Most készült!

Minden amit e nemes szakmáról tudni akarunk.
Lezárt
Pozsi
Adminisztrátor

Re: Most készült!

Hozzászólás Szerző: Pozsi »

Sziasztok!

Most van a cefrefőzés ideje, melynek eredménye a nemes hungarikum a Pálinka. :koc Ezekből csak jobban ízlik a pálinka.
4270 4269 4268 4267 4266
A karikának külön funkciója, hogy a pohár rázásával lehet jelezni a házigazdának, hogy kiürült a pohár lehet
újra tölteni! koc:
Üdv. Pozsi
Pozsi
Adminisztrátor

Sziasztok!

Tegnap ismét esztergáltam egy kicsit.
Nekem nagyon tetszik a zöld akác színe, így gyakoroltam egy kicsit az elkészítését.
4313
Ez a nemtudom fából készült tálka. Esetleg nem tudja valaki, hogy milyen fából van?
4314
Üdv. Pozsi
fakéz

Hozzászólás Szerző: fakéz »

4320
Tegnap nyílt meg a "Betlehemi szép csillag" adventi kézműves pályázat a székesfehérvári Szent István Művelődési Házban. 2015-01.06-ig lehet látogatni a kiállítást. Az évzáró találkozón résztvevőkkel--lazítás képpen, vagy ebéd helyett?--megnézhetjük majd.A találkozót a karácsony utáni hétvégére tervezem: dec. 27-28-ra. A meghívót hamarosan közzéteszem. Üdv: fakéz
kiscsiszi
Globál moderátor

Hozzászólás Szerző: kiscsiszi »

Sziasztok!

Karácsonyi ajándék képpen készült ez a két toll két kollégámnak.
Maga az eljárás (tollak esetében) már nem volt annyira nagy kihívás, annál inkább a dobozok, amelyhez mindenféle fűrész és marógép kiegészítőket építgettem magamnak.
Összeségében az egész vagy 2 munkanapot vett el az életemből, de szerintem a végeredmény nem rossz, ráadásul minden pillanatát élveztem.

43374336

Leginkább az akác tetejű sikerült jól.
Ammóniás füstölést kapott, de 2 nap után sem akart feketére sötétedni, amolyan szürke maradt. Aztán amikor megkapta az első réteg lakkot, akkor váltott erre az érdekes zöldre.
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -
Pozsi
Adminisztrátor

Szia Kiscsiszi!

Jó társaságban dolgozol, ha a kollégáidnak képes vagy ajándékot készíteni.
Nagyon mutatós darabok lettek.
Üdv. Pozsi
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Kiscsiszi: Jók lettek. Gratulálok. A következő majd hamarabb készül.

Most, hogy nem tudok esztergálni, mindig, ha látok valamit, elindul az agyam: hogyan csináltam volna, így ne haragudj, ha ötleteimmel terhellek. Tehát a körfűrészes művelet helyett:
- két csúcs között elegendően vastag és hosszú anyagot leszabályozol,
- tokmányba fogva a tollnál 4 mm-el vastagabb fúróval a toll hossza mélységig bütüről belefúrsz szegnyeregből vezetett fúróval
- izé, itt kellene lünetta (legalább is azzal egyszerűbb és biztonságosabb), szóval a fúrt oldalon elkészíted azt a vállat, amire majd a tolltok kalapja rászorul, (persze azt is lehet, hogy a kifúrt lukba illesztesz előre elkészített betétet, melynek bütüoldali központját adja a készültekori csúcsnyom, s így nem kell lünetta, mehet tovább két csúcs között)
- a tok teljes külsejét véglegesre csiszolod, majd a tokmánynál leszúrod, s félreteszed,
- Az elkészült furat oldali vállhoz igazodva ugyanolyan anyagból, vagy erősen eltérően másból elkészíted a tok záró "sapkát". Csiszolással, felületkezeléssel.
-Ha akarod, a csúcsok között közbejött segéddarabokkal megtámasztva a tok-sapka találkozást 0-ra összehozhatod.
- E sapkát összeilleszted a tokkal, majd egyengető gyalugépen (kézi villanygyaluval, de csak óvatosan, mert az ujjad nem nő újra) a megfelelő oldalán legyalulsz annyit, hogy ne tudjon elgurulni azt asztalon. Kész.
(- Még ki kellene találni: hogyan lehetne mindezt külpontos esztergálással is megbolondítani.)
Szerintem a géped erre teljesen alkalmas.
Jól esett ez a gondolatkísérlet.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
Pozsi
Adminisztrátor

Mikapu: Nem biztos, hogy teljesen megértettem. Ha mész Szfehérvárra, akkor már nem sokat kell nélkülözni. Ha nem bírod ki addig akkor szívesen látlak egy pörgetésre.
Ma készült el a maradék váza.
4339
A virágok már korábban elkészültek.
4341
A virágok festését a Facebook-on látott kép alapján gondoltam elkészíteni. Két csőből álló venturi elven működő fújóka segítségével. De rövid internetes ár kalkuláció alapján rá kellett jönnöm, hogy a hobby és kézműves boltokban kapható festéknél olcsóbb, ha spray formájában veszem meg a festéket. Mielőtt leszúrom a virágot előtte sprayvel szinezem. Ha forgás közben mást színt is fújok rá akkor egyrészt cirmos lesz másrészt kikevert színű. A sárgát a közepére álló helyzetben fújtam rá. Mert a festék tudja a fizikát és középről kifelé igyekszik.
Az esztergagépet sikerült megmenteni a festéktől a tokmányt nem.
Üdv. Pozsi
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Pozsi: Bizonyára nem jól írtam le fantáziálásom, nem baj, de jól esett.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
Pozsi
Adminisztrátor

A virágokat én így készítem:
Üdv. Pozsi
farongáló

Hozzászólás Szerző: farongáló »

Pozsi ezt ügyesen megoldottad! :)
Lezárt