Mikapu3 írta:Kiscsiszi: Kiváló. Nem nagyon borulékony a kicsi talppal? Lehet hogy nincsenek apró gyermekek a közelében?
A komolyabb kérdésem viszont: mivel és hogyan fúrtál a drótnak 35 cm hosszú rostirányú lukat? Pláne úgy hogy a kilépő oldalon is központosan érkezzen? Úgy látom, hogy a lámpatartó oszlop egy darab. Az ilyen hosszú egyenes luk pedig nem egyszerű eset.
Szia Miklós!
Köszönöm!
Sikerült vennem egy kb 40cm-es 8-as fafúrószárat egy itteni csavar-üzletben. Kb 500 forintból kijön egy ilyen, nem drága. Nem borulékony amúgy, próbáltam a tömeg-középpontot lent tartani, így viszonylag stabilnak mondható.
Nos, elmondom, hogyan csinálnám most:
1. a fa-kuglit méretre vágom, ráhagyok 1-2 centit mindkét oldalon.
2. Azon a felén, ahol az égő lesz, Forstner-fúróval a kívánt mélységig előfúrom. Az E14-es (kis méretű) foglalat átmérője 28mm, így a 25mm-es Forstner elég egyenlőre, a maradék 2-3 mm még akár fúróba fogható reszelővel is alakítható (már ha valaki nem akar az esztergálással játszani)
3. A Forstner által hagyott kis kúpból kiindulva átfúrom teljes hosszában. A furat adja meg a forgócsúcs helyét az egyik oldalon, a “Forstner-lyuk” a támasztó-csúcs helyét a másik oldalon. (Nekem a befogócsúcsom külső átmérője 25 mm, és kúpos, tehát pont bele tud illeszkedni a lyukba, és stabilan tart)
4. Mehet esztergába, nagyolható, alakítható, stb.
5. Ha így jár el az ember, viszonylag vékonyra alakítható a szár.
Ehelyett azonban ezt sikerült csináltam:
1. Fogtam a fa kuglit, lenagyoltam, leszúrtam a két végét egyenesre.
2. Kifogtam a kuglit esztergából, a talajra állítottam egy deszkára, és ott, ahol a támasztó-csúcs fogta, ott fúrtam, mégpedig úgy, hogy közben próbáltam ügyelni, hogy pont megfelelő szögben fúrjak. Persze, hogy nem lett központos, a másik felén, a középponttól kb. 1 centire jött ki a fúró.
3. Ezek után fúrtam ki a Forstner fúróval a foglalat helyét, ami megint nem let központos, lévén a 8 mm-es lyuk már nem tudta rendesen megvezetni a fúrót.
4. Visszafogtam esztergába, és véglegesre esztergáltam.
5. Mivel a hossz-furat nem lett központos, nem mertem 3-4 cm-nél vékonyabbra esztergálni.
6. A talpán a vezetéknek egy kis vájatot kellett faragnom/reszelnem.