Most készült!

Minden amit e nemes szakmáról tudni akarunk.
Lezárt
Mikapu3

Re: Most készült!

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Robo: a csavarhelyek jeleit félreérthetted. Az főorsóra tett fémtányérra felcsavarozott MDF lapot használom "fatokmánynak" mikor egy tál elkészülte után annak alját kell befejezni. Mikor mekkora a tál, aszerint vágok peremet az MDF lapba, hogy a peremre a tálat kívülről vagy belülről szájával rászorítsam, s így a feneket befejezhessem. Viszont bejelöltem az MDF-en, hogy annak hátoldalába hova hajtottam a csavarokat, mert ha a soron lévő tálhoz vagy edényhez éppen oda kellene peremet vágnom az MDF-be, ahol abban a csavarok vannak, azt késem és én is nagyon bánnám utána.
A tálamon tehát nincsenek csavarnyomok, de csavarok vannak a tálfelfogató MDF darabomban.
Amit meg leírtál mint felfogatási megoldást, az úgy igaz.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
Robo

Hozzászólás Szerző: Robo »

Tényleg félreértettem Mikapu, mostmár világos. Ügyes megoldás ez a befogási átmérő növelés, és ráadásul munkadarab kímélő.
Én a darálókhoz használok műanyag betétet a hengeres felület megfogására. A fecskefark pofába illeszkedő gyűrűt esztergáltam, aminek a belseje hengeres, és egy helyen fel van hasítva. Így mindíg a megfelelő átmérőt tudom használni, egész felületen szorít és nem hagy nyomot.
No de azt hiszem épp nem a megfelelő topikban folytatjuk az eszmecserét. :)

Üdv, Robo
Üdv, Robó
Mikapu3

Robo: van az úgy, hogy a gondolatok elkalandoznak.
Mikor Fakéz rávett a faesztergálásra, azt mondta, hogy a két csúcs között, csőtokmányban és tányéron (főorsóra acéltányéron) mindent meg kell tudni csinálni. Igaz, a 4pofás gyűrűs tokmány meg fene nagy segítség és kényelem, de nélküle is mindent el lehet készíteni. Sőt, motor nélkül lábhajtással is.
forester

Hozzászólás Szerző: forester »

Üdv a Fórumnak!
Bejelentem VILÁGSZABADALMAM!( hA MÉGIS KÉSZÍTETT VALAKI-AKKOR,BOCCS :lol:
A napokban megfázva nyomtam az ágyat-kergetőztek a gondolataim,mi lenne ha ferde tengelyes esztergálással készítenék pörgettyű kinézetű valamit,amelyet-ha nálam a VILÁGSZABADALOM- akkor el is neveznék:
felépülve,első dolgom a két dolog elkészítése volt:1717
A sötétebb,égetett gyűrűs a FORESTOY-ennek a szára óriási mértékben oldalmozgást végez és támolyog-
a világosabb meg a KERÜLGETŐ,ez meg támolygás közben ugrál .
Mindkét játék feketedióból van,ferde tengelyes esztergálással készült-igen komoly támolygást visznek véghez, rendesen pörögnek,igaz valamivel kevesebb ideig mint normális társaik.
Mikapu3

Képeden a fogantyú és a lendítőtömeg tányér tengelye mindkét példánynál ebben a nézetben éppen egybeesik. Tennél hozzá olyan képet is, amelyiken jól látható, hogy merre és hogyan is ferde a ferdetengely? Amúgy gratula a találmányod. Az ugrálósról videó is érdekes lenne.
Pozsi
Adminisztrátor

Hozzászólás Szerző: Pozsi »

Sziasztok!

Még meleg annyira friss :lol:

172017191718
Üdv. Pozsi
farongáló

Hozzászólás Szerző: farongáló »

17221721
Egy cédrus rönknek kivágtam a beles részét kb 35mm-es deszkát.
Tavasz óta teljesen megszáradt.
Nagyon jó vele dolgozni és az illata csodálatos.
Üdv: farongáló.
Jancsibá

Hozzászólás Szerző: Jancsibá »

Szervusztok!
Pozsi, szép a gyertyatartód!Csodálom a bátorságod!
Farongáló,pazar ez a Himalájai cédrus tálad,bemutatod a fafaj jellegzetes erezetét és a göcsök körüli elszineződést! Neken egy darabka libanoni cédrusom van,annak a gesztje tűzvörös.
Gratulálok szép tárgyakat készítettetek!
Mások segítése,erkölcsi nagyságod növeli!
Üdv.:Jancsibá
Mikapu3

Egy ismerős fáskamrájából kértem egy-két fadarabot, még mikor kezdtem. Most az egyiket elővettem és ez lett belőle.
1723
Koszos, homokos, mindenféle fahibás darab volt, de legalább elég vastag. Aztán lassan rájöttem, hogy ez körte. Száradék, tuti száraz fa. Méretek: H21cm, D12cm. Nagy élmény volt, ahogy a borzalmas fadarabból végül ez lett. Sajnos a talpánál apró technológiai hiba van, no de majd legközelebb erre is figyelek. (A fényképhez 5 lámpa kellett. Egyszerűek, de kellett.)
Mikapu3

A múltkor ez a kép lemaradt.
1724
Sajnos a 0 állapotról nincs kép. Nekem még mindig nagy élmény, hogy a minden kosszal teli tűzifa darabból lehet valami szépet, érdekeset készíteni.
(Mellesleg a képen az is látható, hogy a kis asztali HM gépágy öntvényén a rozsdára festették a pirosat, ami mostanra teljesen lejött. Kár volt befesteni.)
Lezárt