Géptartozékok / kiegészítők

Lezárt
Pozsi
Adminisztrátor

Re: Géptartozékok / kiegészítők

Hozzászólás Szerző: Pozsi »

[quote="Mikapu3"]Már sokaknak van és immár nekem is: lünetta.
2725
12 mm-es rétegeltlemez + némi bükkfa, hogy a gépágyon jól felfeküdjön.quote]

Szia Mikapu!

Arra lennék kíváncsi, hogy milyen görkorcsolya kerekeket használtál az elkészítés során. A használat során melegedett-e a kerék, hagyott-e nyomot a felületen?
Szeretnék venni kerekeket, de nem tudom milyen típusút vegyek (ugye a keménységük 76A-tól 90A-ig terjednek.)
Üdv. Pozsi
kiscsiszi
Globál moderátor

Hozzászólás Szerző: kiscsiszi »

Csatlakoznék az előttem szólóhoz, Pozsihoz.

Jómagam is kacérkodom egy ilyen lünettával, de semmi tapasztalatom sincs a görkorcsolya kerékkel. Ha az ember vesz egy ilyen szettet, az már csapágyazott, vagy a csapágyazást is magam kell megoldjam?

Szép napot!
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -
Pozsi
Adminisztrátor

Hozzászólás Szerző: Pozsi »

Szia Kiscsiszi!

A kérdésedre csak azért tudom a választ, mert beleástam magam. Is-is. Van olyan amit komplett szettben árulnak (görgő, csapágyak, távtartó, tengely) Van amit küön-külön.
Üdv. Pozsi
kiscsiszi
Globál moderátor

Pozsi írta:Szia Kiscsiszi!

A kérdésedre csak azért tudom a választ, mert beleástam magam. Is-is. Van olyan amit komplett szettben árulnak (görgő, csapágyak, távtartó, tengely) Van amit küön-külön.
Köszi Pozsi!
Most ránéztem neten, típustól függően 800 forinttól vannak kerekek.
Ha viszont már beleástad magad, megkérdeném: a kerék belső átmérője standard?
Mert ugye mindenhol írja a külső átmérőt (60-78-84 stb. mm), illetve a keménységet (78A, 80A, 84A stb) - remélem legalábbis ez a szám a keménység....

No de, nem akarok sokat hozzászólni, hagynám Mikapunak megválaszolni a Te eredeti kérdésed. ;)
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Szervusztok.
Pozsi: nem emlékszem, hogy a keréknek mik a pontos paraméterei. Az anyag átlátszó, semmilyen nyomot nem hagy azon túl, hogy kicsit tömöríti a felületet és az azért némileg létszik, de ha zavaró, akkor egy nyommal odébb téve a lünettát az előző nyom a végén gyorsan lecsiszolható. Amikor masinám közelébe kerülök, majd megnézem pontosan milyen a kerék és megírom. Úgy vettem, hogy se túl puha, se túl kemény ne legyen, a gördülőfelületnek pedig ne legyen saját színe, ami a fára kenődhet.
Kiscsiszi: amit én vettem, annak 8 mm a csapágya belső átmérője és eleve beépített csapággyal adták. Ha jól emlékszem 1000 Ft volt darabja, vagy valamivel alatta és csak négyesével lehetett megvenni, tehát 1 megmaradt.

Nagyon hasznos segédeszköz.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
Robo

Hozzászólás Szerző: Robo »

Szia Kiscsiszi!

Igen, a csapágy 8-as belső átmérőjű, a többi nem érdekes de azért leirom. d=8, D=22, B=7 mm
M8-as csavar tökéletes a szereléshez, a nem végig menetest javaslom, úgy kisebb a játéka.
A keréknél ha jól emlékszem a kisebb szám jelenti a puhább anyagot. Én puhábbat vettem, bár még nincs kész a lünettám. Kisebb kerékátmérővel nagyobb a befogható tartomány.

Üdv, Robó
Üdv, Robó
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Íme a lünettám főorsó felőli oldala:
3117
A görgő tehát 80A típusú 84 mm külső átmérővel, átlátszó (áttetsző) anyagból.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
kiscsiszi
Globál moderátor

Sziasztok Mikapu, Robo, Pozsi!

Köszönöm a részletes információkat lünetta ügyben!
Kicsit utána néztem, és rájöttem, hogy megfelelő boltban lehet kereket és csapágyat is kapni, akár egyben, akár külön-külön.

Szép napot!
JANIKA

Hozzászólás Szerző: JANIKA »

Sziasztok.
Készítettem egy állítható magasságú lünettát. Még nincs teljesen kész, de már szerettem volna látni hogyan néz ki amit elterveztem. A kerekek saját gyártmányúak danamitból. Azért nem gőrkori kerekek mert az most nincs és negyenlőre nem is tervezek vásárolni. Az alapja 50×30 zártszelvény a furatok kiperselyezve, hogy ne rogyjon össze ha meghúzom a csavarokat. A menetes szár M 12. A vízszintes összekötők 20×20 négyszögacélból vannak, M 8-as menetekkel. A keréktartó 100×30×6 mm-es laposvas. Ezekkel tudom a kerekeket tetszés szerint állítgatni. Azt már látom, hogy kell még 1-1 lyukat fúrni a laposvas közepébe is a nagyobb állíthatóság miatt.
3174
És ahogy terveztem a kisgépemre is föl tudom szerelni gond nélkül.
3173
A négy kereket összetolva 24 mm-es átmérőt még meg tudok támasztani. A maximum ami a menetes szárak között elfér 26 cm.
Üdv. Janika
"Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta."
kovi

Hozzászólás Szerző: kovi »

Pozsi írta:Szia Kovi!

A motor adattábláját megnézted?
Szerintem a motor vásárlás előtt azért nézesd meg a motort egy hozzá értővel, mert ha szerencséd van, a motortekercs végei ki vannak vezetve a kapocslécre és akkor problémád megoldódik motor vásárlás nélkül.
A frekvencia váltó egy doboz úgy szereled fel és oda ahol elfér. Arra figyelj oda, hogy a frekiváltó megfelelő védettségű legyen, mert nekem sajnos olyant sikerült venni ami alul felül nyitott.
A bekötése minden gyártmánynak más, de az internetről le lehet általában tölteni a gépkönyvet. A gépkönyv azért is szükséges, hogy az alapvető beállításokat el tudd végezni. pl. az enyém a motor paramétereit megmérte és beállította magának.
Érdemes a frekiváltón kívül egy kezelő dobozt készíteni amin előre, hátra, állj, és egy potméter a fordulatszám szabályozásra. Melynek bekötését illetve beállítását szintén a gépkönyv segítségével tudod elvégezni.
Igen, a motor teljesítményéhez kell választani frekvenciaváltót.

Sziasztok!

Na, most már tényleg eldöntöttem a frekiváltó (vagy szabályozó) beszerzését. Mivel én műszaki analfabéta vagyok ezért fordulok most is hozzátok. Pozsi írását olvasva döbbentem rá, hogy a szabályzó potméter az nem része a frekiváltónak. Jól értem? Azt még külön kell megcsináltatnom valakivel? Milyen potméter kell hozzá? Elég csak egy potméter, mert a vezérlést úgy is a frekiváltó adja? Vagy hogy van ez?
Ezt fejtse már ki valaki hozzáértő ember! Csak azt kérem, hogy egyszerűen, érthetően.

Előre is köszönöm!

Kovi
Lezárt