Most készült!
- Varifer
- Site Admin
Re: Most készült!
Sziasztok!
Tegnap este készült, egy papírtörlő tartó, páromnak.
Anyaga fekete dió, és házi dió.
Félolajjal kezelve.
Maradék anyagból egy kis tálka került ki.
Ez is dióból, Carnauba viasszal kezelt.
M: 60 mm
D:122 mm
Falvastagság kb. 1 és 2 között.
Tegnap este készült, egy papírtörlő tartó, páromnak.
Anyaga fekete dió, és házi dió.
Félolajjal kezelve.
Maradék anyagból egy kis tálka került ki.
Ez is dióból, Carnauba viasszal kezelt.
M: 60 mm
D:122 mm
Falvastagság kb. 1 és 2 között.
Tisztelettel: Varifer
- apa
- Mikapu3
Készítettem sok sok forgácsot. Igaz, ez nem a fő-, hanem a melléktermék. Teljesen friss vadgesztenyéből tojásokat esztergáltam, mert a lányom valahol azt olvasta, hogy a tyúkok - állítólag - jobb szeretnek másik tojás mellé tojni, mint csak úgy az üres fészkükbe. Tehát oda kell tenni - a legjobb állítólag fehér porcelánból, de szerintem a vadgesztenye is megfelel - egy műtojást és nagyobb kedvvel tojnak valódi tojást mellé. Nos, a vadgesztenye tojások mellől a teljesen friss fáról hosszú, fehér forgácsok repültek. Talán ez lehetett az egyik leghosszabb. 5 mm széles, a hosszát nem mértem.
Aztán csináltam Fakéztől kapott anyagból egy éger tálat is. Most tele a tál egy forgáccsal. D20,5 cm, H 7 cm.
Aztán csináltam Fakéztől kapott anyagból egy éger tálat is. Most tele a tál egy forgáccsal. D20,5 cm, H 7 cm.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
- bencezug
Szia Mikapu3!
Ez igy van rendjén, készitsél sok sok forgácsot, mert a "főtermék" a lényeg.
A tyuk is szeret a tojások mellé ülni ,igy lesz több tojás.
Ha forgács lesz, lesz főtermék, ez örök igazság.
Bravó!
Üdv:bencezug
Ez igy van rendjén, készitsél sok sok forgácsot, mert a "főtermék" a lényeg.
A tyuk is szeret a tojások mellé ülni ,igy lesz több tojás.
Ha forgács lesz, lesz főtermék, ez örök igazság.
Bravó!
Üdv:bencezug
- Mikapu3
Körte.
Ezen a gépen ennél nagyobbat nem nagyon lehet. D 17 cm, H 21 cm, fal 3 mm
A közelben valaki éppen kivágta a körtefáját, amiből kértem egy részt.
Kéreggel nem fordult volna el, anélkül már igen. A ferde fűrészelést az egyik végén kézi villanygyaluval szedtem le: így nem rázta az esztergát az excentrikus fa. Nemrég vettem + késtartót, mert ha használom a lünettát, egyik egyik felén, másik a túloldalán és nem kell ide-oda szerelni. + most a nagyolásnál is jól jött a két késtartó. Lünettában könnyű az ilyen nagy darabot is leszúrni.
Csurom víz a fa, februári kivágás jobb lett volna. Remélem nem fog repedni, illetve nem nagyon deformálódik majd. Lenolaj felületkezelés.
Ezen a gépen ennél nagyobbat nem nagyon lehet. D 17 cm, H 21 cm, fal 3 mm
A közelben valaki éppen kivágta a körtefáját, amiből kértem egy részt.
Kéreggel nem fordult volna el, anélkül már igen. A ferde fűrészelést az egyik végén kézi villanygyaluval szedtem le: így nem rázta az esztergát az excentrikus fa. Nemrég vettem + késtartót, mert ha használom a lünettát, egyik egyik felén, másik a túloldalán és nem kell ide-oda szerelni. + most a nagyolásnál is jól jött a két késtartó. Lünettában könnyű az ilyen nagy darabot is leszúrni.
Csurom víz a fa, februári kivágás jobb lett volna. Remélem nem fog repedni, illetve nem nagyon deformálódik majd. Lenolaj felületkezelés.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
- kovi
Sziasztok!
Még a tavasszal kaptam egy barátomtól egy kb. 50cm hosszú és 10-12cm átmérőjű tuja darabot.
Igen sokáig pakolgattam a garázsban, mert nem tudtam mit készíthetnék belőle. A múlt héten jött az ötlet, hogy asztalidísz alapjául talán jól mutatna.
A "feltétet" lehet cserélni az évszaknak, hangulatnak, ünnepnek és kreativitásnak megfelelően.
Üdv
Kovi
Még a tavasszal kaptam egy barátomtól egy kb. 50cm hosszú és 10-12cm átmérőjű tuja darabot.
Igen sokáig pakolgattam a garázsban, mert nem tudtam mit készíthetnék belőle. A múlt héten jött az ötlet, hogy asztalidísz alapjául talán jól mutatna.
A "feltétet" lehet cserélni az évszaknak, hangulatnak, ünnepnek és kreativitásnak megfelelően.
Üdv
Kovi
- vidor
Szervusz Kovi !
A variálható asztali dísz kitűnő ötlet és nagyon szépen sikerült
a kivitelezés is . Nagyon tetszik ! Üdv. vidor
A variálható asztali dísz kitűnő ötlet és nagyon szépen sikerült
a kivitelezés is . Nagyon tetszik ! Üdv. vidor
- bencezug
- fakéz
Már régóta agyaltam ezen: hogyan lehetne egy hasábból érdekes formát kihozni? Íme az első próbálkozás:
A kiindulás 4 db 400x170x50 mm-es feketediófa hasáb, két MDF korong közé egymásra merőleges síkban rögzítve. Csúcs között a hengerfelületet kialakítottam, majd 180 fokkal átfordítva a "szilvamag" forma kialakult. (A tiszafa-betétesnél ugyanezt eljátszottam egy kisebb átmérőjű befogással úgy, hogy a hosszúság feléig esztergáltam le a kisebb szilvamagra.) Ezután csúcs között a hossztengelyben megtámasztva leesztergáltam a csúcsok meghagyásával a homorú ívet,középen a hengeres átmérőig. (Eddig ez nem volt veszélyes). Ezután az alsó végen kialakítottam egy csapot, aminél tokmányban befogva szabaddá vált a felső vége. Na ez már macerás művelet lett! Horoggal kialakítottam a "szirmokat"-itt nagyon kellett ügyelni arra, hogy ki ne szakadjon a kifutó éleken. Ez volt a nehéz ebben. Hogy biztosra menjek, elővágtam snitzerrel a várható íven. Így nem is szakadt ki... A kehely már rutinfeladat volt. A további ötletlavináról majd újra beszámolok
A kiindulás 4 db 400x170x50 mm-es feketediófa hasáb, két MDF korong közé egymásra merőleges síkban rögzítve. Csúcs között a hengerfelületet kialakítottam, majd 180 fokkal átfordítva a "szilvamag" forma kialakult. (A tiszafa-betétesnél ugyanezt eljátszottam egy kisebb átmérőjű befogással úgy, hogy a hosszúság feléig esztergáltam le a kisebb szilvamagra.) Ezután csúcs között a hossztengelyben megtámasztva leesztergáltam a csúcsok meghagyásával a homorú ívet,középen a hengeres átmérőig. (Eddig ez nem volt veszélyes). Ezután az alsó végen kialakítottam egy csapot, aminél tokmányban befogva szabaddá vált a felső vége. Na ez már macerás művelet lett! Horoggal kialakítottam a "szirmokat"-itt nagyon kellett ügyelni arra, hogy ki ne szakadjon a kifutó éleken. Ez volt a nehéz ebben. Hogy biztosra menjek, elővágtam snitzerrel a várható íven. Így nem is szakadt ki... A kehely már rutinfeladat volt. A további ötletlavináról majd újra beszámolok
- brutus
Szia Jenő!
Génmanipuláció az esztergapadon? No! Majd jönnek a zöldek!
Gratula!
Üdv: brutus
Génmanipuláció az esztergapadon? No! Majd jönnek a zöldek!
Gratula!
Üdv: brutus
Aki öt szóval mondja el, amit hárommal is el lehetne mondani, az egyéb gazságokra is képes.