Most készült!

Minden amit e nemes szakmáról tudni akarunk.
Lezárt
Pozsi
Adminisztrátor

Re: Most készült!

Hozzászólás Szerző: Pozsi »

Sziasztok!

Kiscsiszi: téged valami nagyon megcsípett, vagy megtaláltad a fonalat, nagyon jó lett a tálad.
Mikapu: Kreatív a dirib-darab fád, de a ping-pong labdát cseréld le tudsz Te ha akarsz gömböt esztergálni! (még nekem is sikerült egyszer. Azóta se :lol: )

Az ember életében sokszor nem úgy alakulnak a dolgok ahogy szeretné, most ezt a korszakomat élem meg.
Most bele dugom a fejemet a homokba és esztergálok amíg tudok.
Ma készült el ez a tál.
4047
A meggy-dió párosítás nem biztos, hogy a minta szempontjából előnyös lett, de én akkor is szeretek velük dolgozni. (Na meg nem dúskálok az anyagválasztékban.)
A tál másik érdekessége legalábbis számomra, hogy a maximálisan ezt a méretű gyűrűt tudom korrekt módon befogni és megmunkálni.
A tál szépségét jellemzi, hogy feleségem messziről mondta, hogy már látta (közben magában legyintett, hogy már megint minek csinálta)
Üdv. Pozsi
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Pozsi: A tál szép lett, a homokba-fejre meg inkább nem kérdezek rá. Esztergálj, leld benne örömed, alkoss!

Én meg elővettem egy tél végén nagyolt japánakácot, s ez lett belőle:
4048 D 20, H 10 cm. Érdekes az erezete.
Megnyugtat, hogy 4 évi tanulás, gyakorlás után az ilyet, most már nagy biztonsággal el tudom készíteni. Tapasztalatom: a géped lehet kicsi, de a szerszámod legyen nagy, erős, merev. Izé, tehát 4 helyett inkább 6-9-10 mm vastag anyagból a kaparó, stb sorolhatnám, szóval amitől drágább a jobb szerszám, arra szükség is van. Megmiegymás, immár összegyűlt némi tapasztalat, ami a profi ebből élőkéhez még sehol sincs, de már kezdek rájönni, hogy mi-mindent nem tudok még.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
kiscsiszi
Globál moderátor

Hozzászólás Szerző: kiscsiszi »

Sziasztok!

Pozsi,
A tálad jól sikerült. Engem néhány szegmens színe/tónusa az én akác táljaimra emlékeztet.
Szerintem mindazonáltal szép lett a tál!

Mikapu,
Ez a japánakác nagyon szép lett. Mivel sosem volt dolgom hasonló fával, megkérdezném: van valami trükk a felületkezelésben (akár szalmiákszeszes kezelés) vagy a japánakác színe alapból ilyen?
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -
Mikapu3

Kiscsiszi: A japánakác ilyen. Ezt 400-ig csiszoltam, majd Teakolaj nevezetű viasszal is jól dúsított olajjal felületkezeltem és kész.
kiscsiszi
Globál moderátor

Köszönöm!
Szereznem kell egy darabot ebből a fából... :)
Mikapu3

Kiscsiszi:
4014
Ezt a képet mutattam már, az előtérben meggy anyag esztergálásra előkészületei látszanak. A háttér azonban japánakác gyökértuskó és koronatuskó rakat egy részlete. Van ott vagy 2 m3 belőle. Ebből csippentettem ki a két napja befejezett tál alapanyagát a tél végén. Ha Budakeszin járnál, szólj előtte, a többit majd megbeszéljük. (Ha hozol láncfűrészt, az nem árt.) Igazából fel kellene darabolnom az egészet, hogy aztán lányomék fűthessenek vele a télen, csak eddig nem fűlött a fogam hozzá. A gyökértuskók tele vannak földdel, kővel, de a koronatuskók sem egyszerű esetek. Ha mégis sikerül belőle használható részt kivenni, az viszont garantáltan szép alapanyag. A potyadéknak meg majd örül a gyerek, mikor fűtenie kell.
Meg persze a városi kertészetek nagyon szívesen használják a japánakácot: jól bírja a városi légterhelést. Mindenhol van belőle, minden városban. Ha kicsit utánajársz, biztosan fogsz találni. Törzse bármely szép és vastag, ha mégis ki kell vágni, mivel az asztalosok nem nagyon ismerik, nem alkalmazzák, szinte csak tűzifa lesz belőle, hacsak ki nem mentesz belőle valamennyit. Menj el a helyi tűzoltósághoz. A katasztrófáknál kidőlt fákat többnyire egy helyre gyűjtik valahol, hogy aztán szétjótékonykodják a fűtési szezon kezdetén, vagy maguk hazavigyék. Könnyen lehet, hogy találsz abban a kupacban japánakácot is.
kiscsiszi
Globál moderátor

Szia Miklós!

Köszönöm a felajánlást, attól tartok azonban, hogy nem manapság fogok Budakeszi felé járni. :(
Mondhatnám, eléggé kiesik.... vagy 200 kilométerrel.
Viszont ha Te jársz Zalaegerszeg felé, akkor a dolog még akár meg is oldódhat. (Sajnos ez esetben nem tudok a fűrészelésben segíteni)

Én a helyedben - ha tényleg ilyen szép mintájú dolgokat lehet belőle pörgetni - csak megmentenék belőle amennyit csak lehet.

Fa ügyben most azt mondanám, hogy jól el vagyok látva.
Bár nem egzotikus, vagy különleges fajta a bükk, de a helyi fatelep vezetője kisegített nem kevéssel a múltkori "kiállításom" után, sőt, a hétvégén kaptam körtét is. A jelenlegi lehetőségeimet figyelembe véve, szerintem a következő 2 évre el vagyok látva. :D
Ezek után, a tűzoltókhoz már nem szívesen állítanék be. :)
Mikapu3

4081
Fafaj: platán. Átmérő 17 cm, magasság 8 cm. Belső repedése van, amit szerencsére már az alapanyagon észrevettem. Külső nagyoláskor a repedésbe pillanatragasztót folyattam. Tehát nem a nemcseppenő sűrű, hanem a nagyonfolyékony pillanatragasztót. Külső csiszolás előtt ismét. Üregeléskor hasonlóan belülről is. Eredmény: nem repült el az elrepedt rész.
[Fotóérdeklődőknek: Üzemmód tárcsa AV állásban, mert így rögzíthettem, hogy f11 blendével készüljön a kép, aminek lényege, hogy így nagy a mélységélesség, tehát nem csak ott éles a kép, ahova az élességet mérem, hanem nagyobb tartományban, közel a tárgy egészében. A tárgy első 1/3-hoz mértem az élességet. Vaku (külső): +2 FÉ, függőlegesen mennyezetre, kihúzott derítőlappal. A gép a ma már ősi Canon 350D, Sigma 17-70 optikával, 70-en. Fehér dipa háttér. PSh-ban (CS3) SH+CTR+L automata javítás, majd középtónusok egészen kicsit jobbra (0,95) húzva mélyítve. Végül 800px hosszabbik élre átméretezés után Filter/Sharpen/Unsharp mask (50; 1,0; 0) élesítés. Átméretezés után mindig kell élesíteni.]
Mikapu3

Bohóság:
4089
Tányér átmérő 16 cm. Bálványfa, cserszömörce, meggy, cédrus, akác, meg vegyes aprólék.
brutus

Hozzászólás Szerző: brutus »

Szia Miklós!
Hát! Négy fagömböcbe, két fakúpba beletenni ennyi gondolatot! Nem semmi!!! Gratulálok!
Üdvözlettel: brutus
Aki öt szóval mondja el, amit hárommal is el lehetne mondani, az egyéb gazságokra is képes.
Lezárt