Affene
- kiscsiszi
- Globál moderátor
Re: Affene
Sziasztok!
Íme egy afféle jóféle affene.
Szomszédom kicsit megnyeste a juhar-fáját, amiből kaptam egy darabot. Gondoltam, kis asztali kínálótálnak jó lesz, hát adjunk neki!
A fa immár 3-4 hónapja száradt, sajnálattal vettem észre, hogy a vége berepedezett, de gondoltam sebaj, azt a részt úgyis ki fogom esztergálni, így baj nem lehet. Hát lett...
Győzőtt a felületi feszültség, szépen berepedt a tál a közepéig, és jó 1 cm szélesre nyílt.
Így most már felajánlhatom oktatási célra, tökéletes a keresztmetszeti ábrázolás demonstrálására....
Íme egy afféle jóféle affene.
Szomszédom kicsit megnyeste a juhar-fáját, amiből kaptam egy darabot. Gondoltam, kis asztali kínálótálnak jó lesz, hát adjunk neki!
A fa immár 3-4 hónapja száradt, sajnálattal vettem észre, hogy a vége berepedezett, de gondoltam sebaj, azt a részt úgyis ki fogom esztergálni, így baj nem lehet. Hát lett...
Győzőtt a felületi feszültség, szépen berepedt a tál a közepéig, és jó 1 cm szélesre nyílt.
Így most már felajánlhatom oktatási célra, tökéletes a keresztmetszeti ábrázolás demonstrálására....
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -
- Pozsi
- Adminisztrátor
Sziasztok!
Tegnap az új simítókésemet próbálgattam egy ferde tengelyes pohár kialakítása során. Egész szépen haladtam amikor a vége felé amikor gondoltam, hogy most már csak le kell szúrni egy óvatlan mozdulattal a késtartóval a poharat ketté törtem.
Ma újra próbálkoztam, most nagyon elvékonyítottam egy helyen és repült a félkész termék.
Így Affene-Pozsi: 0:2
Tegnap az új simítókésemet próbálgattam egy ferde tengelyes pohár kialakítása során. Egész szépen haladtam amikor a vége felé amikor gondoltam, hogy most már csak le kell szúrni egy óvatlan mozdulattal a késtartóval a poharat ketté törtem.
Ma újra próbálkoztam, most nagyon elvékonyítottam egy helyen és repült a félkész termék.
Így Affene-Pozsi: 0:2
Üdv. Pozsi
- fakéz
Szia, kiscsiszi!
Ha elreped a faanyag, akkor a hiba 99%-ban a módszerben van.
Ha élőnedves anyaggal próbálkozunk, nagyon fontos, hogy repedésmentes legyen! Ha lehetőség szerint vékony(3-5mm) és EGYENLETES falvastagságot alakítunk ki, máris 50% az esély, hogy nem reped el. De ez még kevés, mert nagyon fontos, hogy az elkészült tárgyat LASSAN, kíméletesen szikkasszuk. Ennek érdekében azonnal célszerű alaposan beolajozni, majd a saját forgácsával alaposan betakarjuk, néha megnézzük, alakul-e, de nem szabad türelmetlennek lenni, mert az megbosszulhatja magát repedésekkel. Igaz, hogy deformálódni fog, de nálam a fenti alapelvek szemelőtt tartásával még nem repedetek meg. Ha a bél is benne lesz, nagyobb akockázat, de ez is csökkenthető, ha a talpat is visszaesztergáljuk és ha van rá mód, alulról a belet kifúrjuk a lehető legnagyobb átmérőjű fúróval, hogy hasonló falvastagságú maradjon az anyag. Az olajat ne sajnáljuk!
Sok sikert! Remélem, a következő darabod már nem reped el! üdv: fakéz
Ha elreped a faanyag, akkor a hiba 99%-ban a módszerben van.
Ha élőnedves anyaggal próbálkozunk, nagyon fontos, hogy repedésmentes legyen! Ha lehetőség szerint vékony(3-5mm) és EGYENLETES falvastagságot alakítunk ki, máris 50% az esély, hogy nem reped el. De ez még kevés, mert nagyon fontos, hogy az elkészült tárgyat LASSAN, kíméletesen szikkasszuk. Ennek érdekében azonnal célszerű alaposan beolajozni, majd a saját forgácsával alaposan betakarjuk, néha megnézzük, alakul-e, de nem szabad türelmetlennek lenni, mert az megbosszulhatja magát repedésekkel. Igaz, hogy deformálódni fog, de nálam a fenti alapelvek szemelőtt tartásával még nem repedetek meg. Ha a bél is benne lesz, nagyobb akockázat, de ez is csökkenthető, ha a talpat is visszaesztergáljuk és ha van rá mód, alulról a belet kifúrjuk a lehető legnagyobb átmérőjű fúróval, hogy hasonló falvastagságú maradjon az anyag. Az olajat ne sajnáljuk!
Sok sikert! Remélem, a következő darabod már nem reped el! üdv: fakéz
- kiscsiszi
- Globál moderátor
Szia Fakéz mester!
(Előre is elnézést a tegezésért)
Köszönöm a tanácsokat! Meg kell mondjam, ebben az esetben az anyag még élőnedves lehetett, és repedezett is volt, és nem tagadom: a szikkasztást sem tartottam be (miután láttam, hogy vesztésre állok a repedésekkel szemben)
Viszont a bél kifúrását fúróval nem értem, megköszönném ha ezt kifejtenéd bővebben. Arról van szó, hogy kiüregelés előtt fúróval előfúrom a kívánt mélységet?
Köszönettel!
(Előre is elnézést a tegezésért)
Köszönöm a tanácsokat! Meg kell mondjam, ebben az esetben az anyag még élőnedves lehetett, és repedezett is volt, és nem tagadom: a szikkasztást sem tartottam be (miután láttam, hogy vesztésre állok a repedésekkel szemben)
Viszont a bél kifúrását fúróval nem értem, megköszönném ha ezt kifejtenéd bővebben. Arról van szó, hogy kiüregelés előtt fúróval előfúrom a kívánt mélységet?
Köszönettel!
Üdv: kiscsiszi
- bencezug
- Mikapu3
bencezug: De ha leszabályozod a vésőrágta részeket és és készítesz a két rész közé csövet másból - csappal és fészekkel egymásba illesztve és ragasztva - akkor még ihatsz belőle, sőt még érdekesebbé válik így a kupa.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
- Robo
Szia Bencezug!
Az alját egy konyakos pohárnak még meg lehet menteni.
Kár lenne érte.
Üdv, Robo
Az alját egy konyakos pohárnak még meg lehet menteni.
Kár lenne érte.
Üdv, Robo
Üdv, Robó
- bencezug
Sziasztok!
Köszönöm az ötleteket, valamit kihozok belőle.
Üdv:bencezug
Köszönöm az ötleteket, valamit kihozok belőle.
Üdv:bencezug
- fakéz
kiscsiszi: beles anyagból készült kehelynél a talpat lehetőleg egyenletes vastagsággal visszaesztergálom, majd a kehely száránál kb 10 mm-rel kisebb átmérőjű fúróval kifúrom a belet, de ügyelek arra, hogy a kiüregelt részbe ne fusson bele a fúró, a maradék itt is 5-10 mm legyen. üdv:fakéz
- fakéz
Szalagfűrészen akartam elvágni egy hengeres fadarabot. Aláfordította és rácsapott a bal gyűrűsujjamra. Hát nem idézném szó szerint, de kb. azt mondtam, hogy "affene"! Ráadásul még tetanusszal is megjutalmazott a doki. Tanulság: hengeres anyagot csak vezetővályúban, vagy biztonságos megfogással szabad szalagfűrészen vágni! Tanuljatok ebből, mert a fakéz faujjal elég vicces lehetett volna!