Most készült!

Minden amit e nemes szakmáról tudni akarunk.
Lezárt
forester

Re: Most készült!

Hozzászólás Szerző: forester »

Szevasztok!
Robo!Boccs a kérdésért,de hogy-hogy Pogyebrád Katalint jelenítetted meg alkotásodban és nem v. miért nem Beatrix-ot?Hiszen,szerintem sokan nem is hallottak az első házasságáról,Igazságos Mátyásunknak! :?:
bencezug

Hozzászólás Szerző: bencezug »

Sziasztok!

Elkészitettem a III. órámat.

1543 1542

Anyaga barackfa.

Üdv: bencezug
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Mandula: 1550
D = 18,5, M = 10,5 cm.
Csavarodott növésű fa, kidöntve 2 évet hevert, amiből most mentettem ki a használhatót. Így is repedések az anyagban, nagyon óvatosnak kellett lenni vele.
Balatoni szomszéd kidöntette, kértem, pénzt kért, mondtam örüljön, hogy elviszem, ez két évet tartott, most ideadta, sok cincért és lárváját szedtem belőle daraboláskor, meg a repedések jajj! Budára jövet Fehérváron Fakézt kértem a láncfűrészelt holmi szalagfűrészes anyagelőkészítésére. Két nagyobb darabot nála hagytam, ami az én gépemnek sok lett volna. Ma reggel hívott: vigyázat, ez szeret szétrepülni az évgyűrűelválás, és belső repedés mentén. Ő így járt. Ezért nagyon óvatosan láttam neki, alacsony fordulaton.
Nagyon kemény, gyakran kell fenni, élezni, csak egész kis fogással lehet haladni. Pedig még nem volt teljesen száraz. Szárazon lehet hogy szikrázik is.
Végül szerencsém volt, nem repült szét, de repedésekkel terhelt a darab. Felület: parafinolaj + a sárimajori találkozón kapott terpentinben oldott méhviasz (legalább is azt hiszem méhviasz van a terpentinben).
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
Mikapu3

1551
Szilva tálak. 18 x 8 cm és 19,5 x 5,5 cm.
Egy ismerős szólt tegnap, hogy most vágja ki a régebben (2-4 év) kiszáradt szilvafáját, érdekel-e. Elhoztam. A szíjácsa már teljesen korhadt volt, csak a geszt maradt. Ma délelőtt letakarítottam róla a sok korhadást, kimentettem belőle a még használhatót. Délután meg ez a két tál készült. Később lehet hogy csinálok hozzájuk fedelet is.
Érdekes, hogy hasításkor és faragáskor (a felkuglizott anyagot fejszével-bunkóval és baltával dolgoztam meg) élénk lila színeket is mutatott, ami a kész tálakon olajozás és viaszolás után már nem olyan nagyon feltűnő. Ugyanakkor nagyon szép a fája.
A fa állítólag több éve kiszáradt már, mégis meglehetősen nedves a fa, amit kimentettem. Remélem az olaj és a viasz fékezi annyira a száradást, hogy idővel nem fog szétrepedni, ami elkészült.
Tibor

Hozzászólás Szerző: Tibor »

Szia Mikapu.
Szépek a szilva tálak, tetszik a formavilága.
Nagyon szépek a /floderjai/ rajzolatai és igényes a felületkezelése is.
Gratulálok szép munka.
Üdv. Tibor
fakéz

Hozzászólás Szerző: fakéz »

Szia. Mikapu!
Azt mondtad, hogy újabb faanyagot már nem fogadsz el, de látom, mégis kísértésbe estél és az eredmény magáért beszél! ócseny kraszívüj! :D :D :D üdv:fakéz
Pozsi
Adminisztrátor

Hozzászólás Szerző: Pozsi »

Sziasztok!

Elfogyott a türelmem.
Eddig saját forgácsában szárítgattam, elég jól kiszáradt és vetemedett, de nem repedt meg.
12191218

Ez sikerült belőle kifaragni:
15561555
Üdv. Pozsi
forester

Hozzászólás Szerző: forester »

Szevasztok!
Miklós Báttyám!Gratulálok,rendkívülien szép ,nemesen egyszerű /minimalista talán?/alkotásaidhoz:mivel és hogyan is kezelted őket? :?:

Pozsi!Ez a munkád,több mint nagyszerű lett: :!:
Mikapu3

Fakéz: ebből már nagyon kevésre emlékszem, erre még talán: szpasszíba.

Forester:
Örülök, hogy tetszenek. Egyiknél sem volt koncepció előre, hanem amit a fa kiadott, az készült. Ez tetszik a legjobban a faesztergálásban, hogy pontosan nem is tudom előre, hogy milyen lesz a végeredmény, hanem a pörgés közben alakul mit is lehet kihozni belőle.
Ahogy írtam: a mandulánál a felület: parafinolaj + a sárimajori találkozón kapott terpentinben oldott méhviasz (legalább is azt hiszem méhviasz van a terpentinben); a szilvánál pedig: olaj és a viasz. Az olaj parafinolaj mindkettőnél. A viasz az egyiken méhviasz, a másikon auro keményviasz.

Pozsi: Nagyon jó lett. Ugye jól látom, hogy gyertyán? Méretek? A barack kaspód meg gyönyörű lett!
bencezug

Hozzászólás Szerző: bencezug »

Sziasztok!

Ma készültem el, ezekkel a fapofákkal.

1558 1557

Üdv: bencezug
Lezárt