Most készült!

Minden amit e nemes szakmáról tudni akarunk.
Lezárt
Mikapu3

Re: Most készült!

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Sándor: Kívánom a gyerekeknek és neked is, hogy még nagyon sok hasonló gyertyatartót készíts nekik!
Kiscsiszi, Kovi: köszönöm.

Nos, az eredményt már láttátok, most térjünk át a készítés menetére, aminek 10 képét az alábbi 3 montázsban foglalom össze.
3772 Tehát levágtam a pallóból a talpnak valót, majd a többit felszeleteltem és szögbe vágtam. Ekkor nekiláttam a ragasztgatásnak, amiből az 1. és a 3. könnyű. A 2. a nehezebb eset. Ehhez 2 segédet készítettem (némi OSB és rétegeltlemez csík). A lényeg, hogy ez 2 darab. Közéjük téve a 2-2 már összeragasztottat, a segédekkel és szorítókkal oldalról annyira szorítottam, hogy a ragasztási felület alul teljesen zárjon, felül pedig éppen megnyíljon. Eztán a 2 másik szorítóval a gerincet a munkaasztal lapjához szorítottam annyira, hogy felül is éppen jól zárjon. Persze a 3. előtt egyengető gyalun egyengettem a pontos illeszkedéshez. Az egykezes szorítók e műveletekben nagy segítségemre voltak, a hagyományos csavarossal ezt nem tudtam volna megcsinálni.
3773 Már többen látták, hogy kis asztali gépem és kicsi tokmányom van, tehát kívülről nem tudtam megfogni az összeállított "csövet". Így segédfát tettem középre (tokmánnyal és csúccsal fogva), majd ehhez egyforma vastagra fűrészelt távtartócskákat ragasztottam 4 oldalon a tokmány végen, azon az oldalon vékonyka, a csúcs oldalon erősebb ékekkel egyrészt központosítottam, másrészt rögzítettem a "csövet".
Most leszabályoztam kívül és mindkét végére 112 mm-es csapot vágtam a legnagyobb tokmánypofámhoz. Nagy szerencsémre (meg a már mutatott korábbi kísérlet tapasztalatából tudva) a 112-n belül maradt még elég hús, amibe aztán a talpat lehet beragasztani.
A csapokkal megfogva kiüregeltem egyik, majd másik oldalról a váza belsejét. Így legfeljebb csak fele mélységig kellett az üregelőkéssel benyúlkálni! A teljes mélység egybe üregeléséhez nagyobb, sokkal erősebb késem kellene legyen, meg könnyebb is ez a kétoldali közelítés. Vigyázat! a leendő alakot lényegében az üregeléssel kellett megadni. A külső befejezés a kész üreghez igazodik.
Megcsináltam a talpat és azt összeragasztottam a testtel. Persze az összeragasztás előtt a talp alját teljesen készre csiszoltam, hisz erre többé lényegében már nincs lehetőség, illetve a talp tetején készre üregeltem és csiszoltam a váza leendő belső legalját, hisz a nagy mélységbe nyúlkálva később ez gyakorlatilag nem ment volna.
3774 Innét jött a munka örömtelibb, látványosabb, az eddigiekhez képes gyorsabb része, elérkeztem az aratáshoz. Lünettával megtámasztottam, s kívülről befejeztem az alakot. Közben a lünettát egyszer odébb kellett tenni. Végén levéve a lünettát 400-as papírral eltüntettem a lünetta-kerék enyhén, de mégis látható nyomát.
Olajozás lenolajjal.
Mivel sajnos a ragasztás nem lett mindenhol teljesen tökéletes, ahol ez engem zavart, ott a réseket feltöltöttem olvasztott sellakkal, annak fölöslegét levakartam, majd 240-320-400 újracsiszoltam a vakarási nyomok eltüntetéséhez. Fontos, hogy olajozás után mentem a sellakkal: így az a felület rostjaiba nem tudott beülni és nyomot hagyni.
Végül újraolajoztam.
Most nézegetem.
A méretre és szögbe vágás február 22-én volt, a készre esztergálás, olajozás március 2-án és ma (03-03) még elintéztem a sellakkos hézagkitöltést.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
kiscsiszi
Globál moderátor

Hozzászólás Szerző: kiscsiszi »

Sziasztok!

Nos, az én munkásságom manapság nem tálakban vagy vázákban mérhető, hanem tollakban.
Az alábbi tollak tavaszi metszés során levágott körte ágakból készültek.

3775 3776
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -
sjozsi

Hozzászólás Szerző: sjozsi »

Sziasztok!

Hát, a hülyeségért én sem megyek a szomszédba. Szétmorzsolódott az egerem görgőjének gumis felülete. A leggyorsabb megoldást választottam a javításhoz...
3799
Üdv: Sjózsi.
Soma Bear

Hozzászólás Szerző: Soma Bear »

Sziasztok!

Ma végre elkészítettem az első üregelt tárgyamat, egy pohárkát. Anyaga szerintem dió, és elkészülte után a próbamérés 4 cl pálinka befogadását eredményezte. Most éppen nagyon boldog vagyok! Áprilisban talán még boldogabb leszek, ha a kovács ismerősöm elkészíti a megrendelt késeket, akkor már lesznek jó szerszámaim is!
3803
Óvd a fákat! Egyél hódot! :)
Mikapu3

3805
H 24, D tetején 11, a talp alul 15 cm
A "búra" tulipánfa, a talp bálványfa.
Elődjét idősebb lányom harmadik gyermeke éjszakai szoptatásánál nagyon jól tudja használni.
Ehhez pedig ifjabb lányom számos nagyszerű ötletet adott, hogyan lehetne jobb. No, majd fejlesztgetem még.
kiscsiszi
Globál moderátor

Közel 1 hónap kihagyás után jutottam megint a gép elé.
Végre kész lett az orsó-átalakítóm az ój 4 pofás tokmányomhoz, így hát ki kellett próbálnom valamivel.

Ez a körte tálka született, abból az anyagból, melyről a múltkor megállapítottuk, hogy cseresznye. :)
Most viszont befényképeztem a nyersanyagot is, a kérge alapján biztos, hogy nem cseresznye. ;)
(Az anyag repedt volt egy helyen, de ezt csak én tudom/látom. Ott ragasztóval fogtam meg)

3830

3831

Paraffinolajjal kezelve, és próbáltam viaszolni is, de idő szűkében a felületkezelés lett annyira tökéletes, mint lehetett volna.
Pozsi
Adminisztrátor

Hozzászólás Szerző: Pozsi »

Kiscsiszi:Az, hogy milyen az új tokmányod nem tudhatom, de sok örömet hozzá. Meg ilyen szép tálkákat. Annak idején én is paraffin olajoztam, a NAGYOK tanácsára tértem át a lenolajra.
A felület kezelés is ugyan olyan fontos, mint az esztergálás. Egy szépen esztergált tárgyra a felület kezelés teszi fel a koronát. Így hát több türelmet.
Mondom ezt Én aki ma kapott két darab cseresznye fát és rögtön neki esett amint haza ért.
3832
Üdv. Pozsi
kiscsiszi
Globál moderátor

Köszi Pozsi!

Épp a NAGYOK tanácsára szerettem volna kipróbálni a paraffinolaj+viasz kombót (a kettő összekeverve), de amikor a konyhában a tűzhely felé közelítettem egy felesleges konzervdobozzal (mondván, na ez majd jó lesz olajat melegíteni), az olajjal, meg pár gyertyával, nagyon érdekes pillantásokat kaptam....
Gondoltam, na jó, akkor megkapja simán a paraffinolajat, illetve megpróbálom: magas fordulaton nekitolom a gyertyát, a súrlódás hatására csak meglesz a kívánt hatás. Végül aztán ez lett belőle... :)

Szép a karéjtálad, elismerésem ;)
Na, én ilyennel tuti nem próbálkozom, asszimetrikus dolgot ebbe a gépbe nem fogok, mert még a tengelye körül meghajlik :)
Mikapu3

3841
Búra tulipánfa (11x17 cm), talp platán (18x7 cm). Átfedés miatt együttes magasság 20,5 cm. Belül LED lápa, ami semennyit sem melegszik, illetve nem melegíti a búrát.
(Pozsi videójához: nos ezt sem egyszerű fényképezni, hisz nagyon nagy a sötét-világos közti fénykülönbség. Az egyik képet vaku nélkül. a másikat vakuval készítettem, s mindkettőnél photoshopban még babráltam a képpel, hogy a valósághoz közelibb legyen az eredmény. Videónál ugyanezt a kép korrigálást nem tudom hogyan lehetne megcsinálni.)
Mikapu3

Tegnap és ma reggel a Lignó vásári bemutatózáson készül:
3847
Akác golyva tál. Átmérő: kb 22 cm magasság 5 cm. Szalmiákszesszel füstölve. A fényképet a kisebbik gépemmel készítettem, nem túl jó a kép, nagy a sötét-világos kontraszt, ami ráadásul nehezíti a fotózást. Felületkezelés: lenolaj 2 rétegben. A kis gépemen is próbáltam, de az (a gép) a fa külpontossága miatt a legkisebb fordulaton is majdnem leugrott az állványáról. Így most nagyon kapóra jött, hogy a bemutatózás nagygépén megcsinálhattam.
Lezárt