Sikeresen legyilkoltam a kis esztergám poly-v szíját, még nem szakadt el, de ha túl nagy teljesítményt próbálok kivenni belőle, akkor a szíj megfordul.
Szerencsére a szíjat csapágyak bontása nélkül sikerült kibontanom. Én 3PJx630-ra azonosítottam be a szíjat. Tud valaki pontosabb információt a szíjról?
Szia Pozsi!
Holzmannos gépről van szó? ha igen, akkor az a rossz hírem, hogy csak a gyári jó rá. nem egyezik meg a profil más ékszíjakkal. Én meguntam és csináltattam rá hagyománxos szíjhoz való tárcsákat.
Nem Holzmann-os a gépem hanem Bernardo. Nem tartom valószínűnek, hogy ilyen kis sorozatú gépnek speciális poly-v fogazású szíjhajtást terveznek. Tervezésnél alap, hogy az alapvető alkatrészek pl. csavarok, csapágyak, ékszíjjak szabványosak legyenek, mert tömegben előállítva olcsóbb, mint kis sorozatban.
Ma megérkezett a megrendelt szíj ami PJ 635/3-ra hallgat. Természetesen itthon az volt az első, hogy feltettem és kipróbáltam és Jó.
Azt tervezgettem, hogy visszarakom a régit, de a lustaság és a kipróbálási láznak köszönhetően rajta hagytam. Később fogok rendelni hozzá még egy tartalékot.
Szeretném megosztani veletek a poly-v szíj beazonosításában szerzett tapasztalataimat.
A V alak csúcsszöge 40°-os.
Két jellemző mérete alapján 5 sorozatba állítanak elő szíjakat.
Egyik jellemzője a szíj vastagság: h; a másik a V-k közötti osztás : s
Sorozat_______h_______s
PH___________2,5_____1,6
PJ___________3,5_____ 2,34
PK___________5,5_____3,56
PL___________ 7______ 4,7
PM___________13______9,4
Beazonosítás során ha nagyon kopott az szíj érdemes a szíjtárcsát alapul venni.
Az általam vásárolt ékszíj: PJ 635/3
Ami azt jelenti, hogy a PJ sorozatba tartozik a szíjhosszúság 635 mm és 3 db V pálya van egymás mellett.
A szíj közelítő hosszát egy egyszerű szabócentivel lehet a legkönnyebben meghatározni.