Felületkezelés.

Minden amit e nemes szakmáról tudni akarunk.
Lezárt
bencezug

Re: Felületkezelés.

Hozzászólás Szerző: bencezug »

Szia Jancsibá!

Köszi a hozzászólásod.
Az ebonizálásról egy külföldi portálon olvastam, ezt próbáltam ki .
Leginkább a tölgy, és a dió szinét változtattja meg, a fa magas tanin tartalma miatt.

Hozzávalók: almaecet, acélgyapot, 1 evőkanál só, vasszegek, rozsdás drótok, 1 csésze viz, spray-palack.
A sót a vizbe feloldjuk, beleöntjük a palackba. A vasakat elhelyezzük egy müanyag edénybe, és ledukkózzuk a sós vizzel.
Néhány nap mulva tiszta vizzel lefujjuk. Ha bőséges a rozsdakeverékünk leöntjük egy üvegbe, és hozzáadunk egy fél csésze almaecetet, vagy étkezési ecetet.
Keverés után kb 10 perccel, leszürjük egy másik üvegbe.
A fa sima felületére ruhával, vagy szivaccsal felhordjuk. Száradás után finom csiszolópapirral csiszoljuk. A diófát kétszer, a tölgyfát háromszor ajánlatos kezelni.

Üdv: bencezug
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Pozsi 2013.08.22. 13:12-kor.
Ok: Áthelyezve a Tere-feréből
Robo

Hozzászólás Szerző: Robo »

Sziasztok!

Arra gondoltam, ideje hogy megpróbálkozzam saját készítésű felületkezelő keverékeket előállítani. Pillanatnyilag a netet túrom információk és alapanyag források után.
No de amiért irok, találtam egy elég jól összeszedett kis irományt felületkezelésről, nem meglepő módon ez is angolul van.

Érdemes átolvasni, leírja a különböző anyagok mire és miért jók, hogyan kell használni, stb.

Üdv, Robo
Üdv, Robó
Robo

Sziasztok!

Dió olajat keresek. Nincs véletlen valakinek ismerettsége, kapcsolata céggel aki ilyet előállít forgalmaz?
Azt olvastam jól használható faápolásra, felület kezelésre.

üdv, Robo
Üdv, Robó
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Tóth László olajütő mester. Mák, len, kömény, napraforgó, tök, mogyoró, dió.
Magyar Nemzet 2013. szeptember 7. hétvégi Magazin 40. oldalon egész oldalas cikk van róla.
http://kereso.nava.hu/gallery/show/id/1915930 Ő az, de nem tudom hogyan indul a lejátszás.
Ha "Tóth László olajütő"-re keresel, vagy ehhez még hozzáteszed: "Keszthely", lesz sok találatod, de közelebbi címet még nem találtam hozzá. Valahol Keszthelyen működik.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
Robo

Kösz a tippet Mikapu, igen elég nehéz valami elérhetőséget találni róla.
Viszont találtam egy céget aki sajtol és forgalmaz mindenféle olajat. Meg van az ára, 1 liter dióolaj 4000 Ft körül van, az itteni árakhoz képest azért olcsóbb. Most várom a válaszuk van e nekik amit keresek.

Üdv, Robo
Üdv, Robó
Robo

Sziasztok!

Kérdésem, érdekel e valakit Cellulóz Sanding sealer? Aki esetleg némettel jobban boldogul, lásd itt.

Kép
Úgy alakult, maradt felesleg a legutóbbi rendelésből, 1 liter vagy fél liter. Az egyiket szívesen továbbadom, ha valakit érdekel.

Az árak úgy, ahogy én is hozzájutottam:
1 liter: 8000,- Ft
0,5 liter: 5000,- Ft

Nekem fél liter nagyon sokáig tartott, nem sok anyag kell belőle. De én nem is pörgetek olyan sokat.

Röviden a használatáról. Karnauba wax alá nagyon jól lehet használni, tálakhoz pl., de kikeményedő olajhoz is jó. Tömíti a pórusokat, percek alatt gyorsan szárad. Alkalmazása után még finoman lehet még csiszolni. pl 600-as vászonnal. Utána karnauba waxot fel lehet vinni. Nagyon szép, fényes felületet ad.
Világosabb fákhoz különösen jó, nem szívódik be annyira az olaj, emiatt nem sötétedik a fa annyira.

Holnap utazom Magyarországra, ha valakit érdekel jelezze pü-ben időben, és otthon postára tudom adni. Egyébként Budapesten ill. Győrben leszek.
Telefonszámom: 30-4782151

Üdv, Robo
Üdv, Robó
kiscsiszi
Globál moderátor

Hozzászólás Szerző: kiscsiszi »

Sziasztok!

A Mikapu féle "füstölt akác kupa" megmozdította a kísérletezős énemet, így hát persze rögtön nekem is füstölnöm kellett... mi mást, ha nem akácot! :)

Csakhogy én nem szalmiákszesszel, hanem - mondjuk ki kerek-perec - ló vizelettel tettem próbát. Mit tegyen az ember, ha van a közelben ló, ráadásul töménytelen mennyiséget tud eme nemes célra biztosítani?

Az érdekes része a dolognak az, hogy 48 óra kezelés után a geszt szép színesbe hajlott, ám amíg én szép ébenfekete színre számítottam, addig inkább mély - vagy inkább haragoszöld színt kaptam.
1 hét után ez a szín pedig imitt-amott elment a szürke felé.

32043203

A képek nem tudják ezt rendesen visszaadni, attól tartok.
Mindenesetre érdekes... Azt szűrtem le ebből a kísérletből, hogy a "katalizátor" töménysége bizony nem mindegy...
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -
Robo

Sziasztok!

Végre eljutottam odáig, hogy elkészítsem a saját fényező keverékem. Alapanyagul hidegen sajtolt dióolaj, carnauba wax és shellac szolgált.
Az ötlet nem saját kútfő, neten bukkantam erre az összetételre (az oldalon van videó is a Media link alatt), de persze az összetétel aránya nincs megadva.
Így maradt a kísérletezés. Az eredmények bíztatóak, az alábbi összetétellel jó eredményt értem el:

3212
500 g dió olaj
75 g carnauba
100 ml narancsolaj
100 g shellac pehely (spirituszban feloldva)

Az anyagot lassan forgatva vászonnal vittem fel a csiszolt kezeletlen fára, majd fokozatosan növelve a fordulatot fényeztem. Több rétegben alkalmazva szép fényes felületet kaptam. A darálót így kezeltem.

3213

üdv, Robo
Üdv, Robó
Sharky

Hozzászólás Szerző: Sharky »

Sziasztok!

Robo, igen jól sikerült felületkezelőt sikerült összehoznod a boszorkány konyhádban! :)
Dió olajat honnan tudtál hozzá beszerezni?
Milyen fényesre tudod a felületet felhúzni vele, ugyanis a képen ez annyira nem jött vissza? (selyemfény , fényes , nagyon fényes)

Üdv,
Sharky ;)
Robo

Szia Sharky!

A dió olajat itt vettem, van hidegen ill. melegen sajtolt is, utóbbi kicsit sötétebb, én a hidegen sajtoltat használtam.
A keverékem fénye változó, fától is függ, hogy az mennyire porózus.Tömörebb simább felületen fényesebb bevonatot ad. Selyemfény és fényes között mozog most, de még kísérletezek vele. Nekem úgy tűnik az olaj aránya a shellac-hoz képest magas. Megpróbálkozok még utóbbiból kicsit hozzáadni.

Üdv, Robo
Üdv, Robó
Lezárt