Elszívás

Lezárt
Avatar
Pozsi
Adminisztrátor
Hozzászólások: 554
Csatlakozott: 2012.01.13. 19:42

Elszívás

Hozzászólás Szerző: Pozsi »

Sziasztok!

Egyre jobban foglalkoztat a gondolat, hogy a port és a forgácsot el kellene szívni.
Ezt találtam:

itt a folytatás:
Üdv. Pozsi
Avatar
kiscsiszi
Globál moderátor
Hozzászólások: 351
Csatlakozott: 2013.01.24. 14:35

Re: Elszívás

Hozzászólás Szerző: kiscsiszi »

Igen, láttam és tetszik nekem is.
Én viszont a következőt találtam ki a minap, amikor az egyik hipermarketben korzóztam:

Leárazva adták a "hamuporszívót" (valami 2500 forint), ami nem más mint egy 20 literes vödör, a tetején két lyukkal. Az egyik lyukba megy a sima házi porszívó, a másik lyukra pedig az elszívó tömlőt lehet csatlakoztatni. Onnantól meg a porszívás/vákuum elvén működik minden.

Persze nem ugrottam bele, mondván nyílván az elszívó rendszerek azért nagyobb lapátos ventillátorokkal dolgoznak, mert nagyobb szívóerő kell, egy 1600 v. 1800 wattos porszívó biztos nem elég...

Mindenesetre nem hagy nyugodni a gondolat, és tuti, hogy egy 16 literes zárható fedelő festékes-vödörrel kipróbálom... :)

(Ez nálam ilyen csináld magad szakkör, ha érdekel, csak azért is elbíbelődök vele, lehet aztán, hogy a végén kidobom az egészet :) )
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -
Avatar
Pozsi
Adminisztrátor
Hozzászólások: 554
Csatlakozott: 2012.01.13. 19:42

Re: Elszívás

Hozzászólás Szerző: Pozsi »

Szia kiscsiszi!

Várom a hamu porszívó tapasztalataidat Én is gondolkoztam rajta, de akkor megint egy felesleges tárgy kicsiny műhelyemben.
Üdv. Pozsi
Avatar
Mikapu3
Hozzászólások: 578
Csatlakozott: 2012.01.16. 07:58

Re: Elszívás

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Az elszíváshoz azért a por és/vagy forgács méretével is foglalkozni kell.
Van egy kézi gépekhez, illetve körfűrészhez való Makita porszívóm. Létezik Einhell és számos más márka is, az Einhell lehet hogy olcsóbb lett volna, vagy ugyanannyiért nagyobb. A Festool meg sokkal drágább, stb. Azonban a lényeg, hogy minden olyan porszívónak, amelyiket kisgépekhez vagy ipari takarításhoz készítenek, ha jól emlékszem 33 mm-es átmérőjű a szívócsöve.
Ezzel a fűrészport, csiszolatport, tehát az egyenletesen aprószeműt nagyszerűen el lehet szívni. Az esztergálási forgács, ami gyakran hosszú, kunkori, egymásba akadó, szóval az kapásból eltömi a vékony csövet. (A hamuelszívó közbejötte pedig valószínűleg még rontja az elszívás erejét is.)
A kisgépekhez készült porszívóra, meg a körfűrészemre (gyári) is úgy emlékszem elvileg lehetne 66 mm-es szívó gégecsövet is tenni, de azt (1) nem tudom hol lehet kapni (2) majd akkor derül ki, hogy a forgács eltömi-e (3) ha nem tömné el a forgács, akkor viszont azonos légsebességhez négyszeres légmennyiséget kellene tudnia a gépnek elszívnia. (Az átmérővel négyzetesen nő a cső keresztmetszete.) Ez utóbbi vagy megy, vagy nem. Ki kellene próbálni.
Ugyanakkor 66-os elszívócsövet lehet azért nem nagyon látok a faiparban, mert a forgács feltehetően még azt is eltömi. Amennyire tudom, a 100-as a forgácselszíváshoz elterjedt legkisebb cső. Itt a keresztmetszet a 33-ashoz képest már 9,18 azaz gyakorlatilag 10-szeres. Ehhez a csőhöz tehát a bármennyire is ipari célra tervezett 33-as csövű porszívóhoz képest 10szeres légmennyiséget szívó ventilátor kell az azonos légsebességhez.
Ez persze nagyobb zajjal jár, de ehhez készültek a az ú.n. helyi zsákos elszívók, amit minden barkácsáruházban, meg persze sok profi eladónál is meg lehet venni és biztosan van belőle sokkal olcsóbban használt is. Ha van valakinek tudása, tapasztalata az egy-zsákos (ez a legkisebb) elszívókról, az nagyon érdekelne. Tartósság, zajszint, áramfogyasztás, stb: melyiket érdemes inkább a sok gyártóé közül.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
jmedvegy

Re: Elszívás

Hozzászólás Szerző: jmedvegy »

Üdv!

Nagyon röviden.
Nekem egy 110-es ra csövekből kialakított elszívó hálózat van, ami gyalut, körfűrészt, csiszolót, faesztergát illetve kézi gépeket szolgál ki. Minden helyen a rácsatlakozást 100-as flexibilis csővel lehet megoldani. Ezt lehet a Kisvakondban méterre kapni. A közbeeső adaptereket (100 -> 110) magam esztergáltam ki, alapból abból, ami éppen rendelkezésre állt. Az elszívó egy Einhell gép, amit idővel szeretnék tovább bővíteni illetőleg átalakítani. A leghosszabb szívási távolság hozzávetőleg 6-7 m, amit a gép teljesen kiszolgál, akár gyalulás során is. Az egyes szakaszok tolózárakkal leszakaszolhatók, az elszívó indítása nyitáskor automatikus. A teljes leírás fenn van a hobbiasztalos blogon, onnan pdf formátumban letölthető.
Alapvetően az elszívók és porszívók közötti alapvető különbség, a légszállítási teljesítmény. Normál faipari alkalmazásnál a minimális teljesítmény 20-25 m3/min, amit a fenti gép is alsó hangon teljesít, ez egy porszívó bármennyire is magasabb légsebességet biztosít, nem tud teljesíteni, itt a többlépcsővel a szívási vákuum fokozása a cél, ezenkívül az alkalmazott motor elsősorban csak rövid üzemi időt biztosít.
Viszont a porrobbanások elkerülés érdekében érdemes egy belső földelő hálózatot is létrehozni, amiben a forgácsok esetlegesen elakadhatnak. Az esztergáláskor csak néhány fatípusnál okoz hosszabb forgácsot, nekem még nem tömődött el emiatt. Viszont kézi gyalu forgácsa már sokkal kellemetlenebb eltömődést okozhat.
Remélem tudtam segíteni.
Avatar
kiscsiszi
Globál moderátor
Hozzászólások: 351
Csatlakozott: 2013.01.24. 14:35

Re: Elszívás

Hozzászólás Szerző: kiscsiszi »

Szia Pozsi!

Azért engem mindenképp érdekelne, hogy mit tapasztalsz, ha esetleg megvalósítod ezt az elszívót. Légy kedves majd képeket feltenni, mely okoulásunkat hivatott vala szolgálni (ejj de költői vagyok ma reggel).

Milyen motorral hajtanád meg? (Úgy értem vajh, milyen fordulat/teljesítmény kellhet egy ilyen elszívónak?)

Szép napot!
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -
Avatar
kiscsiszi
Globál moderátor
Hozzászólások: 351
Csatlakozott: 2013.01.24. 14:35

Re: Elszívás

Hozzászólás Szerző: kiscsiszi »

Helló!

Pozsi, erre a majd 1 éves témára visszatérve: végül csináltál elszívót?
Egyre inkább szemezgetem én is ezzel a fából készült elszívóval (Farongáló képei között nagyon jó referenciákat találtam).

Üdv:
Gábor
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -
jmedvegy

Re: Elszívás

Hozzászólás Szerző: jmedvegy »

Üdv!

Miért nem nézel szét ezen is?
Teljes építési leírás és számítás is van mellette.
Persze csak ha értesz angolul, bár itt még a google is elmegy.
Lezárt

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég