Ez milyen fa?
- Mikapu3
Re: Ez milyen fa?
forester: Fosószivából 15 cm körülinél nagyobbat még nem láttam, persze ettől még lehet nagyobb is. Miért kérded?
Küzdj a klímaváltozás ellen: használj fát!
Miklós Báttyám!
Mer' biz'a létezik ettől sokkal vastagabb "kivitel" is:ha a 'farszomszédom és a kerületem közötti határnyiladékra gondolok:20 cm körüli....de ahhoz mit szólsz:van egy ollan fekete bodza bokor,aminek 30 cm körüli a tőátmérője:
Mer' biz'a létezik ettől sokkal vastagabb "kivitel" is:ha a 'farszomszédom és a kerületem közötti határnyiladékra gondolok:20 cm körüli....de ahhoz mit szólsz:van egy ollan fekete bodza bokor,aminek 30 cm körüli a tőátmérője:
- Tibor
Milyen fa
Szevasztok.
A Lányomék utcájában vágták ki ezt a városi fát.
Már több helyen láttam ilyet a városban -tereken stb.
Sajnos nem ismerem a nevét,még nem dolgoztam ilyen fával.
Tisztelettel kérném a segítségeteket a meghatározásban.
A friss vágásnál hó fehér majd egy-két nap múlva felveszi ezt a halvány gesztenye szint.
Élő nedves állapotban roppanva törik a vékonyabb ág.
Nagyon jól hasítható.
Nem tudom milyen lehet vele dolgozni? egyáltalán esztergályozásra megfelel-e?
Köszönöm a segítséget.
Tibor
más nézetben.
Rönkben.
A Lányomék utcájában vágták ki ezt a városi fát.
Már több helyen láttam ilyet a városban -tereken stb.
Sajnos nem ismerem a nevét,még nem dolgoztam ilyen fával.
Tisztelettel kérném a segítségeteket a meghatározásban.
A friss vágásnál hó fehér majd egy-két nap múlva felveszi ezt a halvány gesztenye szint.
Élő nedves állapotban roppanva törik a vékonyabb ág.
Nagyon jól hasítható.
Nem tudom milyen lehet vele dolgozni? egyáltalán esztergályozásra megfelel-e?
Köszönöm a segítséget.
Tibor
más nézetben.
Rönkben.
- farongáló
Re: Milyen fa?
Szia Tibor!
A levélről ítélve Juharfa. Hogy melyik azt nem tudom.
Üdv: farongáló.
A levélről ítélve Juharfa. Hogy melyik azt nem tudom.
Üdv: farongáló.
- Robo
Re: Milyen fa?
Szia Tibor!
A levele alapján én korai juharra (Acer platanoides) tippelek.
Nemrég volt szerencsém juhart pörgetni, elég kellemes vele dolgozni, már csak az illata miatt is, akár a juharszirup.
Egyébként jól megmunkálható, viszonylag puha, könnyebb fa.
Íjkészítéshez gyakran használják, jó húzó- és nyomószilárdsága miatt.
Üdv, Robo
A levele alapján én korai juharra (Acer platanoides) tippelek.
Nemrég volt szerencsém juhart pörgetni, elég kellemes vele dolgozni, már csak az illata miatt is, akár a juharszirup.
Egyébként jól megmunkálható, viszonylag puha, könnyebb fa.
Íjkészítéshez gyakran használják, jó húzó- és nyomószilárdsága miatt.
Üdv, Robo
Üdv, Robó
- fakéz
Re: Milyen fa
Ha a levele nem lenne mellette, akkor is juharfára voksolnék.
Azt tanácsolom, hogy a bütüket AZONNAL kend le diszperziós ragasztóval, vagy paraffinnal, esetleg sűrű régi olajfestékkel és hűvös helyen tárold! Esztergályozni való fának teremtette a Jóisten. Ha nedves, öröm vele dolgozni. Ha kiszárdt, akkor is kellemes, de már korántsem olyan könnyű megmunkálni. A barna foltok: fahiba, ún. álgeszt, ami száraz korában még keményebbé válik, mint a színfa. A beles rést mindenképpen ejtsd ki, mert a bélből 100%, hogy repedések indulnak a száradás folyamán. Jó munkát! üdv: fakéz
Azt tanácsolom, hogy a bütüket AZONNAL kend le diszperziós ragasztóval, vagy paraffinnal, esetleg sűrű régi olajfestékkel és hűvös helyen tárold! Esztergályozni való fának teremtette a Jóisten. Ha nedves, öröm vele dolgozni. Ha kiszárdt, akkor is kellemes, de már korántsem olyan könnyű megmunkálni. A barna foltok: fahiba, ún. álgeszt, ami száraz korában még keményebbé válik, mint a színfa. A beles rést mindenképpen ejtsd ki, mert a bélből 100%, hogy repedések indulnak a száradás folyamán. Jó munkát! üdv: fakéz
- Tibor
Szevasztok.
Köszönöm a segítséget.
Akkor ezzel érdemes szépen bánni ,és megfelelően kezelni.
Üdv Tibor
Köszönöm a segítséget.
Akkor ezzel érdemes szépen bánni ,és megfelelően kezelni.
Üdv Tibor
- Morovik
Sziasztok!
A minap kaptam egy Indiából származó raklapot és ezek az anyagok voltak benne de nem ismerem őket! Valami tipp örülnék neki!
A minap kaptam egy Indiából származó raklapot és ezek az anyagok voltak benne de nem ismerem őket! Valami tipp örülnék neki!
"Soha nem késő,hogy azzá válj ami lehettél volna" (George Eliot)
- guci
Szia Morovik!
Bár a fotón nem látszik túl jól az erezet, de minha az alsó sorban a középsőhöz hasonló színű és rajzolatú furnérokat kaptam volna egyik azstalos ismerősömtől. Az indiai alma volt
Bár a fotón nem látszik túl jól az erezet, de minha az alsó sorban a középsőhöz hasonló színű és rajzolatú furnérokat kaptam volna egyik azstalos ismerősömtől. Az indiai alma volt
- Pozsi
- Adminisztrátor
Sziasztok!
Tegnap vettem 1 köbméter tűzifát ismerőstől válogatva.
Elmondása szerint ez celtisz, vagy ostorfa. Kérdésem, hogy valóban az-e illetve azt szeretném tudni, hogy milyen forgácsolni, nedvesen illetve szárazon.
Tegnap vettem 1 köbméter tűzifát ismerőstől válogatva.
Elmondása szerint ez celtisz, vagy ostorfa. Kérdésem, hogy valóban az-e illetve azt szeretném tudni, hogy milyen forgácsolni, nedvesen illetve szárazon.
Üdv. Pozsi