Üdv!
Nem vagyok képzett ornitológus, viszont miután készítettem egy párat, és kaptam elsőkézből infot, megosztom, aztán mindenki azt csinál vele, amit akar.
Ha működőképes a cél, és nem porfogó vagy dísz, mindenképpen az alsó tálcát olyan illesztéssel érdemes készíteni, hogy az eső vagy porhó, olvadást követően ki tudjon folyni. Ha ott marad, a mag kicsírázhat, a magon lévő penészgombák elszaporodhatnak, bepenészedhet, ez a madarakra káros. Én leginkább fogpiszkálós kiékeléssel oldom meg, így kellően van hely erre, a fogvájók eltávolítása után egyszerűen tisztítható az etető.
A perem, vagy a kiülő olyan megoldású legyen, hogy esőben se csurogjon a víz a táplálkozó madárkára. A peremet szélesebbre kell készíteni, hogy kényelmesen tudjon a madár megkapaszkodni, de kiülő esetén is legalább 6-os vagy vastagabb darabot érdemes használni. Én leginkább a kiülős megoldást választom, mert így messzebb kerül a középrésztől, kényelmesebb az állat számára is.
A leglényegesebb pont az a távolság, ami lehetővé teszi a madárka berepülését. Minél kisebbre vesszük, annál inkább kedvezünk a kistestű madaraknak, pl. cinke, ellentétben pl. a verebekkel. Bár az utóbbi időben a dolog úgy áll, hogy a nagyobb testűeket is érdemes beengedni, pusztán azért, mert azokat a magvakat, amelyeket a kisebbek nem tudnak a csőrükkel feltörni, a verebek képesek, és így ha a maradékon is, de hozzájutnak az értékes olajos magvakhoz is, mint pl. napraforgó mag. Ez leginkább szakemberre válogatja.
Mivel én leginkább ehhez hasonlókat
madáretető cserépalátétekből 1.JPG
készítek, persze csak esztergálva, ennél a típusnál a két perem közötti távolságot 8-10 cm közöttire veszem, ez gyakorlati tapasztalatok alapján teljesen megfelelő, főleg a kisebb testű madaraknak.
Röviden ennyi. A többit már az ízlés, és persze majd a madarak döntik el.
Végére még egy adalék: aki ilyet kirak a kertjében és feltölti, annak ne kerülje el a figyelmét, hogy fogyás esetén időben utána pótoljon. Lesznek(hetnek) madarak, amelyek kifejezetten oda fognak szokni, és ha nem kapnak megfelelő mennyiségű táplálékot, mire új forrást keresnek, elpusztulhatnak.