Tomcsifajáték:
Könnyen lehet, hogy a piros és a sárga gépet is ugyanazon a kínai gépsoron gyártják, csak a végén más a festés és a feliratozás. Meg az ár.
Fajáték ügyben lehet hogy ismered már, de ha nem, őt is érdekes lehet megkérdezni:
Gerencsér Kinga Dr. - egyetemi docens
(36 99) 518-329-
gkinga@fmk.nyme.hu
Faipari Mérnöki Kar, Fa- és Papíripari Technológiák Intézet, Fűrészipari Tanszék
Több könyvet is írt már a fajátékokról, illetve tantárgyként oktatja ezt.
Csiszológépeket mutattál. Még a 90-es évek vége felé láttam egy spéci gyalut. Használt gép volt, egy fajátékos ott azonnal megvette a gépkereskedőtől. Masszív gép, akkora mint egy függőleges orsós asztalos marógép öntvény házzal. Az asztalán széles előtoló gumiszalag volt, ami fölött egy keresztgerendába erősítették az álló hántolókést. Ez ugyanis olyan gyalu volt, mintha kézi gyalu lenne csak nagyon nagy és nagyon finom fogásvételre állítva, de a gyalu áll fixen és alatta az anyag mozog. Kicsit hasonló, mint ahogy a késelt furnért késelik.
A kész vastagságra hagyományos forgótengelyű gyalun gyalult deszkát utána átengedték ezen a mikro-hántolón. Mármint a hántolás vastagsága volt mikro: hártya vékony.
Az eredmény: vágott felület, amiből felületkezeléskor nincs rost, ami égnek álljon!!!, mint a csiszolt felület esetén. Tehát nagyon sima felület és nem kell az alapozást csiszolni, mehet rá közvetlenül a következő réteg.
Csak előjött ez az emlékem, azóta sem láttam ilyen gépet, gondoltam elmesélem.