Nekem ez adta ki akkor.
Most készült!
- Varifer
- Site Admin
Re: Most készült!
Farongáló: Valamikor a régi szép időkben volt szerencsém dolgozni ezzel a fával, igen a száradás során sok apró repedés keletkezik rajta és mivel csavarodó a száliránya, nehéz egy darabban megtartani.
Nekem ez adta ki akkor.

Nekem ez adta ki akkor.
Tisztelettel: Varifer
- kovi
Sziasztok!
Szia Géza! Igazán kár a repedésekért, mert nagyon szép anyagból dolgoztál.
Robo! Igen, tölgyből készült tál is füstölve van. nagyon szeretem az ezüstösen csillogó színét.
Pozsi! Igaz, hogy csak kevés időm van, de egy év sok hétből áll. Ezek is több hétvége munkái. Ráadásul másfél hónapig száradtak, csak utána esztergáltam készre őket.
Üdv
Kovi
Szia Géza! Igazán kár a repedésekért, mert nagyon szép anyagból dolgoztál.
Robo! Igen, tölgyből készült tál is füstölve van. nagyon szeretem az ezüstösen csillogó színét.
Pozsi! Igaz, hogy csak kevés időm van, de egy év sok hétből áll. Ezek is több hétvége munkái. Ráadásul másfél hónapig száradtak, csak utána esztergáltam készre őket.
Üdv
Kovi
- sjozsi
Sziasztok!
Kovi! Gyönyörűek lettek a táljaid! Tavaly év végén több tálat nagyoltam le és szárítgattam. Szándékosan némelyeket lekentem ragasztóval, vagy lenolajjal. Folyamatosan mértem a súlyveszteséget. A végeredmény az lett, hogy közel azonos időre állt meg a súlycsökkenés a kezelt és a kezeletlen tálakon. Újabban csak akkor kenem meg ragasztóval, ha valamilyen gyanús, kezdődő repedést látok, de akkor is csak a repedésbe. Úgy tapasztaltam (az én óriási tapasztalatommal!), hogy a súlyméréssel tudom legjobban figyelni a száradást. Mikor leáll a súlycsökkenés, még kb. 2 hetet ráhagyok, csak akkor véglegesítem.
Kovi! Gyönyörűek lettek a táljaid! Tavaly év végén több tálat nagyoltam le és szárítgattam. Szándékosan némelyeket lekentem ragasztóval, vagy lenolajjal. Folyamatosan mértem a súlyveszteséget. A végeredmény az lett, hogy közel azonos időre állt meg a súlycsökkenés a kezelt és a kezeletlen tálakon. Újabban csak akkor kenem meg ragasztóval, ha valamilyen gyanús, kezdődő repedést látok, de akkor is csak a repedésbe. Úgy tapasztaltam (az én óriási tapasztalatommal!), hogy a súlyméréssel tudom legjobban figyelni a száradást. Mikor leáll a súlycsökkenés, még kb. 2 hetet ráhagyok, csak akkor véglegesítem.
Üdv: Sjózsi.
- fakéz
Kovi: ezek a tálak gyönyörűek! Gratulálok!

- Mikapu3
Farongáló: itt egy régi mandula:
sok repedéssel. Valóban nem egyszerű eset. Ezen
pedig a hátsó és jobb első a mandula. Még egy:
Kovi: nagyszerűek a táljaid. Sok-sok ilyen szép hétvégéd legyen!
Kovi: nagyszerűek a táljaid. Sok-sok ilyen szép hétvégéd legyen!
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
- Mikapu3
Átmérő: 15,5 cm, magasság: 32 cm. (A háttér egy A2-es papírlap = 4 géppapírnyi méret.)
Acacia xiphophylla, angolul snakewood. Nyugat Ausztráliában honos fafaj. Nagyon látványosak a bélsugártükrei, melyek a rönk tükrös vágása esetén érvényesülnek. (A tölgyhordó dongáit is tükrös vágással készítik, különben a bélsugarakon át kifolyna a bor a hordóból. Tehát könnyen lehet, hogy tölgyből is lehetne hasonlót készíteni, csak tükrösvágású alapanyag kell hozzá.)
Azért nevezik kígyófának, mert a kígyóbőrhöz - egyesek szerint - hasonló a tükrös rajzolata.
2 éve kaptam lányomtól Karácsonyra az alapanyagot, azóta rakosgatom, s most vettem a bátorságot, hogy nekilássak.
A palló keresztmetszete: 75x140 mm volt, hossza kb 75 cm. Ebből levágtam a talpnak a 75x140x140-es darabot, a a fennaradót keresztmetszetében 4 felé vágtam, majd (a 8 cikk miatt) oldalait 22,5°-ban szögbe, majd a 4 lécet hossza felire vágtam, több lépésben a 8 cikket "csővé" ragasztottam, segédfával a két végére csapot esztergáltam, hogy a tokmánnyal megfoghassam. E "csövet" egyik, majd másik feléről is kiüregeltem az elképzelt leendő alakra. (A hossza miatt csak egy oldalról nem ment volna a kis asztali gépemben és a rövid szerszámom miatt.)
Lenagyoltam a leendő talpat és elkészíttettem annak illeszkedését a "csőhöz", majd e két részt összeragasztottam.
A talp süllyesztékében belülről tokmányra fogtam, lünettával biztosítottam, s ... kívülről is befejeztem, majd lenolajjal olajoztam.
2013. augusztusában az itt bal szélen látható
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
- Sandor
Sziasztok!
Tegnap készítettem ezt a gyertyatartót.
Ajándék a fiam esküvőjére.(ez a minta a további 30 még hátra van.)

Tegnap készítettem ezt a gyertyatartót.
Ajándék a fiam esküvőjére.(ez a minta a további 30 még hátra van.)
Üdv. Sándor.
- kiscsiszi
- Globál moderátor
Uraim, gratulálok mindenkinek!
Kovi táljai fantasztikusak, Mikapu kígyóvázájához jó sok türelem és kitartás kellhetett, de meg is látszik rajta!
Sándor gyertyatartója is szép, de ha meglesz mind a 30, kérünk egy képet!
Farongáló, szép az a mandula!
Látom, próbálkoztál a tollal, ha valóban első próbálkozások, akkor nagyon jól sikerültek.
Kovi táljai fantasztikusak, Mikapu kígyóvázájához jó sok türelem és kitartás kellhetett, de meg is látszik rajta!
Sándor gyertyatartója is szép, de ha meglesz mind a 30, kérünk egy képet!

Farongáló, szép az a mandula!
Látom, próbálkoztál a tollal, ha valóban első próbálkozások, akkor nagyon jól sikerültek.
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -
- kovi
Sziasztok!
Sándor! nagyon szép és ízléses a kis gyertyatartód. A darabszám miatt nem irigyellek. Jó munkát!
Mikapu! Igazából még keresem a megfelelő szavakat. Majd szólok, ha meglesz. (Ez a kalapemelős szmájli helye)
Sjozsikám! Értem, hogy hogyan csinálod, hiszen már többször leírtad. A kérdésem arra irányul, hogy tapasztalatod szerint mi az a falvastagság aminél - szinte- biztos, hogy bereped a fa, akár le van kezelve, akár nincs?
Üdv
Kovi
Sándor! nagyon szép és ízléses a kis gyertyatartód. A darabszám miatt nem irigyellek. Jó munkát!
Mikapu! Igazából még keresem a megfelelő szavakat. Majd szólok, ha meglesz. (Ez a kalapemelős szmájli helye)
Sjozsikám! Értem, hogy hogyan csinálod, hiszen már többször leírtad. A kérdésem arra irányul, hogy tapasztalatod szerint mi az a falvastagság aminél - szinte- biztos, hogy bereped a fa, akár le van kezelve, akár nincs?
Üdv
Kovi
- kovi