Most készült!

Minden amit e nemes szakmáról tudni akarunk.
Lezárt
sjozsi

Re: Most készült!

Hozzászólás Szerző: sjozsi »

Még egy gyertyatartó, de ebbe tettem még egy csavart. Visszafelé is.
3250
Akác, olajozva, viaszolva.
Üdv: Sjózsi.
fakéz

Hozzászólás Szerző: fakéz »

sjozsi: nagyon tanulságos a grafikonod! Gondolom, el kellett dugnod a gyufát, nehogy valaki bedurrantson a kandallóba! A frissen vágott(élőnedves) fa 50-60%-os netto nedvességtartalmú lehetett. A szárítás során jó esetben légszárazra ( 12-15%) szikkadhatott. Nekem az a tapasztalatom, hogy a végleges méretre esztergálás után is deformálódik még, de ez már elhanyagolható méretváltozás. Érdekes lenne a húrirányú deformáció grafikonja is. Nekem eddig nem sikerült biztonságos összefüggést találni a húrirányú deformációra az átmérő és faanyag kapcsolatára. Van olyan kőrisfa tálam, ami tökéletes ellipszis lett és nem homorú! Ugyanakkor vágott hasonló átmérőjű kőrisfa meg alig deformálódott húrirányban, de megcsavarodott a bél felőli oldalon. Biztosan van tudományos magyarázata... de hát ki ér most rá ezt boncolgatni, amikor 28 m3 tűzifát hoztak?

kiscsiszi:a borókafa így született, nincs pácolva, csak natúr olajozva.

Már tervezem a karácsony utáni találkozót. Ott kézzelfoghatóan be tudom majd mutatni a csíkos tálka készítését. üdv:fakéz
sjozsi

Hozzászólás Szerző: sjozsi »

Fakéz Mester!

Először is nagyon várom már a karácsonyi összejövetelt. Úgy vettem észre, ezzel ne vagyok egyedül!
Megmértem egy másik nagyolt tál méreteit: az átmérője 208 és 215 mm; a magassága 88 és 95 mm volt.
Mindegyik a bütü oldalon emelkedett meg, és a bütü irányban nyúlt meg. Padló fűtésünk van, elég száraz a levegő, igaz a hőmérséklet sem magas: 20 fok. Én is csak remélem, hogy nagyon már nem fog tovább vetemedni.
Üdv: Sjózsi.
kiscsiszi
Globál moderátor

Hozzászólás Szerző: kiscsiszi »

Tiszteletem!
Ha nem veszitek tolakodásnak, engem is érdekelne egy ilyen találkozó.
Nem szeretném ezt a rovatot tölteni vele, de ha tervben van, és visszajelzések kellenek, nyissunk rá egy új témát. ;)
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

3251
H 26, D 16 cm.
Az edény rész régebben készült. Kivágta valaki a körtefáját, mert útban volt neki és abból jött az alapanyag hozzá. Tehát élőnedvesből készült. Persze száradva vetemedett, de messze nem annyit, mint amire számítottam. A minap újracsiszoltam kívülről fúrógépbe fogott kis csiszolótányérral és az arra tett tépőzáras csiszolóhákókkal. Esztergában már nem lehetett volna csiszolni.
A közelmúltban vejem levagdalt ágakat a körtefájukról (tehát másik körtefa és más fajta) és ennek szintén nedves fájából készült utólag a talprész. Az edény a kicsi alján ugyanis elég borulékony.
Csináltam egy kis hengert, részben kiüregelve (ne repedjen, kevésbé deformálódjon), mikrosütőben szárítgatta, majd félretettem pihenni. Deformálódott. Visszafogtam, leszabályoztam és a bütüt nagyon pontosan merőlegesre és síkra esztergáltam, csiszoltam.
A tányérbefogóval megfogtam az edényt, lassú fordulaton óvatosan annak alját is síkba hoztam, csiszoltam, majd a fenti hengerkét a csúccsal támasztva az edény aljához ragasztottam. Így lett prés az esztergából. Utána (egy nappal később) az edény aljára ragasztott csapot leszabályoztam.
Amiből a kis henger készült, annak másik részéből lett a talp elődarabja, amibe a fenti leszabályozott csap szerinti fészket készítettem. Leheletnyit elmértem, kotyogott, de másba kezdtem, összerakva félretettem, majd 2 óra múlva elővettem ismét. A talprész nedves, mikrózatlan volt. Nos, 2 óra után a kicsit kotyogó talpat alig tudtam levenni a csapról: talán száradt is, meg a már száraz csap átvette nedvességét és beledagadt. Megörültem, hogy mégis milyen pontos lett az illesztés és hamarjában összeragasztottam.
Immár az egészet egyben visszafogtam és még alakítottam kicsit a talpon kívül, illetve amennyire lehetett kiüregeltem az alját, kisebb legyen a repedés esélye.
Egy nap alatt nem repedt,pedig enyhe száradási elváltozás van rajta.
Szóval ez két körte fája. A kupa rész körte színű, amilyennek a körtét ismertem, a talp meg sokkal világosabb. Lehet hogy idővel majd annak is változik a színe. Ha jól emlékszem újonnan a teteje is világosabb volt.
Nos, ennek az egyszerű kinézetű darabnak ilyen hosszú a meséje.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
Jancsibá

Hozzászólás Szerző: Jancsibá »

Szervusztok!
Kítanultam a számítógép kezelésből,teszek egy új kisérletet!

3254
Mások segítése,erkölcsi nagyságod növeli!
Üdv.:Jancsibá
Jancsibá

Hozzászólás Szerző: Jancsibá »

Ez meg a gyümölcsös tál,ez talán jobb kép!

3255
Mások segítése,erkölcsi nagyságod növeli!
Üdv.:Jancsibá
kiscsiszi
Globál moderátor

Hozzászólás Szerző: kiscsiszi »

Jancsibá, gratulálok!
Én már pontoztam ezt a gyümölcsöstálat (10 p), de most is csak az jár az eszemben, hogy vajon mennyi időbe is telt mindezt megcsinálni?

A másik ha lehet még szebb. Lehet tudni, hogy milyen fából készült?
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -
Sandor

Hozzászólás Szerző: Sandor »

Szia Jancsibá!
Úgy látom megint remekelsz!
Gratulálok! Nagyon tetszik!!
Üdv. Sándor.
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Kiscsiszi: Kicsit lassan válaszolok november 29-én 15:12-kor feltett kérdésedre.
A vízzel kérgezés lényege, hogy leszedhető a kéreg optimális esetben úgy, hogy a szíjács szinte érintetlen akkor is, ha a tumor / golyva felülete összevissza ragyás.
3260 3261
Az első kép a művelet, a második az eredmény. Nos, találtam egy céget a Vértesben, amelynek van elegendő erejű (nagyon erős) gépe és embere gyakorlottan műveli e mesterséget. A bringapucoló vízköpködőmhöz képest ez ágyú. Azonban régen használták már, s mikor most előszedték, a fejből a víz nem megfelelően lüktetve lépett ki. Így is működött, de az általuk megszokottnál harmad sebességgel. Így amit odavittem, annak többségét ott is hagytam, hogy ha majd megjavíttatták a pisztolyfejüket, befejezik és érte megyek a maradéknak.
A második kép a művelet eredményét mutatja, Ebből bizonyára egyből világos, hogy mi az értelme e műveletnek. Először is kérgezve pontosan látom, hogy minek látok neki. Másodjára a cikkcakkos peremhez muszáj előtte a kérget "lelőni" a felületről.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
Lezárt