Sziasztok!
Jó ideje gondolkodom azon, hogy szeretnék egy "kívül-belül" esztergált gyertyatartót. (Sajnálom, máshogy nem tudom megfogalmazni

)
Így hát kísérletezésbe kezdtem, mert hát 1) abból tanul az ember 2) valahol mégiscsak el kell kezdeni.
Szerintem a tapasztalt mestereknek újat itt nem fogok mondani, mutatni.
1. Fogtam tehát 4 ugyanolyan vastagságú, fenyő téglatestet, és egymáshoz rögzítettem.
Rögzítésként sima szigetelő-szalagot használtam. Az így kapott testet 2 csúcs közé fogtam.
2. Az első pörgetések, és a szigetelő-szalag újbóli szorosra húzása után rájöttem, hogy a rögzítés semmit sem ér, tehát alkottam a test két végére két rögzítőt, megint csak fenyőből. A rögzítő közepét 6-os fúróval kifúrtam, egyrészt azért, mert így, amikor a megmunkálandó testre rögzítem, pontosan tudom illeszteni annak a középpontjához (átkukucskálásos módszerrel), másrészt meg a forgócsúcsom csatlakozásához ez majd kelleni fog.
Ezt a rögzítőt facsavarral rögzítettem a négy "gerezdhez" és megkezdtem a megmunkálást.
3. A rögzítő, a szigetelő-szalaggal együtt is kevésnek bizonyult, a gerezdek bizony elmásztak egymáson/egymástól, de hát lévén, hogy ez egy kísérlet, nem estem kétségbe. Az elsődleges megmunkálás után fordítottam a gerezdeken, hogy a kiesztergált rész befelé nézzen.

4. Következett az újbóli megmunkálás, és valahová ide jutottam:
5. Ez mind szép, és jó volt, de a leszúrásnál elkapkodtam (és persze sem a rögzítő, sem a szigszalag nem tartott) így hát a munkadarab kiugrott a két csúcs közül, ráadásul a forgórész felőli rögzítő - lévén hogy 5 mm-es fenyőből volt - ketté repedt, így hát nem maradt lehetőségem még egyszer visszafogni, és leszúrni.
Maradt tehát a körfűrész, így a végén kaptam 4, nagyon extravagánsan kinéző fenyő darabot, amelyet még ugyan összeragaszthatnék, de az egész nem ér annyit...
Sokat tanultam ebből:
1. Az elsődleges rögzítéshez faragasztót fogok használni, de csak néhány milliméter hosszan. Megmunkálás után ezt a rész fűrésszel levágom.
2. Amikor átfordítom a gerezdeket, megfelelő helyet hagyok az újbóli ragasztásnak, és ott már fixre ragasztom. Így leszúrás után nem esnek már szét a gerezdek.
3. Megtanultam, hogy tudnék íves fogantyút esztergálni... például asztalfiókra...
A végén már csak az érdekelne, hogy ez a technika, kombinálva Sjozsi / Janika eltolt tengelyes esztergálásával, vajon milyen eredményt hozna?