát nem írnám le, azt hiszem könnyen kitalálható!
Itt is leírom a diótálad nagyon tetszik.
Remek alkotás! gratulálok!
Tegnap készítettem ezt a kis tányért.
Mérete 150x40mm.
Felülete olajozva.
Anyagát nem írnám le, azt hiszem könnyen kitalálható!
Üdv. Sándor.
- vidor
Szervusz Sándor !
Nagyon szép kistányér !
Azért nyugodtan leírhatod,hogy milyen fából készült
mert nem biztos, hogy mindenki rájön,/magamról beszéltem./
Üdvözlet ! vidor
Szervusz Pozsi !
Klassz a tálad, nekem igazán tetszik ! Kár lett volna, ha
nem rakod fel, szívesen nézegettem ! Üdv ! vidor
Nagyon szép kistányér !
Azért nyugodtan leírhatod,hogy milyen fából készült
mert nem biztos, hogy mindenki rájön,/magamról beszéltem./
Üdvözlet ! vidor
Szervusz Pozsi !
Klassz a tálad, nekem igazán tetszik ! Kár lett volna, ha
nem rakod fel, szívesen nézegettem ! Üdv ! vidor
- kovi
- Sandor
Üdv. Sándor.
- bencezug
- Sandor
Szia Bencezug!
Mindig is mondtam, hogy tele vagy jobbnál jobb ötletekkel.
Íme itt a példa ! Ez a persely is, ahogy Te nevezed.
Bár ahogy elnézem ebbe nem sok pénz fog összegyűlni.
Gratulálok!
Mindig is mondtam, hogy tele vagy jobbnál jobb ötletekkel.
Íme itt a példa ! Ez a persely is, ahogy Te nevezed.
Bár ahogy elnézem ebbe nem sok pénz fog összegyűlni.
Gratulálok!
Üdv. Sándor.
- kovi
Üdv Mindenkinek!
Sándor, ez a váza nagyon szép. Vagy csak a megszokott formádat hoztad?
Pozsi! A te tálaidban sem találok kivetni valót. Ráadásul én csak álmodom ekkora átmérőről.
Mikapu! A türelmed és a kézügyességed is irigyelni való.
Bencezug! Csatlakozom Sándorhoz, az ötleteiddel mindíg meglepsz minket.
Kovi
Sándor, ez a váza nagyon szép. Vagy csak a megszokott formádat hoztad?
Pozsi! A te tálaidban sem találok kivetni valót. Ráadásul én csak álmodom ekkora átmérőről.
Mikapu! A türelmed és a kézügyességed is irigyelni való.
Bencezug! Csatlakozom Sándorhoz, az ötleteiddel mindíg meglepsz minket.
Kovi