A mésztejes kezelést kifejthetnéd, erről én még nem hallottam...

Ha már kérded akkor elmondom. A mésztejes eljárás nagyon egyszerű dekorációs technika. Viszont csak a csersavat tartalmazó fafajtáknál használható. Tulajdonképpen az ammóniás kezeleés alternatívája. Az eredmény pedig (fától függő), vöröses, pirosas színárnyalat elérése.
Végy kb. diónyi oltott meszet, tedd egy befőttesüvegbe, töltsd fel vízzel, majd jól keverd el. Annyira, hogy teljesen feloldódjon. Így megkapod a "mésztejet". Szerintem a mészalapú festék is használható, bár azt nem próbálétam. Amikor már készen vagy egy adott felület esztergálásával, és a csiszolással már legalább 240-320 körül jársz, akkor érdemes fölvinni a mésztejet. Ezt megteheted szivaccsal, vagy rongydarabbal. Itt nem kell várni a hatásra, mert azonnal látható lesz. Vigyázz, ne áztatsd el nagyon a fát!
Száradás után, újra kell csiszolni, mert a víz fölhúzza a szálakat. Csak nagyon finoman, mert az elszíneződött réteg nagyon vékony, könnyen foltossá válik a felület. A kezeléssel egészen érdekes, különleges színárnyalatok érhetők el. A hátránya, hogy úgy viselkedik mint a pácolás, vagyis minden hibát megmutat.
Jó szórakozást!
Üdv
Kovi