Most készült!

Minden amit e nemes szakmáról tudni akarunk.
Lezárt
Mikapu3

Re: Most készült!

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

3690 3691
Fészeklakó akácmanó
D ~ 14 , H ~ 15 cm
A részek különböző hónapokban készültek, majd egyszerre csak egyesültek.
(Szalmiákszesszel füstölve.)
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
Jancsibá

Hozzászólás Szerző: Jancsibá »

Szervusz Mikapu!
Ez megint egy ötletgazdag alkotás!
10-pont.
Mások segítése,erkölcsi nagyságod növeli!
Üdv.:Jancsibá
kiscsiszi
Globál moderátor

Hozzászólás Szerző: kiscsiszi »

Sziasztok!

Erdőn szedett friss bükkből (locsogott szegényem a víztől) lett nagyolva, majd többszöri nekifutás után készre esztergálva, közben saját forgácsában pihentetve.
Felületkezelése: semmi olaj, 2-3 réteg lakk, szórással.
Méretei: D 130 x H 50 mm

Ezen a tálon kipróbáltam a díszcsík égetésének technikáját, amelyre kiválóan alkalmas az elektromos gitárhúr, lévén különböző vastagságban áll rendelkezésre, illetve szakítószilárdságából kifolyólag bátran alkalmazható: nem fog szakadni. ;)

3705

Az alábbi tál pedig egy kedves munkatársam körtefájából kapott tuskó egy darabjából készült. Száraz is volt már, de további 3-4 hónap volt, mire eljutottam odáig, hogy elővegyem. Azt hiszem, erre a tálra vagyok eddig a legbüszkébb....

Méretei: D 170 x H 65 mm
Felületkezelés: semmi olaj, viszont jó sok lakk (3-4 réteg). Políroztam is, de nem voltam az eredménnyel megelégedve, részben ebből is fakad a szokásosnál is több lakk réteg.

3706
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

3713
Akác golyva tál. Itt azt is mutatom, hogy a fotón a fényekkel lehet különböző hatásokat elérni.
D 18, H 6 cm.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
sjozsi

Hozzászólás Szerző: sjozsi »

Sziasztok!
Nem hagyott nyugodni, úgyhogy elkészítettem első tollamat.
3723
Tulajdonképpen a legtovább egy olyan kiszuperált tollház keresése tartott, aminek lecsavarható a feje.
6 mm-es hosszú fúróval tokmányban befúrtam egy maradék cseresznyébe, de nem fúrtam teljesen át.
Csúccsal megtámasztva leszedtem a vastagságát, és leszúrtam a hosszát. Az elejébe beleragasztottam egy darabot a levágott műanyag foglalatból, erre rácsavarható a fejrész, így cserélhető lesz a betét.
Olajozás, viaszolás után üzemkész.
Üdv: Sjózsi.
kovi

Hozzászólás Szerző: kovi »

kiscsiszi írta:Sziasztok!

Erdőn szedett friss bükkből (locsogott szegényem a víztől) lett nagyolva, majd többszöri nekifutás után készre esztergálva, közben saját forgácsában pihentetve.
Felületkezelése: semmi olaj, 2-3 réteg lakk, szórással.
Méretei: D 130 x H 50 mm

Ezen a tálon kipróbáltam a díszcsík égetésének technikáját, amelyre kiválóan alkalmas az elektromos gitárhúr, lévén különböző vastagságban áll rendelkezésre, illetve szakítószilárdságából kifolyólag bátran alkalmazható: nem fog szakadni. ;)

3705

Az alábbi tál pedig egy kedves munkatársam körtefájából kapott tuskó egy darabjából készült. Száraz is volt már, de további 3-4 hónap volt, mire eljutottam odáig, hogy elővegyem. Azt hiszem, erre a tálra vagyok eddig a legbüszkébb....

Méretei: D 170 x H 65 mm
Felületkezelés: semmi olaj, viszont jó sok lakk (3-4 réteg). Políroztam is, de nem voltam az eredménnyel megelégedve, részben ebből is fakad a szokásosnál is több lakk réteg.

3706
Szia Kiscsiszi!

Legközelebb Próbáld ki a következőt. Csiszold fel a felületet legalább 360 - ig, közben 1-2 alkalommal nedvesítve is a felületet. Úgy ahogyan ezt már sokszor leírtuk és megbeszéltük. Majd az esztergálkás során keletkezett forgáccsal polírozd fel a felületet. Meglátod, hogy milyen szép selymes fényt tudsz elérni ezzel az egyszerúű kis trükkel.
Egyébként nagyon szépen haladsz az esztergálással!!!

Üdv

Kovi
fakéz

Hozzászólás Szerző: fakéz »

Kovi!
A lakkozásnak nem vagyok híve, de mielőtt kimondanám, hogy kár volt belakkoznod, szeretném megtapogatni. Remélem még lesz rá alkalom és nem válsz meg a körtétől! Mivel lakkoztad? Próbáld ki selyemmmattal, az életszerűbb. üdv: fakéz
kiscsiszi
Globál moderátor

Hozzászólás Szerző: kiscsiszi »

Sziasztok!

Kovi, köszönöm a tippet, a vizezéses eljárást alkalmaztam. 400-ig szoktam csiszolni, de a "saját forgácsában polírozzuk" eljárást nem csináltam soha, ez tény.
Legközelebb kipróbálom, köszönöm a tippet!

Fakéz mester!
A körte tálat én követtem el, s én lakkoztam. :oops:
Tudom, a nagy mesterek (és több tapasztalattal/tudással rendelkezők) ellenzik a lakkozást, viszont a körülmények miatt nekem most erre volt lehetőségem. A tálat ajándékba szánom egy munkatársamnak, amolyan nászajándék féle, s szerettem volna valamivel kiemelni.
Egy dolgot rontottam el, mégpedig a polírozást. Polírkoronggal próbálkoztam (életemben először), de hamar rájöttem, hogy nem kellett volna. Újra kellett csiszolnom, ezért kapott 4 réteg lakkot, a tervezett 2 helyett...

Ha valaha el tudok jutni egy találkozóra, szívesen megmutatom (majd visszakérem addig), de attól tartok, ez a kis tálacska elbújhat a mesterek alkotásai mellett. :roll:
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -
Jancsibá

Hozzászólás Szerző: Jancsibá »

Szervusz Gábor!
Én javaslom,hogy olvassz fel parafint(gyertyát) tegyél hozzá annyi parafin olajat(gyogyszertár) hogy képlékeny maradjon. ezt rongyal forgás közben felhordod a fára,majd tiszta rongyal polírozod. Ha tudsz méhviaszt szerezni 1/3 részt olvassz bele.Én még den.szeszben oldott serlakkot is teszek hozzá.Próbáld ki meglátod sokkal célravezetőbb mint a lakk!
Mások segítése,erkölcsi nagyságod növeli!
Üdv.:Jancsibá
sjozsi

Hozzászólás Szerző: sjozsi »

Sziasztok!

Elkészült az év végén lenagyolt mezei juhar tál.
3735
Folyamatosan méricskéltem a súlyát, két hete megállt a fogyás, úgyhogy megérett a véglegesítésre. Olajozás után méhviasszal kezeltem.
Üdv: Sjózsi.
Lezárt