Pozsi írta:..Egy nyelvészeti kérdés karélytál vagy karéjtál ?
Na látod, ezen tanakodtam egy 5 percet én is, mert helyesen "karéj", viszont sok helyen karélynak írták az esztergályos társaim, úgyhogy azt hittem, ez olyan esztergályos körökben, mint a fángli kőműves körökben (nem tudjuk mi az, de ragaszkodunk hozzá), így hát gondoltam továbbviszem a hagyományt...
Amúgy ha már "karéj tál".
Pozsi írta:..először próbálkozz olyan karéjtállal amin kívülről és belülről is egyenesen kúpos...
Ebben segíthetnél egy képpel, hogy mire gondolsz. Köszi.
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -
Így van ez most nem sikerült, valóban nem néz ki jól. Viszont ez még csak az első darabod.
Valószínűleg az elkészítés technológiájával már nagyjából tisztában vagy, már csak a formán kell változtatnod.
Jó példát találsz bőven a fórumon. Javaslom nézd át pld. Fakéz karéjtáljait!
A vésőre nagyon büszke vagyok
Találtam egy 8*160 HSS hasábot. Esztergáltam egy nyelet, kifúrtam, fűtéscsőből csináltam rá egy gyűrűt.
A hasáb 1/3 részét henger alakúra köszörültem, és bele ütöttem a furatba.
Te már vagy esztergáltál valamikor, vagy pedig őstehetség vagy! Gratulálok, csak így tovább!
Illetve, így ne tovább! Mert nem csak ügyes vagy, hanem nagyon, nagyon szerencsés is.
A pörgetésnek vannak fontos, szabályai, amiket (főleg nekünk kezdőknek, amatőröknek) muszáj betartani.
Most kifejezetten a balesetvédelemről beszélek.
Arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy a különböző formák elkészítéséhez, különböző vésőket kell használni.
Most az általad sakknak nevezett formára gondolok. Ennél a munkádnál homorú és domború formák váltják egymást.
A domború részeket még el lehet készíteni kaparó késsel (ami most neked van), de a homorú formához ilyen éles sarkokkal rendelkező kaparó kést használni szigorúan TILOS! Ráadásul a 8mm szélesség ebben az esetben külön veszélyforrás!
Köszönd meg az őrangyalodnak, hogy nem történt komoly baleset!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Az ilyen forma elkészítéséhez holker kést kell használni. Lehet íves kaparó is, de ott nagyon kell ügyelni a késtartó és a munkadarab közötti távolságra. Apropó, tudod már, hogy milyen élszögre kell köszörülni a te kaparódat? Illetve, hogy milyen szögben kell tartani a munkadarab hossztengelyéhez képest?
Tudom, nehéz az embernek türtőztetni magát, de előbb ismerkedj meg az alapvető dolgokkal és csak utána kezdj a pörgetésbe.
Nekem 2 tankönyv is van pdf formátumban. ha kéred, szívesen elküldöm neked őket. Az olvasás mellett találsz sok videót is a jutyubon. Nem csak külföldi, hanem magyar mesterek videóit is láthatod, csak keress rájuk (Fakéz, Demeter László).
A géppel együtt, vettem egy vésőszettet is.
Az általam készített kést még nem használtam, pont azért mert nem tudom hogyan kell megköszörűlni.
Demeterlaszlo összes videóját megnéztem legalább 100x.
(Fantasztikus ahogy alakul a fa a vésője alatt)
Tudom ez nem helyettesíti egy hozzáértő útmutatásàt.
Van egy David fémesztergám. Azzal már esztergáltam, de azért az más.
Pozsi felajánlotta hogy bevezet az esztergálás alapjaiba.
Amint tudok élni fogok a lehetőséggel.