Szia Fakéz!fakéz írta:Szia, farongáló!
Ne csüggedj, már én is jártam hasonlóképpen. A hibát nem a fában kell keresni! A MÓDSZERREL van a baj! Először is: az üreget kell a végleges formára elkészíteni és csak ezután a külső felületet. Másodszor: nem kaparó késsel kellene-főleg a fenyőt!- esztergálni. Harmadszor: célszerűbb a fenéken CSAPOT készíteni, mert a feneket nem gyengítjük el és a kilyukasztás veszélye is kisebb. Ha a csap zavar, az üregelést felillesztjük egy facsapra és a feneket tetszés szerint leesztergáljuk HOLKER-késsel(nem kaparjuk!)Figyelni kell még arra is, hogy a fenékrészen az anyag elvékonyításakor BÜTÜS rész van, aminél a szálirány miatt igen kicsi a szilárdsága. Nekem már esett szét úgy egy kaspóm-nedves nyárfa volt-hogy a csiszoláshoz egy kicsit jobban megpörgettem. A centrifugális erő miatt elszállt, és természetesen a fenéktájon szakadt el.
További szép munkákat! üdv: fakéz
Kösz a szakmai okítást.Azt hiszem egyszer már megbeszéltük de valahogy
mindig úgy áll kézre ,hogy kívül kezdem a poharaknál nem.Minden kép kaparóval tudom megoldani
a fenékhez közel eső kiöblösödést.Azt hiszem talán horog lenne a megoldás de azt még be kell szereznem.
Üdv: farongáló.