Most készült!

Minden amit e nemes szakmáról tudni akarunk.
Lezárt
Mikapu3

Re: Most készült!

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

sjozsi: Szép lett! Érdekes a rajzolata.
Ezek szerint amiket akkor kinagyoltam, azoknak immár én is nekiláthatok. Csak lenne elég időm.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
kovi

Hozzászólás Szerző: kovi »

fakéz írta:Kovi!
A lakkozásnak nem vagyok híve, de mielőtt kimondanám, hogy kár volt belakkoznod, szeretném megtapogatni. Remélem még lesz rá alkalom és nem válsz meg a körtétől! Mivel lakkoztad? Próbáld ki selyemmmattal, az életszerűbb. üdv: fakéz
Szia Jenő!

Szerintem ezt az üzenetet nem nekem címezted. Ugye?

Üdv

Kovi
sjozsi

Hozzászólás Szerző: sjozsi »

Mikapu!
Csak óvatosan! Nekem padló fűtésem van , nagyon száraz a levegő, gyorsan szárad. Erre ma reggel is ráfaragtam. Két hete lenagyoltam két brutálat (azért hívom így, mert mérete feszegeti a gépem tudását), tegnap felhoztam a pincéből, ahol eddig száradt. Hozzá tartozik, hogy fröcsögött a nedvességtől a gépben nagyolás közben. Ma reggelre az egyik külső oldalán megjelent egy hosszú, széles repedés (~200 * 2 mm-es). A belsejébe még nem ért el, gyorsan ragaszót nyomtam a nyílásba, és visszavittem a hidegebb, nedvesebb környezetbe. Úgy látszik, a vastagabb (~3cm) falvastagság nem viseli el a gyorsabb száradást.
Üdv: Sjózsi.
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Sjozsi: Köszi a figyelmeztetést.

Amúgy a mezei juharhoz ezt találtam:
"Görbe, sok helyen elágazó, sokszor csavarodott törzse miatt a faipar nem kedveli. Faanyaga egyébként kemény és félnehéz, vöröses árnyalatú, szép rajzolatú. A hullámosan futó farostok miatt korábban fodor juharnak, csipke juharnak is hívták. A fodros faanyagból korábban furnérokat, gépalkatrészeket (fogaskerékfogakat), kerékabroncsokat, faedényeket, állványokat, tubákos szelencéket, fegyveragyat, malomkeréktengelyeket, kaszanyelet, kalapácsnyelet, vesszejéből ostornyelet, puskavesszőt, gyökeréből fapipát készítettek. Ma jobbára csak tűzifának hasznosítják értékes faanyagát. Lassú növekedésű fafaj, ami a visszavágást, nyesést is jól elviseli. Ennek köszönhetően helyenként élősövényeket, élőfalakat neveltek belőle. A leghíresebb ilyen 10 m magasságot elérő kertépítészeti elem a bécsi Schönbrunni-kastély parkjában látható. Törzse édes nedvet tartalmaz, amelyből korábban a törzs megcsapolásával cukrot főztek."

Tovább is van mondjam még? Nem mondom, ha érdekel, megtalálod itt: http://www.azevfaja.hu/2014 , http://www.azevfaja.hu/2014/selmecbanyai_tananyag , http://www.azevfaja.hu/2014/botanikai_jellemzes
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
farongáló

Hozzászólás Szerző: farongáló »

374737463745
Sziasztok!
Első nekifutás a tollkészítésben.Nem olyan könnyű,nem úgy sikerült
ahogy kellett volna.Nehéz a tollbetéteket összehozni.
kovi

sjozsi írta:Mikapu!
Csak óvatosan! Nekem padló fűtésem van , nagyon száraz a levegő, gyorsan szárad. Erre ma reggel is ráfaragtam. Két hete lenagyoltam két brutálat (azért hívom így, mert mérete feszegeti a gépem tudását), tegnap felhoztam a pincéből, ahol eddig száradt. Hozzá tartozik, hogy fröcsögött a nedvességtől a gépben nagyolás közben. Ma reggelre az egyik külső oldalán megjelent egy hosszú, széles repedés (~200 * 2 mm-es). A belsejébe még nem ért el, gyorsan ragaszót nyomtam a nyílásba, és visszavittem a hidegebb, nedvesebb környezetbe. Úgy látszik, a vastagabb (~3cm) falvastagság nem viseli el a gyorsabb száradást.
Szia Sjozsi!

A kérdésem az, hogy Te be szoktad kenni a száradó fa felületetét ragasztóval?

Üdv

Kovi
kovi

Sziasztok!

Sajnos mostanában nagyon kevés időm jut a pörgetésre, a sok egyéb teendő mellett.
Általában csak szombat délelőtt jutok le a műhelybe, hogy egy kicsit kikapcsolódjak.
Íme az eredmény:

1.Akác karéjtál, kissé füstösen.
374837493750
2.Titoktál. Mert nem tudom milyen fából készült. Én úgy emlékszem, hogy körtefa volt amikor kivágták. Viszont ilyen körtefát én még nem láttam. Kérem a tapasztalt öreg rókák hozzászólását ez ügyben.
375137523753
3. A Borzi szintén akácból készült, füstölve, hogy szépen kiemeljem a szíjácsos részeket.
375437553756
4. A végére hagytam a legújabb szerelmemet. Tölgyfából.
375937583757
5. Bocs, még van egy. Sirkán, avagy a tigrisszem. Kíváncsi vagyok tudjátok-e milyen fából készült?
376037613761

Üdvözlettel

Kovi
Robo

Hozzászólás Szerző: Robo »

Szia Kovi, nem állom meg hogy szó nélkül hagyjam, pompás kollekció. Az meg hogy így együtt látni igazán szemet gyönyörködtető.
A zöldes akáctálad nagyon tetszik, egyébként mind remek. A tölgyet is füstölted hogy ilyen sötét?
Gratulálok hozzájuk.

Üdv, Robo
Üdv, Robó
farongáló

Hozzászólás Szerző: farongáló »

37643763
Sziasztok!
Nem volt szívem a tűzre dobni a szép erezete miatt.
Dolgozott már valaki mandula fából?.Ez minden irányba repedezett volt meg csavarodott.
Üdv: farongáló.
Pozsi
Adminisztrátor

Hozzászólás Szerző: Pozsi »

Kovi: A tőled megszokott minőségben dolgoztál most is. Ahhoz képest, hogy csak a héten egyszer pörgetsz elég termelékeny vagy.
Farongáló: Tényleg szép az erezete, de én még nem fogtam a kezemben mandulafát.
Üdv. Pozsi
Lezárt