Most készült!

Minden amit e nemes szakmáról tudni akarunk.
Lezárt
sjozsi

Re: Most készült!

Hozzászólás Szerző: sjozsi »

Sziasztok!
Szóval a gyertyatartók csúcsok között készültek. Először lenagyoltam hengerre, majd mindkét végén - egymással párhuzamosan berajzoltam az átmérőt. A középponttól mindkét irányban lemértem kb. a sugár 2/5-ödét, ezeket a pontokat megjelöltem. Ezután a megjelölt pontokon befogtam a csúcsok közé úgy, hogy a henger párhuzamosan (nem keresztbe!) álljon. Megfelelő fordulaton (nem kell föld körüli pályára állítani!) jó éles késsel lehet kialakítani a gyertyatartó alap görbületét (a szárának az alakját). Mindkét oldalon hagytam a későbbi befogáshoz egy darabot. Ha elkészült, a másik befogási ponton befogva leszedtem a szár másik oldalát. Ezután tokmányba fogtam, és kialakítottam a fej és a láb részét. Lehetett volna vékonyabbra is leszedni a szárát, de ekkor még a gyertya helyét ki akartam üregelni. A végén csak kifúrtam, féltem, hogy egy másik (affene) kategóriába fog kerülni.
Üdv: Sjózsi.
kiscsiszi
Globál moderátor

Hozzászólás Szerző: kiscsiszi »

Szia Sjózsi!

Köszönöm az információkat, nagyon hasznosak! A hétvégén, lehet, hogy megpróbálkozom vele. Bár kicsit félek, mert nálam az alap fordulat 800... ;)

Üdv:
Gábor
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -
fakéz

Hozzászólás Szerző: fakéz »

A napokban feltett video engem is "felizgatott". Íme az első próbálkozások:31203122
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Fakéz: Ezek nagyszerűek. A 3ágút hogyan üregelted, hogy nem szakadt ki sehol a széle és nem törött le egyik ága sem?
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
fakéz

Mikapu: a kisebbik horoggal óvatosan üregeltem ki. A probléma az volt, hogy a kifutó élen akart volna kiszakadni, de erre már a múltkori kétágúnál (feketedió-tiszafa kombináció) rájöttem, hogy a kiszakadást úgy lehet megelőzni, hogy a várható áthatási vonal előtt snitzerrel elővágok és így már nem tud kiszakadni a felső réteg.
Ismét beigazolódott: ha elkezdünk pontosan dolgozni, akkor minden részletnek azonos tűrésűnek kell lennie, mert a hiba azonnal látszik. Majd élőben megmutatom, mire gondoltam.3123
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Ma erdőre mentem. Találtam egy erdészt, aki kiszedette nekem a tumoros darabokat a tűzifából. Meg egy tumoros akác közelebbről. 2-3 órányi láncfűrészes küzdelemmel kiszedtem a tumorokat, s be a saroglyába.
3127 3128 3129
Nagy-sokára hazaértem, s nem tudtam kivárni, még az este az egyik darabnak nekiestem, ez lett belőle. D 130, H 130 mm _ Nézet 1, 2, 3.
3130 3131 3132
Akác az egész kupac, meg az összes kinyert tumor.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
kovi

Hozzászólás Szerző: kovi »

Szia MIkapu!

Első gondolatom az volt, hogy "megesz a penész" a sok tumor láttán. Illetve annak hiánya miatt.
A második viszont az, lehet, hogy az emberre is káros lehet az a betegség ami ezeket az elváltozásokat okozza a fák törzsénél?

Üdv

Kovi
sjozsi

Hozzászólás Szerző: sjozsi »

Sziasztok!

Végre elkészültem az égetőmmel, úgyhogy gyorsan ki is próbáltam.
Készült egy eltolt tengelyes gyertyatartó, ebből lett egy (király)kobra.
31333134
Már régebben készült, csak a mintájára várt a kis dobozka.
31353139313831373136
Üdv: Sjózsi.
kovi

Hozzászólás Szerző: kovi »

Szia Sjozsi!

Nagy örömmel látom, hogy hétről hétre meglepsz minket valami ötletes újdonsággal.
És ez nekem nagyon tetszik! De most nem akarlak illedelmes dícséretekkel traktálni, mert annak nincs értelme.

Amiért most írok neked, annak az az oka, hogy véleményem szerint túl sokat tettél bele a munkáidba. Az eltolt tengelyes gyertyatartó önmagában, különleges formájával is felkelti az emberek érdeklődését. Nincs szükség semmilyen más mintázásra.

Az égetéssel bánj óvatosan, az önmagában is érdekes formáról elvonja a figyelmet, a hibákat pedig nem elrejti, hanem inkább kiemeli.

A kevesebb sokszor több!!!! Tartsd ezt szem előtt és akkor szép sikerek várnak még rád!!

Baráti üdvözlettel

Kovi
fakéz

Újabb próbálkozás tiszafából: 3141
Lezárt