Most készült!

Minden amit e nemes szakmáról tudni akarunk.
Lezárt
Varifer
Site Admin

Re: Most készült!

Hozzászólás Szerző: Varifer »

Sziasztok!

Tegnap este készült, egy papírtörlő tartó, páromnak.
Anyaga fekete dió, és házi dió.
Félolajjal kezelve.

29762975

Maradék anyagból egy kis tálka került ki.
Ez is dióból, Carnauba viasszal kezelt.
M: 60 mm
D:122 mm
Falvastagság kb. 1 és 2 között.
29772978
Tisztelettel: Varifer
apa

Hozzászólás Szerző: apa »

Sziasztok!
Ma lettem kész ezzel a vázával anyaga gőzölt bükk és kőris 2981
és az üveggel is ami dióból készült 2982
Carnauba viasszal kezelt.

üdv apa
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Készítettem sok sok forgácsot. Igaz, ez nem a fő-, hanem a melléktermék. Teljesen friss vadgesztenyéből tojásokat esztergáltam, mert a lányom valahol azt olvasta, hogy a tyúkok - állítólag - jobb szeretnek másik tojás mellé tojni, mint csak úgy az üres fészkükbe. Tehát oda kell tenni - a legjobb állítólag fehér porcelánból, de szerintem a vadgesztenye is megfelel - egy műtojást és nagyobb kedvvel tojnak valódi tojást mellé. Nos, a vadgesztenye tojások mellől a teljesen friss fáról hosszú, fehér forgácsok repültek. Talán ez lehetett az egyik leghosszabb. 5 mm széles, a hosszát nem mértem.
2991
Aztán csináltam Fakéztől kapott anyagból egy éger tálat is. Most tele a tál egy forgáccsal. D20,5 cm, H 7 cm.
2992
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
bencezug

Hozzászólás Szerző: bencezug »

Szia Mikapu3!

Ez igy van rendjén, készitsél sok sok forgácsot, mert a "főtermék" a lényeg.

A tyuk is szeret a tojások mellé ülni ,igy lesz több tojás.

Ha forgács lesz, lesz főtermék, ez örök igazság.
Bravó!

Üdv:bencezug
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

2993 Körte.
Ezen a gépen ennél nagyobbat nem nagyon lehet. D 17 cm, H 21 cm, fal 3 mm
A közelben valaki éppen kivágta a körtefáját, amiből kértem egy részt.
Kéreggel nem fordult volna el, anélkül már igen. A ferde fűrészelést az egyik végén kézi villanygyaluval szedtem le: így nem rázta az esztergát az excentrikus fa. Nemrég vettem + késtartót, mert ha használom a lünettát, egyik egyik felén, másik a túloldalán és nem kell ide-oda szerelni. + most a nagyolásnál is jól jött a két késtartó. Lünettában könnyű az ilyen nagy darabot is leszúrni.
Csurom víz a fa, februári kivágás jobb lett volna. Remélem nem fog repedni, illetve nem nagyon deformálódik majd. Lenolaj felületkezelés.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
kovi

Hozzászólás Szerző: kovi »

Sziasztok!

Még a tavasszal kaptam egy barátomtól egy kb. 50cm hosszú és 10-12cm átmérőjű tuja darabot.
Igen sokáig pakolgattam a garázsban, mert nem tudtam mit készíthetnék belőle. A múlt héten jött az ötlet, hogy asztalidísz alapjául talán jól mutatna.

A "feltétet" lehet cserélni az évszaknak, hangulatnak, ünnepnek és kreativitásnak megfelelően.

3025 3026 3027

Üdv

Kovi
vidor

Hozzászólás Szerző: vidor »

Szervusz Kovi !
A variálható asztali dísz kitűnő ötlet és nagyon szépen sikerült
a kivitelezés is . Nagyon tetszik ! Üdv. vidor
bencezug

Hozzászólás Szerző: bencezug »

sziasztok!

Most készitettem, ezt az Indonéziából származó fából, melyet idehaza zsaluzásra használtak.
Hála a véletlennek az utóéletét sikerült jobbra forditani.

30713070

Felülete olajozva van.
Üdv: bencezug
fakéz

Hozzászólás Szerző: fakéz »

Már régóta agyaltam ezen: hogyan lehetne egy hasábból érdekes formát kihozni? Íme az első próbálkozás:307430733072
A kiindulás 4 db 400x170x50 mm-es feketediófa hasáb, két MDF korong közé egymásra merőleges síkban rögzítve. Csúcs között a hengerfelületet kialakítottam, majd 180 fokkal átfordítva a "szilvamag" forma kialakult. (A tiszafa-betétesnél ugyanezt eljátszottam egy kisebb átmérőjű befogással úgy, hogy a hosszúság feléig esztergáltam le a kisebb szilvamagra.) Ezután csúcs között a hossztengelyben megtámasztva leesztergáltam a csúcsok meghagyásával a homorú ívet,középen a hengeres átmérőig. (Eddig ez nem volt veszélyes). Ezután az alsó végen kialakítottam egy csapot, aminél tokmányban befogva szabaddá vált a felső vége. Na ez már macerás művelet lett! Horoggal kialakítottam a "szirmokat"-itt nagyon kellett ügyelni arra, hogy ki ne szakadjon a kifutó éleken. Ez volt a nehéz ebben. Hogy biztosra menjek, elővágtam snitzerrel a várható íven. Így nem is szakadt ki... A kehely már rutinfeladat volt. A további ötletlavináról majd újra beszámolok
brutus

Hozzászólás Szerző: brutus »

Szia Jenő!
Génmanipuláció az esztergapadon? No! Majd jönnek a zöldek!
Gratula!
Üdv: brutus
Aki öt szóval mondja el, amit hárommal is el lehetne mondani, az egyéb gazságokra is képes.
Lezárt