Mandula:

D = 18,5, M = 10,5 cm.
Csavarodott növésű fa, kidöntve 2 évet hevert, amiből most mentettem ki a használhatót. Így is repedések az anyagban, nagyon óvatosnak kellett lenni vele.
Balatoni szomszéd kidöntette, kértem, pénzt kért, mondtam örüljön, hogy elviszem, ez két évet tartott, most ideadta, sok cincért és lárváját szedtem belőle daraboláskor, meg a repedések jajj! Budára jövet Fehérváron Fakézt kértem a láncfűrészelt holmi szalagfűrészes anyagelőkészítésére. Két nagyobb darabot nála hagytam, ami az én gépemnek sok lett volna. Ma reggel hívott: vigyázat, ez szeret szétrepülni az évgyűrűelválás, és belső repedés mentén. Ő így járt. Ezért nagyon óvatosan láttam neki, alacsony fordulaton.
Nagyon kemény, gyakran kell fenni, élezni, csak egész kis fogással lehet haladni. Pedig még nem volt teljesen száraz. Szárazon lehet hogy szikrázik is.
Végül szerencsém volt, nem repült szét, de repedésekkel terhelt a darab. Felület: parafinolaj + a sárimajori találkozón kapott terpentinben oldott méhviasz (legalább is azt hiszem méhviasz van a terpentinben).