Most készült!

Minden amit e nemes szakmáról tudni akarunk.
Lezárt
Mikapu3

Re: Most készült!

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

A kígyó megkörnyékezett és megvettem tavaszon a kígyófa darabot. Gyöngyfának is hívják. A fafaj rendes neve: Lauro Faia és a nagy bélsugarai miatt hívják kígyófának. A sugármetszeten ugyanis, mint a kígyó pikkelyei, úgy jelennek meg a bélsugártükrök.
80x500x145 mm-es darabot vettem 7 ezer Ft-ért. Meggyalultam, kettévágtam, összeragasztottam dupla vastagnak. A kettévágáskor láttam meg, hogy majdnem teljes vastagságában belső repedése van. Morogtam, ragasztottam. Tavasszal volt mindez, azóta rakosgattam. Ma nagy bátorsággal nekiláttam. Mikor vettem, elképzeltem valami összetettebb alakot, de a belső repedés ettől eltántorított, így lett az egyszerű kupa alak. A ragasztás szerencsére megfogta annyira, hogy nem repült szét.
Tapasztalat: esztergáláshoz ne vegyél kígyófát ha jót akarsz magadnak!!!! Annyira nem látványos, mint amire számítottam. A megmunkálása pedig katasztrófa. Rendes forgácsa nincs, csak apró, porszerű izé, amit leválasztok róla. Eszi a kést. Nehéz, kellemetlen vele dolgozni. Meg okvetlenül hasznos a porállarc. Íme az eredmény:
1683 d 12, h 19,5 cm. Felületkezelés: biopin keményviasz-olaj.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
Pozsi
Adminisztrátor

Hozzászólás Szerző: Pozsi »

Sziasztok!

Nem régen készültek el.

16871686
16851684
Üdv. Pozsi
Sandor

Hozzászólás Szerző: Sandor »

Sziasztok!
Ma lett kész ez a kis asztali kínáló
Mérete. 140x50mm. Felülete olajozva. Később lakkozva.
1688 1689
Üdv. Sándor.
forester

Hozzászólás Szerző: forester »

Szevasztok!
Mikapu3,szerintem szuper lett a kígyófa cucc-szép bélsugártükrei vannak,annyi szent!És a kidolgozás is innen nézve,tökéletes!
Sanyi Bácsi,nagyon profi munka a kínálód,és még szép is!
Pozsi,szerintem jól sikerültek az edényeid,mondd légyszi,hogyan jutsz bükkhöz?Tűzifában lelted?
Ha jól látom,van még juhar és tölgy is közöttük?!

Gratulálok Nektek!
Pozsi
Adminisztrátor

Sziasztok!

Mikapu nagyon szép mintája van a kígyófa kupának és a kupa alakja is szép. A Facebook-on feltett képed nagyon szép, jó lenne ha ide is feltennéd.
Sándor irigyellek. Nálad minden együtt van. Technikai tudás és a szép érzék.
Forester, vettem a gyömrői fatelepről egyszer 1-1 dió, cseresznye és bükk padlót. Akkor megtudtam, illetve láttam, hogy a selejt asztalos árut 1,5 m3 kalodába összevágják és vettem belőle. Nem bántam meg mert száraz a fa és lehet belőle válogatni.
Üdv. Pozsi
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Pozsi: jók lettek a csücskös tálaid. Szögletes darabból készültek, vagy utólag vágtad le a széleket? (Utóbbi esetben kevésbé veszélyes.)
Sándor szép a kínálód, lehet hogy egyszer majd én is megpróbálom a szegmentálást.

Most már tudom, hogy a kígyófát is inkább szegmentálva lehetett volna igazán látványosra megcsinálni. Tehát el kellett volna úgy vagdalni, hogy minden darabja a paláston tükrösvágású legyen és akkor körben megjelentek volna a bélsugártükrök, nem csak a két szembe oldalon. A kígyófával nagyon pocsék dolgozni, így mivel a tölgynek is jó nagy bélsugártükrei vannak, ezt azzal is ki lehetne próbálni, meg nem kell hozzá ilyen drága fa.

Pozsi: nem tudom melyik képre gondolsz, de itt megtalálható: http://www.facebook.com/miklos.mocsenyi Sokáig tiltakoztam, hogy itt megjelenjek, de aztán csak rábeszéltek.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
Pozsi
Adminisztrátor

Szia Mikapu!

A csücskös tálakat négyszög alakból készítettem, mert nincs jó fűrészem amivel le tudnám vágni.
Nem csak arra kell vigyázni, hogy balesetre kell odafigyelni, hanem arra is, hogy a sarkok ne törjenek le illetve az élből ne tépjen ki anyagot.

A képet csak azért gondoltam, hogy itt is feltehetnéd, mert aki nincs regisztrálva ott az is megtudja nézni.
Üdv. Pozsi
Jancsibá

Hozzászólás Szerző: Jancsibá »

Szervusztok!
Mikapu,tetszik a kígyófa kupád,nagy kihívás lehetett megmunkálni.
Pozsi,csodálom a bátorságod.de úgy látom érdemes kockáztatni,szépek lettek.
Sándor ez a kínálód is nagyon mutatós darab,hoztad a Tőled megszokott minőséget,kivitelt.
Gratulálok a szép munkákhoz!
Mások segítése,erkölcsi nagyságod növeli!
Üdv.:Jancsibá
Tibor

Bonbonier

Hozzászólás Szerző: Tibor »

Bonbonier.
Anyaga:gőzölt bükk.
D:15cm. M:7.5cm
Felület kezelve: vizes bázisú selyemfényű lakk.1700
kovi

Hozzászólás Szerző: kovi »

Sziasztok!

Gratulálok mindenklinek a szép munkákhoz!

Mikapu! Csak megerősíteni rudom amit a gyönygyfáról írtál. Én gyakran dolgozom vele és mondhatom nem nagy élmény. Az eredményt viszont már igen csak kedvelem.

Megint a magam szórakoztatására készítettem ezt a tálat "fekete" tölgyből.
1702
D: 20cm H:8cm

Üdv

Kovi
Lezárt