Te hogyan csinálnád?

Minden amit e nemes szakmáról tudni akarunk.
Lezárt
fakéz

Re: Te hogyan csinálnád?

Hozzászólás Szerző: fakéz »

Sziasztok!
Én nem vitázni akarok, csak a tapasztalataimat megosztani élezés és fordulatszám-ügyben.
A késélezés nem lehet vitatéma! Azt szoktam mondani, hogy életlen vésővel csak a profik tudnak...
Az "élesség" még nem minden. Fontos az élszög és a metszőszög helyes megválasztása is.Ezek a fordulatszámmal is összefüggésben vannak, meg a megmunkálandó anyagoknál is más-más optimális
paramétereket lehetne hosszas vizsgálatok után megállapítani.
A fogásmélység és az előtolási sebesség is nagyban befolyásolja a felületi minőséget. Ráadásul a változó szálirány, a fa nedvességtartalma és az állandóan változó szerkezeti egyenetlenség miatt szinte lehetetlen minden összetevőt figyelembevevő optimális megoldást javasolni.Erre a megoldás a kezedben van!
Éppen az a szép a kézi megmunkálásban, hogy az ember érzéssel dolgozik.
Többször kérdezték tőlem, milyen fordulatszámon dolgozom? Halvány gőzöm sem volt, mert azt érzi az ember, mikor milyen legyen a fordulatszám.
Ráadásul, ha egy mélyen tagozott profilt, vagy egy tálat esztergályozunk,a forgácsolási sebesség az átmérő függvényében mindig változik. Mondjuk, egy tál méretei: D=300 mm, n=1000/perc, akkor a kerületi sebesség (forgácsolási sebesség)a tál élén 15,7m/sec, a tál központjában 0, kifelé haladva egyenes arányban növekszik a kerületi sebesség. Ki foglalkozott eddig ezzel? Ezt kompenzálja a megszerzett tapasztalat alapján az ember fa-keze...-és ez benne a szép! üdv:fakéz

ui.:korábban csak 3 fokozatos ékszíjtárcsával dolgoztam, de Gurfa rábeszélt a frekiváltóra. Örökre hálás vagyok Neki. Sokkal kényelmesebb és BIZTONSÁGOSABB a kiegyensúlyozatlan anyagoknál.
Ajánlom mindenkinek, hogy erre ne sajnálja a pénzt!
tomcsifajatek

Hozzászólás Szerző: tomcsifajatek »

sziasztok

"Éppen az a szép a kézi megmunkálásban, hogy az ember érzéssel dolgozik "

Ezt nagyon szépen megfogalmaztad Fakéz mester. A hozzászólásod többi részével is egyetértek.

B.T
kovi

Hozzászólás Szerző: kovi »

Sziasztok!

Sokat atpasztalt pörgető kollégák tanácsát ( vagy az újak ötleteit) szertném kérni.
Egy pálinkás készlet készítését vállaltam el tölgyfából. A tálca és a poharak már készen vannak, most kell becsomagolnom az üveget. Ezzel kapcsolatban kérem, hogy osszátok meg velem a tapasztalataitokat!

Azt tudnotok kell, hogy én nem szegmentálva készítem a csomagolást, hanem deszkából készítek gyűrűket és ezeket ragasztom majd ösze. Itt merült fel bennem pl. az a kérdés, hogy mekkora legyen a gyűrű belső átmérője az üveg átmérőhöz képest? vagy is hadjak-e közte egy kis biztonsági légrést ( amit kitöltök pld. szivaccsal, filccel stb), ha egy kicsit vetemedik a fa ne hogy összeroppantsa az üveget?

valamint, az egész munkafolyamattal kapcsolatban várom a tapasztalatokat, ötleteket!

Üdv

Kovi
Jancsibá

Hozzászólás Szerző: Jancsibá »

Szervusz Kovi!
Én már csináltam egynéhány üvegburkolást. A nekem bevált gyakorlat:Elkészítem az üveg pontos mását,lehető legszárazabb fából.Négy tömböt készítek,nyak,kiszélesedőrész,test és fenék.
Belső üregelést úgy készítem el,hogy a fatestre fólia rátűzése utánn illeszkedjen.A fólia tökéletessen fedje a fetestet,nehogy ráragadjon összeragasztásnál.A fatesten esztergálom készre,majd az elkészített feneket utólag keményszivacs támasztékkal beragasztom.
Remélem tudtam segíteni!
Mások segítése,erkölcsi nagyságod növeli!
Üdv.:Jancsibá
kovi

Hozzászólás Szerző: kovi »

Szia Jancsibá!

Köszönöm a segítséget!

Kovi
Pozsi
Adminisztrátor

Hozzászólás Szerző: Pozsi »

Sziasztok!

Itt van az Ősz. Lassan itt a Tél. :cry: Az elmúlt évben készítettem madáretetőt amit tollas barátaim örömmel fogadtak. Egy dolgot észrevettem, hogy a felső tető eldeformálódott, nem csodálkozom rajta, mert nem fordítottam különösebb gondot a felület kezelésre, állag megóvásra. Mit javasoltok mivel kezeljem a fát?
Üdv. Pozsi
Robo

Hozzászólás Szerző: Robo »

Szia Pozsi!

Örömmel hallom, hogy van jó pár madárbarát köztünk, Mikapunál láttam még jópofa etetőket. Nekem az első etető jó 8 évig bírta, bár csak a téli időszakban volt kinnt, de különösebb kezelés nélkül, fenyőből készült. Az utóbbi években, már a tető elég rossz állapotban volt, megfeketedett, ezért boróka ágakkal védtem, díszítettem, ami nagyon jól nézett ki, lásd a baloldali képet. A madarak is szerették. (A sok kusza drótot azért raktam rá, mert a szemtelen rigók minduntalan bele ültek, és nem hagytak mást az etetőhöz jutni. :( )

3840 2914

Tavaly jutottam el odáig, hogy új etető kell, és elkészült a pagoda, SK zsindelytetővel. A fenyőzsindely alapjául 12-es OSB-lemez szolgált, amit kátránypapírral fedtem. Erre szegeztem a zsindelylapokat, amit fapáccal színeztem. Egyéb kezelést nem kapott az etető, meglátjuk meddig bírja. Középen egy kiüregelt fenyő tuskó van, ezt lehet felülről feltölteni eleséggel, ha leveszem a toboz formájú záró dugót. Alul rést hagytam, onnan eszegetik ki a madárkák a magokat.
Szép dísze lett a kertnek a téli hónapokban.

Kérdésedre válaszolva Pozsi, szerintem olajjal kezeld, vagy pedig elegendően vastag fából csináld, és úgy jó pár évig bírja. A pagoda már egy telet megélt, és még nem látszik meg rajta az idő vas foga. Felénk pedig gyakran esik az eső.

Üdv, Robo
Üdv, Robó
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Olajat tapasztalatom szerint a nap-szél-fagy-hó-eső lassan kieszi a fából. A véletlen hozta, hogy a fürdőszobai munkákhoz használt átlátszó szilikon tömítő/ragasztó anyaggal lekentem - mikor éppen jó száraz volt - a tetejét és az egészen jól bevált.
Persze lehetne próbálkozni a bádogozással is: mint a fémnyomók, a vékony ónlemezt elképzelhető, hogy rá lehetne nyomni a a forgástest tetőre, sőt ha nagyon akarod, utána a peremére körbe egy ón-szalagból még vízorrot is forraszthatsz rá. Ez utána tuti időjárásálló lesz.
Persze azt is lehet, hogy 2-3 évente új tetőt esztergálsz.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
stubó

Hozzászólás Szerző: stubó »

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni,hogy milyen fát válasszak?
A család kérésére szeretnék esztergálni,kürtöskalács készítéséhez fát.
Nem tudom hogy milyen fát válasszak,ami nem reped szét a sütés közben.
Minden segítséget előre is köszönök.
Üdvözlettel.
stubó
Pjanos

Hozzászólás Szerző: Pjanos »

Azt nem tudom, hogy melyik fa a legalkalmasabb, de kettőt készittem -pontosabban átalakitottam- vastag nyujtófából és bevált.
üdv
Lezárt