Most készült!

Minden amit e nemes szakmáról tudni akarunk.
Lezárt
Pozsi
Adminisztrátor

Re: Most készült!

Hozzászólás Szerző: Pozsi »

Sziasztok!

Már egy ideje készülök, hogy kipróbáljam a szalmiákszeszes füstölést akácfán is.
Azt nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan elszínezi a fát, ezért ez kicsit megégett.
3924
Ez jobban sikerült, igaz a fénykép nem adja vissza az eredeti színét.
39233922
Üdv. Pozsi
fakéz

Hozzászólás Szerző: fakéz »

Ma fejeztem be ezt a vázát. 3929392739283930akéz
Nem volt egyszerű probléma beilleszteni a szirmok közé a vázát. Ismét beigazolódott a régi bölcsesség: minél pontosabban dolgozol, annál jobban látszik a kis hiba is...
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Pozsi: Az akác karéjaid tetszenek. Minél frissebb (nedvesebb) az akác, annál gyorsabban és erősebben fog rajta a szalmiákszesz gőze. A csont száraz fán pedig nagyon lassú a hatása. A fényképeidhez figyelmedbe ajánlom amiket fahéregyensúly ügyeben korábban leírtam.

Fakéz: Azt írod, a szirmokhoz illesztetted a vázát. Tényleg ez volt a sorrend és nem a vázához illesztetted a szirmokat? Érdekes lenne részletesebb leírás, hogy hogyan készítetted a 3 külön darab szirmot.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
Pozsi
Adminisztrátor

Szia Mikapu!

Én a Microsoft Office Picture Managert használom, eddig megelégedtem az automatikus javítással, :o de rá kellett jönnöm, hogy van a programnak olyan funkciója is, hogy színjavítás is :l amit eddig nem használtam. Használatával kezd az igazihoz hasonlatos színeket mutatni a fénykép, igaz vannak részletek amiket meg elvisz magával.
Üdv. Pozsi
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

A Microsoft Office Picture Managert nem ismerem, próbáld kitapasztalni. A lényeg, hogy minden kép alapja a minél jobb eredeti felvétel. Pl ha szobában wolfram szálas izzó adja a (meleg) fényt, akkor a fényképezőgépet nem szabad automatán hagyni, hanem ehhez a meleg fényhez kell állítani a fehéregyensúlyt.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
fakéz

Hozzászólás Szerző: fakéz »

Mikapu: szirmos váza technológiája?
Korábban már próbálkoztam, de nem lett olyan, amilyent szerettem volna. Levonva a tanulságokat, ismét nekiláttam, de most fordítva: Először pontos négyzet keresztmetszetűre kigyalultam 4 db azonos méretű hasábot 75x75 mm keresztmetszettel. Ezeket pontosan kell összeilleszteni, hogy tengelyben legyenek, ezért diszperziós ragasztóval megkentem a végek 1-2 cm-es felületét, pontosan összeillesztettem a 4 db-ot, vártam néhány percet, hogy meghúzzon a ragasztó, majd 2-2 facsavarral rögzítettem a végeket a biztonság kedvéért. Pontosan befogtam csúcs közé és megesztergáltam a belső ívet, természetesen úgy, hogy a ráhagyott hossznál megmaradt a szögletes keresztmetszet.A felületet véglegesre csiszoltam.(120-180-220-320). Ezután megszámoztam a bütüket, majd szétválasztottam a 4 db-ot és 180 fokkal elfordítva ismételten összeragasztottam-csavaroztam azonos sorrendben, mint előzőleg volt. Nagyon ügyelve a pontos tengelybe állításra, elkészítettem a külső ívet. A főorsó felőli vége lesz majd az alsó rész!Ez azért fontos, mert így a szirom vékonyabb (felső) végeit készítettem el, haladva az alja felé. Itt csak holkervésőt tudtam használni, a végső formánál kicsi finom fogással! A szirom felső csücskénél nagyon óvatosan alakítottam ki a végső formát, egy kb 10 mm-es ráhagyással, amit majd a szétszerelés után hozzácsiszoltam az ívhez. (Csiszolás mint előbb.) A szétválasztás után lefűrészeltem a szögletes végeket. A három szebbik szirmot 120 fokban összeállítottam szárazon, de mindig elmozdult, mérni nem tudtam, ezért elkezdtem a váza készítését. Ezt nem részletezem.(Mindig az üreget készítem el először!) A szirom belső ívéhez hozzáillesztettem a váza külső ívét-ez eléggé macerás művelet volt! A képen nem látszik, de nem tökéletes még ennyi vacakolás után sem. A kész vázatesthez pillanatragasztóval rögzítettem a szirmokat és talán megbocsátható, egy kis csiszolással korrigáltam a kis hibákat. Hát kb. ennyi volt. Sok idő és türelem kell hozzá, de megérte, ha felcsigáztam vele a fantáziátokat. üdv:fakéz

ui.: van 1 db kész szirom. Szívesen odaadom valakinek-ez lenne az igazi kihívás, ugyanolyant készíteni!
farongáló

Hozzászólás Szerző: farongáló »

Sziasztok!
Ma elkészült végre.39333932
d:180 m:110 ,olaj-viasz balzsammal kezelve.
kiscsiszi
Globál moderátor

Hozzászólás Szerző: kiscsiszi »

Sziasztok!

Jó hosszú hallgatás után jó látni, hogy mennyi szép új alkotás született!
Íme, közzéteszek én is párat.

1. Elsőként született ez az akác tálka.
Szerettem volna látni, hogy viselkedik, ha kap némi ammóniás kezelést-
Ez a tál kb. 1 hetet töltött a "füstölőben".
A füstölő nálam jó érett lótrágya/vizelet gőzében való "antikolást" takar, szalmiákszesz helyett.
(A tapasztaltabb nemzedék talán majd megerősít/megcáfol benne: úgy hallottam, annak idején a ló vizeletét előszeretettel alkalmazták a fa állagának/keménységének megőrzésére vagy fokozására. Tulajdonképpen mint konzerváló szer működött. No de ez egy másik téma....)
Átmérő: kb 8 cm. Végső felületkezelés: paraffinolaj + méhviasz kombó.

3935

2. Ez a cseresznye kehely egy keves ismerősőmtől kapott faanyagból készült.
Különösebb koncepcióm nem volt vele, inkább csak szerettem volna valami szebb fába belekóstolni.
Átmérő: kb 8 cm. Végső felületkezelés: paraffinolaj + méhviasz kombó.

3936

3. Egy újabb "antikolt" akác tál.
Ezt nem hagytam 1 hétig a gőzben, csupán 1-2 napig, majd újra felcsiszoltam, hogy szép mélyzöld árnyalatot adjon.
Remélem átjön a képen is.
Átmérő: kb 12 cm. Végső felületkezelés: paraffinolaj + méhviasz kombó.

3937

4. Egy fedeles cseresznye dobozka. Átmérő kb 8 cm. A felső csúcsdísz része almából van.
Végső felületkezelés: paraffinolaj + méhviasz kombó.

3939

Végül a picikék egy képen.

3938
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -
Pozsi
Adminisztrátor

Sziasztok!

Tegnap készült ma fejeztem be, ezt a meggyfa gyökér darabot.
3945 3944 3943
Még vizes volt mára elég sok repedés lett rajta. A színét nagyon szokni kellett, de nem is olyan csúnya. :lol:
Üdv. Pozsi
Robo

Hozzászólás Szerző: Robo »

Sziasztok!

Már épp ideje, hogy valamit ismét alkossak, ne csak nézelődjek. Ez sikerült a napokban, nem nagy durranás de már rég akartam az üveggel kicsit kísérletezni.
Anyaga dió, olajozva. A gyűrű 22 cm átmérőben, a golyó 8 cm. A búzavirágot kis trükkel belevarázsoltam, jól passzol a golyó színéhez.

3954

Üdv, Robo
Üdv, Robó
Lezárt