Most készült!
- Pozsi
- Adminisztrátor
Re: Most készült!
Sziasztok!
Eltört a 300 Ft-os nagyító műanyag nyele szerencsére az üveg épségben maradt gondoltam, hogy mi az nekem esztergálok egyet fából hozzá. Most kivételesen nem neki estem, hanem előtte gondoltam át, hogy is kellene megcsinálni ilyen lett:
A nap végére kellően lefáradtam és a tavaszi metszésből visszamaradt meggyfa ág darabot befogtam és megpörgettem. Méretei átmérő 45 magasság 35 és természetesen mm-ben.
A nap kombinációja :
Család nőtagjai körében osztatlan sikert aratott a tálka. (Ez a feleségem esetén különösen nagy szó)
Eltört a 300 Ft-os nagyító műanyag nyele szerencsére az üveg épségben maradt gondoltam, hogy mi az nekem esztergálok egyet fából hozzá. Most kivételesen nem neki estem, hanem előtte gondoltam át, hogy is kellene megcsinálni ilyen lett:
A nap végére kellően lefáradtam és a tavaszi metszésből visszamaradt meggyfa ág darabot befogtam és megpörgettem. Méretei átmérő 45 magasság 35 és természetesen mm-ben.
A nap kombinációja :
Család nőtagjai körében osztatlan sikert aratott a tálka. (Ez a feleségem esetén különösen nagy szó)
Üdv. Pozsi
- Soma Bear
Sziasztok!
Tegnap volt egy kis időm és végre nyugodtan pörgethettem egy kicsit. Elsőnek a pálinkás poharat készítettem el, aztán a leszúrás utáni maradékból még kijött a kis tálka. Anyaguk nyírfa. Aztán következett a kehely, aminek magasabb lett volna a felső része, de „sikerült” úgy elvékonyítanom, hogy lerepült egy része.
Tegnap volt egy kis időm és végre nyugodtan pörgethettem egy kicsit. Elsőnek a pálinkás poharat készítettem el, aztán a leszúrás utáni maradékból még kijött a kis tálka. Anyaguk nyírfa. Aztán következett a kehely, aminek magasabb lett volna a felső része, de „sikerült” úgy elvékonyítanom, hogy lerepült egy része.
Óvd a fákat! Egyél hódot! :)
- kiscsiszi
- Globál moderátor
Most készült ez az alma kehely.
Van benne spalt is, meg hiba is....
Járt hozzá két hangya is, akik az egyik rovarjáratban bújtak meg.
Csiszoláskor lettem rájuk figyelmes, de érdekes, mert valahogy nem zavarta őket a percenkénti 1200-as fordulat: akkor visszabújtak a lyukba...
Van benne spalt is, meg hiba is....
Járt hozzá két hangya is, akik az egyik rovarjáratban bújtak meg.
Csiszoláskor lettem rájuk figyelmes, de érdekes, mert valahogy nem zavarta őket a percenkénti 1200-as fordulat: akkor visszabújtak a lyukba...
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -
- Pozsi
- Adminisztrátor
Sziasztok!
Egy félig kinagyolt akác darabom ami idő közben megrepedt. Szalagfűrésszel kivágtam a repedéseket és műgyantával kiöntöttem.
Mivel a gyanta így helyezkedik el, ezért a polír anyaggal a fát is políroztam szép fényes felületet kapott.
A mai termés, pakoltam a hétvégén a műhelyemben és készült egy kis tálka.
Felületkezelve Osmo dekorwachs, amit ajándékba kaptam itt lehet róla bővebben olvasni: http://www.osmo.de/navigate.do?id=151&n ... eat%C3%ADv
Egy félig kinagyolt akác darabom ami idő közben megrepedt. Szalagfűrésszel kivágtam a repedéseket és műgyantával kiöntöttem.
Mivel a gyanta így helyezkedik el, ezért a polír anyaggal a fát is políroztam szép fényes felületet kapott.
A mai termés, pakoltam a hétvégén a műhelyemben és készült egy kis tálka.
Felületkezelve Osmo dekorwachs, amit ajándékba kaptam itt lehet róla bővebben olvasni: http://www.osmo.de/navigate.do?id=151&n ... eat%C3%ADv
Üdv. Pozsi
- kiscsiszi
- Globál moderátor
Pozsi! Mindekettő nagyon szép, nehéz választani melyik a szebb
Talán a tálkára szavaznék, mert én ilyen "mintázat-mániás" vagyok.
Talán a tálkára szavaznék, mert én ilyen "mintázat-mániás" vagyok.
- Pozsi
- Adminisztrátor
Van amikor az ember gyógyszere elgurul...
Ma velem is ez történt, kugliztam volna fel a pár hónapja vett fadarabokat amikor az elsőt kezembe vettem és elgondolkoztam, hogy vajon milyen lehet ekkora fát esztergálni, amikor csináltam a gépemet akkor JÓ nagyra csináltam, hogy JÓ NAGYOT tudjak rajta esztergálni.
Kiindulási méret 18 cm átmérő és 95 cm hossz a végeredmény 15 cm átmérő és 90 cm hossz, meg jó sok forgács.
Amikor elkezdtem esztergálni akkor nagy tekintélye volt a fának.
Ma velem is ez történt, kugliztam volna fel a pár hónapja vett fadarabokat amikor az elsőt kezembe vettem és elgondolkoztam, hogy vajon milyen lehet ekkora fát esztergálni, amikor csináltam a gépemet akkor JÓ nagyra csináltam, hogy JÓ NAGYOT tudjak rajta esztergálni.
Kiindulási méret 18 cm átmérő és 95 cm hossz a végeredmény 15 cm átmérő és 90 cm hossz, meg jó sok forgács.
Amikor elkezdtem esztergálni akkor nagy tekintélye volt a fának.
Üdv. Pozsi
- kiscsiszi
- Globál moderátor
Mi csücsül a magyar faesztergályos kertjében?
Kerti törpe helyett akác-totem....
Kerti törpe helyett akác-totem....
- fakéz
- Mikapu3
Nagy a hallgatás a héten. Megtöröm egy akác kaspóval. Lehet hogy nem kaspónak kellene nevezni, de jobb nem jutott eszembe.
D 16, H 11 cm. Akác golyva.
Elsőre szabálytalan (a természet adta) szélű tálnak szántam, de sajnáltam a közepéből minden anyagot kiesztergálni, s mivel jól kiadta ezt a formát, lett belőle ilyen kupolás kaspó, összevissza széllel.
Mindenfelé lukas is lett, s hogy a fotón ez jobban látható legyen, beletettem egy fejlámpát két felvétel esetén.
Ez ilyen bohókásra sikerült. (A csiszolása kicsit izgalmas volt.)
D 16, H 11 cm. Akác golyva.
Elsőre szabálytalan (a természet adta) szélű tálnak szántam, de sajnáltam a közepéből minden anyagot kiesztergálni, s mivel jól kiadta ezt a formát, lett belőle ilyen kupolás kaspó, összevissza széllel.
Mindenfelé lukas is lett, s hogy a fotón ez jobban látható legyen, beletettem egy fejlámpát két felvétel esetén.
Ez ilyen bohókásra sikerült. (A csiszolása kicsit izgalmas volt.)
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
- fakéz
Kb egy hónapja kivágtam egy 400 mm tőátmérőjű szivarfát. Izgatott, hogy milyen lehet a rajzolata? Nem is bírtam sokáig, gyorsan pörgettem ezt a tálat, kb 15 mm-es ráhagyott falvastagsággal. Azonnal bekentem diszperziós ragasztóval a teljes felületét kívül-belül, majd egy műag. hordó kúpos fenekére tettem szárítás céljából, fejjel lefelé. Egy hétig ezen száradt. Nem tudom, hogy a faag. volt-e ilyen toleráns, vagy azért nem deformálódott, mert odaragadt a hordó palástjához és nem tudott deformálódni, de az eredmény meglepően jó lett: alig néhány mm deformitást tapasztaltam.( Erre már korábban is gondoltam, hogy a vékony falú tárgyakat egy sablonon kéne kiszárítani, hátha nem deformálódik el. Ki fogom próbálni ezt is.)
A szivarfa: nagyon kellemes dolgozni vele, a rajzolata és a fénye a képeken látható. Érdekes illata van, de ez ízlés kérdése...volt, akinek tetszett, nekem nem szimpatikus, de a végeredmény viszont annál inkább. Ha ilyen fába akadnátok, okvetlenül mentsétek meg a tűzhaláltól! üdv: fakéz