Deszkatál.....ahogy én készítem

Minden amit e nemes szakmáról tudni akarunk.
Lezárt
Avatar
JANIKA
Hozzászólások: 58
Csatlakozott: 2012.01.12. 16:59

Deszkatál.....ahogy én készítem

Hozzászólás Szerző: JANIKA »

Sziasztok.
Biztosan sok embernek nem mutatok újat, de aki még nem próbálta hátha kedvet kap hozzá. Szerintem ez a tál könnyen elkészíthető és mutatós darab. Ezeket általában ajándékba szoktam készíteni. Eddig még mindenkinek tetszett és örült neki. Nem kell hozzá más csak egy megfelelő szélességű deszka, de készítettem már boltban kapható vágódeszkából is. Az alapot kerekre vágom. Az esztergára úgy fogom fel, hogy a síktárcsán lévő fa síkját egyenesre esztergálom és egyszerűen csúccsal nekinyomom. A síkba esztergálást óvatosan kell csinálni nehogy az anyag elforduljon és kimozduljon a központból. Ekkor készítem el a befogó mélyedést is a tokmánynak megfelelő méretre. A lapot egy egyenes deszkára fogott csiszolópapírral húzom tökéletesen egyenesre.
4404
Megfordítva már a tokmányba fogom, amit csak a tál elkészülte után fogok ki. Szintén síkba esztergálás, csiszolás. Ezt a műveletet csak akkor kell megcsinálni ha a deszka nem egyenes. Az mostani esetben egy régi asztallapot használtam, ami kicsit meg volt kajszulva.
4405
A kiszúrási szöget egy ugyan olyan vastagságú hulladék lécen szerkesztettem ki, és ehhez állítottam be a szögmérőt.
4406
A vastagság 20mm lett és 20mm széles karikákat szúrtam ki. Ehhez a 3mm-es kést is beleszámolva 38 fokos szögbe kellett állítani a vezetőt.
4407
A kiszúró késemet egy elhasznált gyalukésből készítettem ami 15mm magas és 3mm széles. Az oldalát ívesen köszörültem meg, hogy ne érjen hozzá az anyaghoz és ne szoruljon be.
4408
A kés nyele elég hosszúnak kell legyen ahhoz, hogy stabilan lehessen tartani, mert hajlamos beleharapni az anyagba. A kést a vezetőnek szorítva lassú fordulaton kiszúrom a karikákat. Mivel a leválasztott karikákat nem tudom levenni a tokmány levétele nélkül, ezért csak a főorsóra akasztom, hogy ne legyen útba. Amikor minddel kész vagyok csak akkor veszem le a gépről és összeragasztom. Az a tapasztalatom, hogy ha elforgatom a szálakat mutatósabb a tál és ha van egy kis elcsúszás nem látszódik annyira mintha szálirányba ragasztanám.
4409
Ha jól állítottam be a szöget akkor szinte kész tálat kapok a ragasztás után. Így könnyebb a készre esztergálás.
4410 4411
Készre csiszolás után nedves szivaccsal áttöröltem, hogy a víz felhúzza a szálakat. Száradás után ismét átcsiszoltam 500-as csiszoló papirral mindkét irányba forgatva. Ezt azért tettem mert pácolni akartam vizes páccal. Kicsit féltem tőle mert nem tudtam hogyan fog viselkedni a már majdnem kész tál. Ha nagyon elkajszul akkor nem tudom majd rendesen befejezni.
4412
Szerencsére a fa "jól viselkedett" ezért minden úgy sikerült ahogy elképzeltem. A pác száradását hőlégfúvóval segítettem óvatosan. Száradás után ismét megcsiszoltam 500-600-as papírral kicsit erősebben, hogy az erezet jobban kijöjjön, majd leviaszoltam.
4413 4414
A karácsonyi készülődés és az ünnep alatt 3 db ilyen tálat készítettem, amiből kettőt el is ajándékoztam. Erre viszont a feleségem rátette a kezét és azt mondta, hogy mostmár ideje lenne ha neki is maradna egy.
Üdv. Janika
"Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta."
Avatar
JANIKA
Hozzászólások: 58
Csatlakozott: 2012.01.12. 16:59

Re: Deszkatál.....ahogy én készítem

Hozzászólás Szerző: JANIKA »

Sziasztok.
Köszönöm nektek (akik megnyomták azt a bizonyos gombot) és jeleztétek számomra, hogy nem volt fölösleges elkészíteni ezt a kis leírást.

Ezúton szeretnék mindenkinek jobb újévet kívánni az előzőnél koc: .
Üdv. Janika
"Bármely egyszerű probléma megoldhatatlanná fejleszthető, ha eleget töprengünk rajta."
Avatar
kiscsiszi
Globál moderátor
Hozzászólások: 351
Csatlakozott: 2013.01.24. 14:35

Re: Deszkatál.....ahogy én készítem

Hozzászólás Szerző: kiscsiszi »

Szia Janika!

Bevallom, elolvastam párszor, mire megértettem, de megértettem :)
Ha a másik irányban szúrsz be, akkor nem kell a karikát a főorsóra akasztanod, igaz, az utolsó, tokmányban maradó résznél megint el kell készítened a bemarást a tokmánybefogáshoz, illetve a másik oldalt síkba esztergálni.
(Azért agyalok ezen, mert nekem pl nem lenne helyem a főorsóra akasztani a leválasztott karikákat)

Mindenesetre nagyon köszönjük a leírást, és boldog újévet Neked is!
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -
Lezárt

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég