Szárítási eljárások.

Minden amit e nemes szakmáról tudni akarunk.
Lezárt
Avatar
Mikapu3
Hozzászólások: 578
Csatlakozott: 2012.01.16. 07:58

Re: Szárítási eljárások.

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Szerintem kicsit másként van a lényeg:
Sajnos már semmire sem emlékszem az oldatok viselkedéséből, pedig a gimiben szerettem a kémiát. A lényeg: a szesz (100 %-os szesz nincs) igyekszik valamely tulajdonsága miatt a vízzel (de ez lehetne más folyadék is) valamiféle egyensúlyi állapotba jutni. Tehát ha a denszeszbe (94% szesz) belerakod a vizes fát, akkor a szesz a fában vízzel igyekszik valamilyen egyensúlyi állapotba jutni, hogy mindenhol (idővel a fában is) egyenletes legyen a szesz-víz elegyarány.
Mikor ez beáll és leöntöd a vizesebbé lett szeszt a fáról, majd a fát "szabadjára ereszted", akkor a fába bement szesz a szokásos légköri nyomáson és párolgási tulajdonsága mellett sokkal gyorsabban távozik a fából, mint a korábban ott volt víz, hiszen illékonyabb.
Az elegykiegyenlítődés és az alkoholillanás (közben még némi maradék vizet is magával ránt) együttes időigénye pedig úgy tűnik kevesebb, mint csak a víz távozása. Hogy a deformáció mértékét a "csak a víz"-hez képest a szesz-út eltéríti-e, azt nem tudom, kutató helyek számára szép kutatási téma lenne.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
Avatar
Pozsi
Adminisztrátor
Hozzászólások: 554
Csatlakozott: 2012.01.13. 19:42

Re: Szárítási eljárások.

Hozzászólás Szerző: Pozsi »

Sziasztok!

Összefoglaltam egy leírásban az eddigi tapasztalataimat: http://pozsioldala.hu/cikk/denszesz/index.php
Üdv. Pozsi
Avatar
Pozsi
Adminisztrátor
Hozzászólások: 554
Csatlakozott: 2012.01.13. 19:42

Re: Szárítási eljárások.

Hozzászólás Szerző: Pozsi »

Sziasztok!

A denaturált szeszes szárítás megfigyelésemet újra kezdtem. Az előző megfigyelésemhez képest változás, hogy nem a kazánházban szárítom, hanem a szobában. A másik változtatás, hogy sokkal nagyobb időt hagyok a száradásra.
A diagram a napi súlyveszteséget ábrázolja, vízszintes tengelyen a napok, a függőles tengelyen a súlyvesztés található. A görbe 5-6 napnál található érték bizonytalanság annak köszönhető, hogy a külső papír csomagolást levettem.
A kiinduló tömeg (denaturált szeszbe áztatás megelőző) 462 g volt és az eltelt idő alatt összesen 138 g volt a teljes súlyveszteség.
Az első 5 nap 121 g, második 5 nap 37 g, a harmadik 5 nap 10 g, és az utolsó 5 nap 5 g súly csökkenést rögzítettem, ez összesen 173 g. Gyakorlatilag 15 nap alatt el lehet érni a fa száradását. Nevdesség mérővel 7-8% tudtam rajta mérni.
5242
Üdv. Pozsi
Lezárt

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég