No emberek, beütött a ménklű! Szombaton marha nagy villámlások közepette megállt a gépem.

A villámok a szénkeféktől jöttek. Ha jól mondom, akkor a gépen egy 230v-os egyenáramú motor van.
Egy jelenség volt az eset előtt, a szabályzó poti nem működött, a motor felpörgött. Megállítottam a gépet, okosan ránéztem, majd indítottam, ekkor jött a ménkű.
Megálltam, áramtalanítottam és kivettem a szénkeféket. Az egyik kb 50%-os volt, a másik viszont szinte teljesen elkopott. Ma szereztem szénkeféket, biztit (mert az is elszállt) és összeszereltem a szerkentyűt. Előtte persze rendbe raktam a kommutátort. Indítottam, újra villám, majd mélységes csend. Azóta is.
Elvittem az elektronikát egy műszerész barátomhoz, aki már küldte is a veszteség listát. Elszállt a FEt, egy dióda, egy ellenállás és egy tranzisztor. Van a panelen egy IC is, aminek viszont lecsiszolták a típusát. Gyárilag. Köszi

Ha van valakinek ilyen gépe, kérem nézze már meg, hogy neki meg van e az IC típusa. Ha kell mellékelek képet.
Illetve van e valami ötletetek arra nézve, hogy mi okozhatta a hibát? Arra gondolok, hogy az elkopott szénkefe miatt történhetett e valami?
Illetve mivel ez DC motor, hogyan tudom külön kipróbálni, hogy jól működik a motor, vagy sem? Nem szeretnék úgy járni, hogy megjavíttatom a panelt, és a hibás motor újra tönkre teszi.
Előre is köszönettel
Kovi
UI: Ha van valakinek kapcsolási rajz szabályzó áramkörről, az is érdekel.