Most készült!

Minden amit e nemes szakmáról tudni akarunk.
Lezárt
kiscsiszi
Globál moderátor

Re: Most készült!

Hozzászólás Szerző: kiscsiszi »

Pozsi írta: ...Amint Te is észrevetted az oldal látogatottsága és hozzászólások száma drasztikusan csökkent...
Pozsi, ennek az egésznek egy oka van: tavasz van, mindenki ki a szabadba. Így vagyok ezzel én is. Az elmúlt 2 hónap termése egy söröskorsó, és folyamatban van egy kínálótál, de minden lépés között 1 hét telik el. ;)
No de sebaj, addig örüljön az ember, amíg van még mit csinálnia. :)
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -
Laszlo59

Hozzászólás Szerző: Laszlo59 »

Nem most . Tegnap.
megszületett az első 2500 .tojástartó,
most már jöhet a többi is.
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Kaptam egy részben tumoros tuja tönköt. Csudákat reméltem ettől, de álmaim nem egészen váltak valóra.
2501
Sok földes-gyökeres részt le kellett szedni a tönkről. Végén nem a tumoros, már halott rész, hanem a még élő, a gyökérindulásoktól "csomorosabb" rész lett a szebb. Sokkal kisebb lett a végeredmény, mint amit először reméltem. Méret: D 13 cm, H 11 cm. Ez lett belőle:
2502
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
Sandor

Hozzászólás Szerző: Sandor »

Sziasztok!
Most készült el ez a két virágtartó.
Egy kedves ismerősöm megbízásából
A lapok forgathatóak!
Anyaga hárs.2503.
Üdv. Sándor.
Mikapu3

Kedves Sándor!
Szép munka.
Sok teljesen egyforma oszlopelemet kellett esztergálnod és egyformát gyakran nehezebb.
Jól tippelem, hogy egy-egy ilyen elem kb 40 cm? Gondolom a két végén menetes, hosszú, az elemeken belül végigmenő fém szárral erősítetted össze a szerkezetet. Hogyan sikerült 40 cm-es furatot készíteni, hogy a kilépő oldalon is középen érkezzen? Esetleg két részből ragasztottak az elemek és előre belefűrészelted az összehúzó rúd helyét? Vagy tévúton járok és egészen másképpen oldottad meg az összeerősítést?
Sandor

Hozzászólás Szerző: Sandor »

Kedves Mikapu!
Először is köszönöm a hozzászólásod a munkámhoz!!
Igazad van valóban sok darabot kellett esztergálnom(24) már unalmas is volt.
Szemre esztergáltam,amennyire tudtam vigyáztam az átmérőre,hogy egyforma legyen.
A darabok hossza 30cm.,átmérője 50mm.Szerencsémre maradt egy selejtes darab,így megtudom mutatni,hogy hogyan raktam össze az oszlopot. A tipli 18mm-es, a vállazás átmérője 35mm.amire rámennek a tartó lapok.Kb.0,5mm.rel hosszabb a polc vastagságától,hogy összeragasztás után is forogjon.
Tehát nem szétszedhető!
2504
Üdv. Sándor.
Mikapu3

Sándor: Aha, tehát összeragasztottad. Így valóban nem gond a hosszú vékony, egyenes furat. A lényeg, hogy jól sikerült.
Mikapu3

2505 2506
Szilva szíjács és geszt részek. A láncszemek kb 12-15 mm átmérőjűek. Összesen 101 db "fagyöngy". 180 cm teljes hossz. Kb. két napi munka = sok türelem kell hozzá. Túl közelről vizsgálva számos késvezetési, esztergálási hiba található a szemeken. Ezért kell messzebbről nézni.
Az első szemeket csiszoltam is, de ezt nagyon gyorsan elhagytam, annyira babrás. A feladat tehát: csak késsel tökéletesen sima felületet készíteni. Csak a tiszta forgácsolás az szép felületet, a kaparás nem jó, mert utána csiszolni kellene, de az babrás, ráadásul ha sikerül egyből szépen forgácsolni, akkor a művelet sokkal gyorsabb.
A "luk-probléma":
(a) az esztergában fúrom a lukat szegnyeregből vezetve (időigényes) vagy kézben tartott tokmányba fogott fúróval (ez utóbbi gyorsabb, de kis átmérő miatt mikor a tokmányból még hosszabban kinyúlik az alapanyag, nem mindig könnyű ütésmentesen, pontosan a közepébe vezetni a fúrót)
(b) a kész gyöngyöket utólag fúrom ki oszloposfúróval: Az incurka darabokat fogóval, sikattyúval nem foghatom, mert nyomot hagy rajta, kézzel tartva meg nem mindig sikerül elég erősen tartani. + a pontosan tengelyirányú fúrás sem minden esetben sikerül.
Felületkezelés: lenolaj.
fakéz

Hozzászólás Szerző: fakéz »

Az utóbbi időben készült néhány:2516251425132512
fakéz

Hozzászólás Szerző: fakéz »

A múlt héten meglátogattuk testvéremet Hamburgban. Nagy becsben tartja az általam már rég elfeledett faragványaimat. Egy kis ízelítő:25212520251925182517
Lezárt