Megtanítottatok, hogy a fehér trutyival (PVAC polivinilacetát vizes diszperzós ragasztó) kenjem be a friss fát, akkor nem vagy kevésbé reped miközben szárad. Rászoktam, köszi a hasznos tanácsért.
Persze a felkent friss ragasztó meg ragad mindenhez, összeken mindent, így célszerű a bekent fát papírral betakargatni. Ez bevált, de a papírtól meg utána nem láttam mikor neki akartam látni, hogy mit is tud a fadarab, van-e repedése, stb.
Ezért kitaláltam, hogy előesztergálom a darabokat egyik oldalon 50-es süllyesztékkel, a másik oldalon 100-110 körüli fenék-csappal és így kenem le, majd csak egyik oldalát fektetem papírra. A képen két ilyet láttok már készen. A fehér trutyi mikor megköt teljesen átlátszó, a fa minden részlete látható.
Azonban egyik oldalra a papír még mindig alaposan odaragadt.
Újabb kísérlet: Ma készítettem kis kúpos végű darabkákat, amik a képen is láthatóak, egy fadarab alá 3 kell, és most így kentem le a kicsit felhígított ragasztóval az előmunkált munkadarabot. A kúpocskákat nyilván le kell majd törni, ha megszárad a ragasztó, de az nem baj. A lényeg, hogy a fadarab körbe teljesen látható lesz, amikor majd lesz időm nekiesni, így nem a papír leesztergálása után derül ki, hogy minek is láttam neki.
Nos, ez egy ötlet volt, meglátom később hogyan válik be.