Most készült!

Minden amit e nemes szakmáról tudni akarunk.
Lezárt
Pozsi
Adminisztrátor

Re: Most készült!

Hozzászólás Szerző: Pozsi »

Szia Jancsibá!

Én hiába sétálgatok a padláson senki és semmi nem mosolyog rám.
Szép lett.
Üdv. Pozsi
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Elkészült a szörnyeteg.
557 Golyóátmérő:70 mm. A forgóhas-golyó: zöldjuhar (korhadtrész-kitöltés: olvadékragasztó, majd együttmunkálva), a test lucfenyő (polcmaradvány), a kerék meggy [mert hogy ide-oda megy], a tengely 12-es bolti bükkfa köldökcsap, amiről a közepén a recét leszedtem, hogy forogjon. Díszítés: aldinál vett égető-rajzolóval. Alak-kivágás: gépi lombfűrész.
A lényeg, hogy a kerekeket úgy kell (igen, úgy kell, de ez csak többszöri nekifutásra sikerült) méretezni, hogy a golyót a 4 kerék éppen csak, de megemelje a has-lukban így a játék tologatása közben a golyó forog. Fontos, hogy a kerekek kúposak, mert így a golyót a has-lukban tartják, tehát nem tud kiesni = nem tud elgurulni és a kedves szülőknek nem kell időnként keresgélniük. A kerekeket lehet a tengelyre ragasztani, de nem fontos, a 12-es köldökcsap a 12-es furatban elég szorosan tart anélkül is.
A golyózás: 556 Tudom, úgy kellene, hogy a golyónak egyedi tokmányt készítek fából és abban teszem a golyónak gondoltat apránként golyóvá. A két csúcs közé fogás azonban nekem sokkal egyszerűbb és biztosabb megfogást ad. A nyeregszeget nyitogatva és a golyót forgatgatva, majd először késsel, végül csiszolással 1-1,5 mm-en belüli hibával sikerült a 70 mm-es golyó. A célnak megfelelt.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
Robo

Hozzászólás Szerző: Robo »

Szia Mikapu!

tetszik a "szörnyeteg", hasonló megoldás volt a gyerköceimnek is, az egy csiga volt. A háza volt a golyó, ugyan így forgott. De nem volt ennyire felhasználó barát, mert a golyó csak rá volt téve a kerekekre. Nálad ez biztos foglalatban van.
Egyébként nem tud szerintem kiesni a golyó, akár kúpos a kereke akár nem. Ha jól látom elég nagy a kerék ahhoz, hogy oldalrol a golyó ne férjen ki.
Egy ötlet, a csigánkon volt egy jó megoldás a biztos tapadáshoz mind a padló és a golyó felé. A kerekeken volt egy kis horony, amibe egy vékonyabb megfelelő átmérőjű gumi tömitő gyűrű volt rápattintva. Így elég csendesen gurult, és jól tapadt. A nagy golyó is a gumi gyűrűkön forgott.
Bár kér elbonyolítani, ha anélkül is jól működik.

Golyóhoz van vorrichtungod? Szerintem a befogásod amilyen egyszerű annyira jó és praktikus.

Üdv, Robo

ui: gyerekjátékot az egyik legjobb dolog készíteni :)
Varifer
Site Admin

Hozzászólás Szerző: Varifer »

Sziasztok.

Megirigyeltem a nagy lendületet mellyel a jó időt hirdetve egyre több szép, és ötletes alkotások születtek amikhez gratulálok.
Erre az alkalomra egy számomra különleges fát használtam. A Színe miatt szerintem nem kell bemutatni.
558
Anyaga: Boróka
D: 160mm
M: 30mm
Felületkezelés: Carnauba viasz
Tisztelettel: Varifer
Jancsibá

Hozzászólás Szerző: Jancsibá »

Szervusztok!
Mikapu,nagyon tetszik a forgóhasu dinód,jó és ötletes.A két éves leány unokámat meglepem egy ilyen kedves szörnyel.
Vári Feri nagyon szép ez a fa,érdemes volt megmunkálnod!
Mások segítése,erkölcsi nagyságod növeli!
Üdv.:Jancsibá
Mikapu3

Hozzászólás Szerző: Mikapu3 »

Robo: A megrendelésnél lányom külön kérte, hogy a golyó ne legyen kiszedhető, mert a gyerkőc egyből ki is szedné, aztán lehetne keresni a golyót.
Hasonló golyóbefogót láttam interneten boltit, műanyag idomokkal. Saját forgócsúcs tartozik hozzá, de műanyag betéttel. Persze ehhez illő áron. Gondoltam kipróbálom fából. A forgócsúcsnál kézi süllyesztő, avagy furatsorjázó szerszámmal több nekifutásban a csúcs helyét addig süllyesztgettem, hogy a abban a csúcs tökéletesen, kotyogás nélkül elmerüljön éppen mikor a felfekvő felületen meg megtámaszkodik a fa. Utána leszúrtam úgy, hogy a csúcs még éppen ne érjen át rajta és a leszúrással a negatív gömbfelület is létrejöjjön. A célnak megfelel és stabilan meg lehet fogni így a golyót.

Jancsibá: Ebből az egy esetből az a tapasztalatom, hogy elég nehéz előre megtervezni a kerékátmérőt, illetve hogy azon mekkora, milyen szögű legyen a letörés a golyó felé, hiszen a hasüregben éppen csak kicsit kell a golyót megemelni, de annyival viszont muszáj. Kevésen múlik, hogy vagy sok, vagy kevés. Amit papíron terveztem, az nagyon szép lett, csak éppen nem jó. Végül a többnekifutásos közelítő próbálkozás vezetett eredményre.

Varifer: Szép lett a tányér. A borókák közül a kínai boróka ugye? Parafinolaj alatt nekem idővel az élénk színe mattabb és barnább lett.
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
farongáló

Hozzászólás Szerző: farongáló »

Varifer írta:Sziasztok.

Megirigyeltem a nagy lendületet mellyel a jó időt hirdetve egyre több szép, és ötletes alkotások születtek amikhez gratulálok.
Erre az alkalomra egy számomra különleges fát használtam. A Színe miatt szerintem nem kell bemutatni.
558
Anyaga: Boróka
D: 160mm
M: 30mm
Felületkezelés: Carnauba viasz
Szia Feri!
Ehj ha én is ilyen fára találnák.
Nagyon jó lett ez a tányér.
farongáló.
Sandor

Hozzászólás Szerző: Sandor »

Sziasztok!
A meglévő szegmentált gyűrűkből készítettem ezt a vázát.
Anyaga. Dió,tölgy,szil,fehér bükk és egy gyűrű merbauból készült.
Átmérője 120 magassága 90mm.
Felülete olajozva van.561
Üdv. Sándor.
Jancsibá

Hozzászólás Szerző: Jancsibá »

Szervusz Sándor!
Ez a váza is igen igényesre sikeredett! Hogy neked,ilyen szinharmóniában összeillő maradékaid vannak. Ügyes,nagyon ügyes! És természetessen 10p.Gratulálok!
Mások segítése,erkölcsi nagyságod növeli!
Üdv.:Jancsibá
bencezug

Hozzászólás Szerző: bencezug »

Szia Sándor!
Nagyon szép a vázád.
A formája, és a szinösszeállitás is tetszik.

Üdv: bencezug
Lezárt