Sziasztok!
Szeretnék én is pár sort írni a gépemről.
A váz elkészítése után gyors megoldásnak tűnt a kisesztergáról áttenni az alkatrészeket.
Mint utólag kiderült a motor gyenge a csúcs alacsony és a csapágyház sem stabil.
Terveztem egy új főorsót amit részben gyári gépről másoltam.
Az anyagok beszerzése után nekiláttam az esztergálásnak. Sokat dolgoztam vele de megérte.
A főorsó végig üreges (25mm) két végében 30-as furat a cserélhető szerszámok befogására.
Így bármit be lehet fogni a megfelelő betét segítségével.
Az ágy 80×12-es laposvas amit m6-os imbuszcsavarral szereltem föl.
Sok videót megnéztem és nagyon tetszettek azok a késtartók amiket egy mozdulattal lehet állítani.
Addig agyaltam, míg meg nem csináltam.
Megpróbálom leírni a késtámaszomat. Az alapja 60x60-as zártszelvény 5-ös kazánlemezzel befenekelve.
Hátul 10-es furat elöl olyan persely, amiben a 14-es hatszög elfordul.
A tengely 14-es hatszög két vége 10-re esztergálva. A zárszelvény alján kb. 16mm-es a kivágás.
Az excenter legnagyobb átmérője 45mm, 5mm-es vállal.
Középen egy 5mm széles forgó gyűrű, amit egy alátéttel rögzítettem rákalapálva úgy,
hogy a középső gyűrű lazán mozogjon és ráhegesztettem egy 12-es csavart.
Ebbe a szerkezetbe került az excenteres furat, amibe egy 16-os imbuszcsavar feje van behegesztve.
A csavar fejét kifúrtam és a hatszöget tovább reszeltem.
A rögzítő kar fejrésze is ebből van annyi különbséggel hogy csak átfúrtam 10-essel.
Mögötte rugó és rögzítő anya. Ez azért jó, mert a kar hátrahúzásával tudom állítani a pozícióját.
Tapasztalataim szerint stabil. Munka közben még sosem mozdult el.
Egy talpszélesítés még ráférne, mert hosszú késtámasszal dolgozva a végén kicsit beremeg.
A szélesítés az oldalra billenést akadályozná meg. Hát ennyi az egész.
Nem túl bonyolult. (csak addig volt az amíg nem láttam a gyári gépet). Ha kérdésetek van szívesen válaszolok.
A méreteket csak fejből írtam ezért nem biztos, hogy minden stimmel.(megint elfelejtettem mérni)
Egy kép az excenterről. Nem sikerült túl jól, de ez a legjobb.
Így sikerült.
A szegnyerget kb15 éve csináltam az óta mindig az aktuális gépemen van.
Most csak a talprészét alakítottam át.
Sokat gondolkoztam azon, hogy szükség esetén hogy tudom gyorsan megállítani a gépet.
A lomjaim között turkálva beugrott. Találtam egy kiszuperált centrifuga motort, amin rajta volt a fék.
Ezt szereltem föl a villanymotor szíjtárcsájára. Készítettem hozzá lábpedált.
Biztos sokan tapasztaltátok, hogy amikor valamit le kell szúrni az embernek szüksége, van mind a két kezére.
De akkor hogyan állítom meg a gépet? Ezért szereltem a lábpedálra még egy végállás kapcsolót is.
Így a pedál lenyomásakor előbb a motor áll le és utána fékez.
Három helyen tudom kapcsolni a gépet. A kapcsolódobozon: főkapcsoló, vészleállító, irányváltó, be-ki gomb.
A lábpedállal csak ki és egy leselejtezett irodai telefontartóra szerelt mobil be-ki gomb.
Jelenleg így néz ki a gépem. Szilveszter napján nem bírtam nyugodni és lefestettem a főorsót meg a szegnyerget.
Terveim között szerepel még egy másoló és egy spirálmaró elkészítése is.
Ehhez még sokat kell gondolkozni és tervezni (na meg hát az anyagiak). Most ennyi. Ha valami elkészül majd fölteszem.
- Site Admin
Janika gépe
Janika gépe
Tisztelettel: Varifer