Most készült!

Minden amit e nemes szakmáról tudni akarunk.
Lezárt
kovi

Re: Most készült!

Hozzászólás Szerző: kovi »

Sziasztok!

Mikapu! Egy űrhajós is tudja azt mondani, hogy beültünk az űrhajóba, elindultunk, majd leszálltunk a holdra, sétáltunk egy kicsit, és visszajöttünk. Ilyen egyszerű az egész! De azért a valóságban nagyon sok fontos részletből áll össze az egész.

Ezért engedelmeddel a "majd belülről már csak csiszolás" nekem túl tág kifejezés. Ha megtennéd, hogy kicsit részletesebben! (Nézd mennyit írtam a kedvedért!!!)

Üdv

Kovi
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Kovi: Ez volt az előmunkált darab a nagynyomású kérgezés után.
3145
Ennek belső üregelése elég jól sikerült: nem volt késnyomoktól csíkos a belseje. Meg amikor visszafogtam, szerencsére szépen, ütésmentesen futott. (Szerencse.) Mivel a kérget már leszedtem, késsel a belsejébe már nem akartam belenyúlni, így 80-assal indítva valahol 180-nál abbahagyva csiszoltam a belsejét. Persze nem csak késsel, de kézzel sem akartam belenyúlni, mert ha az edény oldalán a luk elkapja az ujjamat, akkor annak (mármint az ujjamnak) annyi. Meg a tumor csúcsai a peremen mint a borotva olyanok, tehát oda sem érdemes a forgó anyagnál benyúlkálni.
Egyik találkozón kaptam a kiváló ötletet, hogy az ilyen belső csiszoláshoz használjak 12...16 mm átmérőjű rudat, aminek egyik végébe vasfűrésszel/lombfűrésszel tenyérnyi hosszan befűrészelek. Ebbe a sliccbe bedugom a csiszolószita (papír, stb) egyik oldalát, majd a többi részét rátekerem a rúdra. Persze fontos, hogy a tekerési irány a főtengely forgásirányával azonos legyen. Hasznos, ha a rúd végéről egy ujjnyit a rátekert csiszolószita lelóg.
Nos, ezt a szerszámot szépen (két) kézben tartva, immár veszély nélkül lehet belül csiszolni. A rúd végén túlnyúló részt rugalmasságánál fogva a fenékhez is jól oda lehet nyomni. A csiszolórudat ahogy mozgatom, közben lehet hagyni a papírt kicsit letekeredni, így nagyobb papírfelületet is apránként munkába lehet venni. Persze csak addig, hogy nagyon ne laffogjon a szabad papírrész. A csiszolószövet ahogy eltömődik, kiütögetem belőle az eltömődést, ..., majd jönnek a finomabb szövetek, s végül elunom és abbahagyom.
Ha az oldalfalon tényleg elég nagyok a hiányok és a fenti csiszolórudat csak kézből vezetni kockázatosnak tűnne, meg is lehet támasztani a késtartón, mint egy kést. Ehhez hasznos, ha 30-40 cm hosszú a rúd.
Nos, így sikerült belül készre csiszolni.
A többit pedig leírtam már.
Apropó: tapasztalatom szerint határozottan célszerű a készre üregelésnél még vastag falat hagyni, illetve ezen vastag falú előgyártmányt belülről egyből készre csiszolni. Ha nem akarod ammóniával sötétíteni, akkor egyből olajozni is lehet belül, hogy kevésbé deformálódjon munka közben. A vékony falú készterméket belülről csiszolni, nos az nem biztos hogy sikerülne.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
fakéz

Hozzászólás Szerző: fakéz »

3192Hét végén kellett készítenem egy 475 mm átmérőjű izzólámpa-foglalatot. Ez egy 1250 mm átmérőjű reklám-lámpa foglalatát imitálja, de a búra szerencsére nem fából készül... Kikönnyítve is kb. 25 kg lett a foglalat. Anyaga rétegragasztott MDF--amit nagyon utálok esztergálni. Remélem, hogy a kész izzóról is tudok majd feltenni egy képet.
kovi

Hozzászólás Szerző: kovi »

Mikapu!

Köszönöm! Éreztem, hogy van még valami a tarsolyodban.

Szia Jenő!

Miért végzel fél munkát? Az izzót is megcsinálhattad volna :lol:
De ahogy ismerlek, még az izzószálat is becsempészted volna valahogy.

Üdv

Kovi
sjozsi

Hozzászólás Szerző: sjozsi »

Sziasztok!

Egy kicsi próbadarab, mielőtt nagyobban is elkészítem. Leginkább a leszúró késemet használtam.
3195
Üdv: Sjózsi.
sjozsi

Hozzászólás Szerző: sjozsi »

A tegnapi főpróba után ma elkészült egy nagyobb darab. Talán cseresznye. A szijács repedezett volt, ezért a gesztig leszedtem.
3196
Üdv: Sjózsi.
Mikapu3

Újabb akác tumoros menet:
3220 3222 3223
H 18,5 cm x D 17 cm
3221 Összehasonlítás a korábban már mutatottal. Itt az is látható, hogy a kicsi mikor megszáradt, a szíjácstumor milyen ragyás felületű lett.

Nos, a nagy darabról a bringapucolásra alkalmas nagynyomású vizköpőm ereje kevés volt, hogy a kérget egyben levigye. Megpróbáltam, hogy ha megfőzöm (öreg pelenkafőző lábosban) akkor könnyebb lesz-e, de nem. Tehát előesztergáltam vastag falra, majd az így már kevesebb kérget némi küszködéssel és persze ismét derékig elázással kísérve csak sikerült leszedni.
Visszafogva, a mintázathoz igazodva belülről vékonyítottam a falat. Izgi volt, amikor a nagy fül szerű rész mögül ahogy szedtem ki az anyagot, egyszer csak halk pattanás jelezte, hogy a "fül" szabaddá vált. Ekkor kívülről körbetekertem széles celluxszal, hogy ez a része el ne repüljön. Belül, majd kívül befejezve az esztergálást, a csiszolást, a tokmánypofákat átcseréltem arra, amiben a kis gumibakok vannak. Azzal belülről fogtam a szájnál - itt is jó szolgálatot tett a cellux összefogás - majd rendbe tettem a fenekét.
Végül ment a szalmiákos kezelésbe, hogy színét változtassa, majd lenolajjal felületkezeltem. Kész.

A készítés menetéről részletesebb képsorozat a FB oldalamon: https://www.facebook.com/miklos.mocsenyi
Mikapu3

Kiscsiszi:A haragoszöld szín akkor villant elő, mikor a fotózás irányával azonos irányban vakuztam. Érdekes. Mikor a mennyezetre vakuztam, akkor a valóságoshoz hasonló lett a szín.
kiscsiszi
Globál moderátor

Hozzászólás Szerző: kiscsiszi »

Sziasztok!

Nos, megosztanék pár képet, az elmúlt hetekben készültek.

Az első egy dió pohár, melyről nem szedtem le a kérget, mert mindig is szerettem volna egy olyan darabot, amelyik kívűlről annyira "natúr" amennyire csak lehet. Így született ez a pohár: D = 90 mm, H = 100 mm. Annyira kiüregeltem, amennyire csak tudtam, így a pohár szájánál csak a kéreg tart, talán látszik is.
Lenolajos kezelést kapott.

323332323231

Íme egy másik téma: egy akác tálacska, a páromnak készült a konyhába. D = 100mm, H = 60 mm.
Csak 25-30 mm mélyen van kiüregelve, mert az alja repedezett volt, nem akartam kockáztatni.
Lenolajos kezelés.

32353234
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -
forester

Hozzászólás Szerző: forester »

Üdv a Fórumnak!!!!
Nagyrabecsülésem fejezem ki Mikapu3 -nak:elképesztően fantáziadús a golyvás akácból készült alkotás:szerencsés mi az hogy: az alapanyag-de tökéletes az alkotás!!!!Szép.
Lezárt