Felületkezelés.

Minden amit e nemes szakmáról tudni akarunk.
Lezárt
kovi

Re: Felületkezelés.

Hozzászólás Szerző: kovi »

Sziasztok!

Tegnap találtam rá erre a termékre. talán valakinek pont erre van szüksége.
Vízálló és UV stabil faápoló olaj.

http://www.habiolpal.hu/habiol.htm

Üdv

Kovi
kovi

kovi írta:Sziasztok!

Tegnap találtam rá erre a termékre. talán valakinek pont erre van szüksége.
Vízálló és UV stabil faápoló olaj.

http://www.habiolpal.hu/habiol.htm

Üdv

Kovi
UI: Egyébként van valakinek tapasztalata ezzel az olajjal kapcsolatban?

Kovi
Pozsi
Adminisztrátor

Felület kezelés

Hozzászólás Szerző: Pozsi »

Mikapu3 írta:D 10 x H 17 cm.
1952
Vastagabb ágdarab, sikerült a szíjácsot a felső rész közepén körbe még éppen megtartani, míg a többi felület a geszt sötétebb színe. A bordázat mintákkal megjártam. Először élesebbre próbáltam, de a durvább szövetű, gyűrűs likacsú fa a nagy edényeivel ezt nem engedte hibamentesen, hanem folyton kipattantak részek keskeny élekből. Így egy hét pihenés után visszatettem a gépbe és az itt látható tompábbra leszabályoztam a korábbi éles "lépcsőperemeket".
.
Felületkezelés: Biopin keményviasz-olaj. Az ezzel tapasztalataimról itt olvashatsz:
Moderálva!/viewtopic.php?f=51&t=300
A lényeg: ha márkás (=4,5...5 e Ft/0,75liter) természetes (lényegében adalékolt lenolaj) olajat használsz, azt felbontás után vagy használd el 2 héten belül, vagy azonnal töltsd szét nagyon jól záródó üvegcsékbe 2 hetekre (max egy hónap) való adagokra. Az üvegeket csordultig kell tölteni, minél kevesebb levegő legyen bennük. Ezek az olajok nagyon jók (mert beszáradnak,kötnek), de 3-5ször annyiba kerülnek, mint a paraffinolaj, amely nem köt sosem.
Üdv. Pozsi
drehas
Örökös tag

Felület kezelés

Hozzászólás Szerző: drehas »

Szia Mikapu3.
Engedd meg,hogy vitatkozzak veled.A parafinolaj igenis köt.Csiszolás után azzal kenem be évek óta
a kész munkadarabot.Hagyom,hogy az anyag beszivja,a felesleget habkőporral eltávolitom.A munkadarabon látható az olaj rétege.A felület elö van készitve lakkozásra,vagy más kikészitő anyagra.
Ez a tapasztalatom a parafinolajjal kapcsolatban.
üdvözlettel:drehas
Mikapu3

Felület kezelés

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Érdekes, amit tettem a HFL egy aloldalára mutató kapcsolót, abban a Moderálva! került a kapcsoló elejére, így persze nem vezet csak hibaüzenethez. No majd elhelyezem itt is valamelyik topikban keményviasz-olajos tapasztalataimat.
.
Drehas: a vita viszi előre a dolgokat. Meglátásom, ismereteim és tapasztalatom alapján továbbra is azt mondom, hogy a parafinolaj nem köt, hiszen ásványolaj, a kőolaj lepárlás egyik frakciója. Tehát nyitott edénykében kitehetem a levegőre és annak oxigénjével sosem lép reakcióra, amit az is mutat, hogy nem bőrösödik. Ezzel szemben a lenolaj és annak minden márkanevek alatt árult felturbózott változata esetében a lényeg, hogy az reakcióra lépve az oxigénnel átalakul, megszűnik folyékony olaj lenni. Ahogyan a régi lenolajos olajfestékek is megkötöttek a felületen. A mai ilyen-olyan nevű "profi", meg "bio" olajok (biopin, habiol, auro, meg a Fehérváron bemutatott leinos, stb.) lényegében mind lenolaj, csak olyan adalékokkal, hogy gyorsabban kössön és az adott célra (általános bútorfelület, parketta, munkalap, stb) jobban megfeleljen.
Azzal nem vitatkozhatom, hogy a habkőporos eljárásod nagyon jó, ezzel biztosan az összes felesleget, amit a fa nem szívott be, mind el tudod távolítani, tehát amit készítesz, az bizonyára nem hagy nyomot, ha leteszed egy fehér papírlapra egy-két napra. Azonban ettől még a parafinolaj sem a levegő oxigénjével, sem a fával nem lépett kémiai reakcióba, tehát nem alakult át, azaz értelmezésem szerint nem kötött.
Régebben csináltam a konyhába a papírgurigának, amire venni-tennivalókat írogatjuk, egy egy lapot, tartóval a gurigának és az egészet felcsavaroztam az ajtófélfára. Majd mikor megismertem a parafinolajat, lekentem vele hogy szebb legyen. Kedves nejem szid érte, mert akárhogyan is töröltem le a fát, a benne lévő parafinolaj még egy év múlva is átszivárog a papírba és nem lehet írni rá. Most lekentem biopinnal egy hete és kíváncsian várom a hatást, hogy lehet-e majd eztán a papírra írni.
.
Bencezug: Köszi, örülök, hogy tetszik.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
bencezug

Felület kezelés

Hozzászólás Szerző: bencezug »

Szia Mikapu 3!

Érdekes az okfejtésed, és elgondolkodtató.
A parafin olaj, valóban n em száradó olaj.
A fa iránti szeretetem sokkal nagyobb, mint ez iránti ismeretem, de ugy tudom, hogy a fa halála után is él / tehát mozgásban van./
Ha a lenolaj reakció után átalakul, és megszilárdul, milyen kölcsönhatás lép fel , rugalmas-rugalmas, valamint egy szilárd és rugalmas anyag között?

Üdv: bencezug
Mikapu3

Bencezug: A lenolajos olajfestéket gondolom legalább 100-200 éve használják már, de lehet hogy még sokkal több ideje. Amíg a modernebb kémia termékei meg nem jelentek, más nem is nagyon volt. A régi (ősi) ajtók, ablakok, konyhabútorok, stb. mind ezzel voltak festve. Mikor kap napot, szelet, fagyot váltakozva, az évek során megrepedezik, az eső vize alá megy és azt egy idő után nem bírja. Fürdőszoba ajtó belső fele, ha ráfröcsög a víz, hasonló sorsra jut. Ha viszont se nagy hőingadozás, se erős napfény, se víz, akkor meglepően sokáig (évtizedek+) hibátlan.
Esztergálmányaink többsége szobalakó és nem locsolgatjuk. Így azt gondolom, hogy a megszikkadó és megkötő lenolaj gyakorlatilag örök tárgyaink felületén. Aki nagyon precíziós és rászánja az árát, első rétegben híg anyaggal megy, ami mélyebbre szívódik, majd sűrűbb (viaszt is tartalmazó) anyaggal fejezi be. Hogy e kettő között kell-e és mennyit várakozni, azt nem tudom. Minden esetre a "bio", azaz lenolajat a gépről levett, már kész tárgyra is fel lehet vinni, kis idő múlva visszatörölni, majd hagyni kötni.
A madáretetőket (kültéri termék) minden esetre parafinolajjal igyekeztem alaposan átitatni.
Mikapu3

Ha már felületkezelés a téma, a HFL-en ezt írtam olajos tapasztalataimról:

Szervusztok.
Csekély múltam során (csak 2 év): főleg parafinolajat használtam, majd 2012. őszén egy vásáron vettem egy doboz biopin keményviaszolajat, kb 4,5 e Ft/0,75l áron. Ez a termék: http://biofestek.hu/page.php?60 (Az a gyanúm, hogy a különböző természetes olajok mind lenolaj alapúak és az azonos célra kínáltak nagyon hasonló összetételűek és teljesítményűek, de ettől még számos cég kínálja a saját választékát. http://www.habiolpal.hu , http://www.auro.hu stb , a fehérvári találkozón szerepelt http://www.butorlapszabasz.hu/index.php ... and=Leinos és biztos vannak még továbbiak is. Az árak is hasonlóak.)
Tapasztalatom a Biopin keményviaszolajjal:
- Tehát valóban nem olcsó. Különösen a parafinolajhoz képest.
- Valóban lényegében lenolajról van szó, de ehhez adtak viaszt, szikkasztót, kötésgyorsítót, meg miegymást, aminek eredménye, hogy tapasztalatom szerint nem színezi (sárgítja) el a fát, valamint nagyon hamar megköt. Tehát amíg a parafinolaj sosem köt meg, hiszen ásványolaj, addig a lenolaj megköt és az adalékok hatására gyorsan (egy napon belül, de már 1-2 órán belül is érdemi a száradás) teljesen szárazra. Tehát egészen biztos, ha a vele kezelt tálat terítőre vagy bármire teszed, azon soha (hosszú idő alatt sem) nem hagy nyomot.
- Amióta megvolt a keményviaszolaj, csak azt használtam: ha már megvettem, had fogyjon.
- Hobbi faesztergálási felhasználás mellett a 0,75 liter nagyon sokáig elég, de kisebb kiszerelés Biopinból nem volt. (A találkozón bemutatott Leinosból volt a 0,75-ös dobozos mellett 0,3 körüli üveges is.) Nos, ahogy fogy, bármilyen gondosan csukod vissza a dobozfedőt, a dobozba az olajjal összezárt levegő oxigénje is elég ahhoz, hogy oxidálja azt, tehát bőrösödik. Ezért hamarjában az anyag egy részét félretettem barna orvosságosüvegbe csurig öntve, alaposan rátekerve a kupakot. Ez a rész most is teljesen jó, szépen folyékony, teljesen tisztán átlátszó.
A dobozban megmaradt rész azonban egyre erősebben bőrösödött. Mint "hétvégi harcos" hetente a bőrt a folyékony rész alá kevertem, majd később időnként némi szintetikus hígítóval hígítottam. Egy idő után ezt is eluntam és a maradékot széttöltöttem egy 0,25-ös unikumos üvegbe (sötét és majdnem gyógyszeres), meg egy kis bébiételes fehérüvegbe. Ekkor (felbontás és fele külön üvegbe töltése után 4 hónappal) már az egész elegy nem volt átlátszó hanem kocsonyás uszadékokkal teli.
A fehérüveg kupakja úgy tűnik, nem zár légmentesen, így a színültig töltött anyag egységesen tovább kocsonyásodott. Most hétvégén ezt használtam, a folyadékra már nem hasonlít, de még eredményesen lehetett használni, bár a kocsonyát kellett a fába dögönyözni.
Ha tehát bármelyik cégtől ilyen "profi" olajat veszel, jól fontold meg várhatóan mennyi idő alatt fog elfogyni. Ha egy-két hónapon belül, akkor nincs teendő, csak utána újat venni. Ha ennél tovább tartana, akkor rögtön az elején töltsd szét 2 dl körüli nagyon jól záródó csordultig töltött orvosságosüvegekbe. Üvegből készült üvegekbe, ne műanyagflakonba. Ha még gondosabb vagy, akkor a félretett részt fejjel (kupakkal) lefelé tárold, hogy semmi oxigén ne juthasson be. Meg persze ne napon és nagy melegben.
- Felhordás: Megpróbáltam ecsettel, ami nagyon jól ment. Szerencsére olcsó, kicsi ecsettel, ami aztán kb egy hét alatt kő keményre megkötött. Az ecsetet tehát alaposan ki kell mosni. A fehérvári bemutatón a cég embere kis nagyon olcsó szivacsdarabkákat használt, amiket egy napi használat után el lehet dobni. Én meg többségében papírtörlőt, vagy papír-zsebkendőt használok, ami szintén eldobható, de előtte visszatörlés gyanánt a gépen pörgetve az anyagot, ezt a papírt még nekinyomom a fának. Visszatörlés: A frissen felhordott olajból a felületen maradt felesleget néhány perc múlva vissza kell törölni.
- A fenti cégeknél sokféle olaj kapható. Ők eladni szeretnek, így van hígabb alapozó, meg viaszos sűrűbb fedőréteg, stb. Ilyesmire azonban csak annak érdemes berendezkednie, aki 1-2 havonta literszám fogyasztja ezt az olajat és a termékét megfelelő áron el is tudja adni. Tömörfa konyhabútorosok, természetes olajozást kínáló parkettások pl akár 5 literes dobozzal vásárolnak.
- Nos, ennyi a tapasztalat. A termék tehát nagyon jó, csak nem olcsó és a felbontás utáni 2 hónapon belüli felhasználásra kell tervezni.
bencezug

Hozzászólás Szerző: bencezug »

Szia Mikapu3!

Köszönöm szépen, a részletes választ.

Üdv: bencezug
kovi

Szia MIkapu!

Végig olvastam a különböző olajokról írt értekezéseidet, és két dolgot állapítottam meg.

1. Amit leírtál az megfelel az általam eddig olvasott (vagy hallott) információknak.
2. Te nem csak esztergálni hanem írni is szeretsz. :lol:

Mégis megosztom veled azt amit a parafinolajjal tapasztaltam. Én azt tapasztaltam, hogy ha csak parafinolajjal itatom be a kész munkadarabot, akkor az egy idő után nem hogy nyomot nem hagy maga után, de ráadásul kifakul. Elveszíti a fényét, és a mély színeket is.

Ezért az olajozás után várok 2-3 napot (hagyom száradni) és méhviaszt hordok fel a felületre. Így sokkal tartósabb eredményt érek el mint a sima olajozással.

Üdv

Kovi
Lezárt