Most készült!

Minden amit e nemes szakmáról tudni akarunk.
Lezárt
kiscsiszi
Globál moderátor

Re: Most készült!

Hozzászólás Szerző: kiscsiszi »

Szia Mikapu!

A gondolatmeneteddel kapcsolatban: nagyjából értem mit mondasz, de azért még párszor átolvasom. :)
Szóval valami olyasmi, hogy maga a tok (tolltartó) is esztergán készül.

Az egyedüli problémás dolog a szegnyeregből megvezetett fúró.
Na, ezzel a szegnyereggel ezt nem tudom megcsinálni, ehhez valami kiegészítőt kellene fabrikálni megint....

Pozsi,
jók lettek a virágok, gratulálok!
Üdv: kiscsiszi
- Az a veszély már nem fenyeget, hogy táltossá legyek -
Csomi Király

Hozzászólás Szerző: Csomi Király »

Nagyon tetszik a virágod, virágaid! Megyek én is megpróbálom söprűnyélből.
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Kiscsiszi: Ha a szegnyergedből nem lehet fúrni, akkor még lehet lünettád, és esztergálhatod is (üregelőkéssel) a tolltok belsejét.
A lünetta ehhez nem kell hogy 3 görgős nagyon komoly szerkezet legyen. Pl. ilyesmit csináltam már:
4366
A függőleges deszka (v rétegeltlemez) szélesebb, mint a gépágyad. A függ.darab aljára ragasztott két fa adja meg hogy az ágyhoz függőlegesen álljon, a legalsó darab az ágy hosszanti résébe pontosan passzol. Az eszközt pillanatszorítóval odafogva lehet rögzíteni.
Kifúratlanul összeállítod. Ha a szegnyeregbe nem tudsz, hátha tudsz a tokmányba fúrót, fúrótokmányt fogni. Az így megforgatott fúrónak, nagyobb átmérőhöz forstnerfúrónak a kézzel az ágyra szorított "lünettát" nekitolod és kész a pontosan tengelyben lévő luk.
A leendő tolltokot két csúcs között úgy készíted elő, hogy a szegnyereg felőli végén pontosan a lünetta-lukba passzoló legyen a külső átmérője.
A tolltok alapanyagot most már tokmánnyal fogod meg, a csapjára rátolod a lünettát. Kenésnek pedig adhatsz parafinolajat vagy lenolajat is.
(Azt is el tudnám képzelni, hogy a lünettalukba golyóscsapágy betét kerüljön, s annak belső átmérőjéhez szabályoztad a tolltok illesztő csapját. Így nem kell lenolajos, parafinolajos kenés, finomabb a futás.)
Nos, az így tokmányba és lünettába fogott darabot immár szépen kiüregelheted, illetve elég bátorsággal kézből vezetett, fúrótokmánnyal is fogott fúróval fúrhatod. Ha találsz erre vállalkozó kovácsot és hajlandó készíteni neked, persze fúrhatnád kézből vezetett kanálfúróval is.
Hogy tetszik?
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
kiscsiszi
Globál moderátor

Szia Mikapu!

Szerintem Pozsi mindjárt átpenderít minket egy másik témába, ha itt tárgyaljuk meg a lünetta eljárást. :)

Értem a logikádat és tetszik is, megvalósíthatónak tartom. A golyóscsapágyas megfogás meg külön tetszik!

Mindazonáltal a "tolltokra" írod ezt, amit akkor én most a toll testének kell, hogy vegyek.
Arra viszont a legegyszerűbb megoldást Farongáló adta, aki azt mondta, hogy tokmányba fogott fúrófejre (esetemben 8-as fúró) rá kell tolni az esztergálandó anyagot, hagyni is rajta (nem lehúzni), mert így a benne maradt forgács fixen tartja a fúrószáron, szegnyereggel másik oldalon megtámasztani, és lehet is 2 csúcs között esztergálni. Én ezt alkalmazom, eddig jól bevált.
farongáló

Hozzászólás Szerző: farongáló »

4370
Sziasztok!
Mostanában be vagyok csavarodva.Jelenleg a spirál marót nyaggatom.
Ma készült ez a gyertya tartó.
m:100, d:235 ,fekete dióból.

Üdv: farongáló.
kovi

Hozzászólás Szerző: kovi »

Stia Géza!

Ez bizony szép lett!

Kovi
Pozsi
Adminisztrátor

Hozzászólás Szerző: Pozsi »

Sziasztok !

Most készültek el a denaturált szesszel szárított fűzfák.
Szerintem egész gyors ez az eljárás, alig vetemedik a fa.
43724371
Üdv. Pozsi
fakéz

Hozzászólás Szerző: fakéz »

4373Egy barátomnak készítettem karácsonyi ajándékként. Fekete diófa, natúr.Talp D=185 mm H= 450 mm
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

A fehérvári találkozón két nap szerettem volna lenni, de valami kórság belém mászott, így első nap végén elpakoltam, s ma már nem mentem vissza. Sajnálom, mert ismét nagyszerű volt, sokan ott voltak, jókat beszélgettünk, esztergáltunk. Nagy dolgokat most nem csináltam, csak a "dőlésbiztos" karácsonyfa gyertyatartót.
Mondhatnám: feltaláltam a meleg vizet, valójában egy ismerősnél láttam ezt fémből tizenévvel ezelőtt.
A csiptetős gyertyatartó ahogy vele konyul az ággal, a gyertya megdől, viasza lecsöppen. Az akasztós gyertyatartó viszont mindig függőleges marad. Készülhet drótból, vékony gallyból, csak kell a tetejére tányérka, aljára nehezék, hobbink alapján persze fából esztergálva. Íme:
4382
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
kiscsiszi
Globál moderátor

A hétvége termése ez az éger-körte tányér.
Valójában nem tányérnak, hanem inkább tálnak szántam, de csúnyán elnéztem egy ághelyet az egyik éger deszkában, ami miatt nagyon sokat kellett levennem az aljából, míg végül tányérrá fajult az egész. :roll:

Szombat délután: gyalulás, fűrészelés, ragasztás
Vasárnap délután: pörgetés.

Kb. 4-5 munkaóra egy képbe sűrítve:

4441

A végeredmény (diólaj , majd méhviasz):

4442

Átmérő: 23,5 cm
Magasság: 4 cm
Lezárt